Suriyeli kadın serbest

DİYARBAKIR'da, geçen 22 Aralık'ta yakalanan, 6 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanan ve DEAŞ terör örgütünün bombacısı olduğu iddiasıyla hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Suriyeli İngilizce öğretmeni Afra Şaar'ın (28) yargılamasına başlandı. İfadesinde DEAŞ terör örgütü üyesi olmadığını belirten Şaar, ilk duruşmada tahliye edildi.

Haberler 21.02.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 22 Aralk 2017 tarihinde ihbar üzerine harekete geçen Terörle Mücadele ube Müdürlüü ekipleri, Suriyede öldüü iddia edilen DEA üyesi Faysal Selimolunun ailesinin evine operasyon düzenledi. hbarda, DEAn canl bombas olduu iddia edilen Suriyeli ngilizce öretmeni Afra aar yakalanrken, evde kapsaml aratrma yapld. Aramada, 3 cep telefonu, 2 sim kart, 2 tablet, dizüstü bilgisayar, Vasiyet balkl bir evrak ve bilgisayar ele geçirildi. Ele geçirilen dijital materyallerin içinde, gözaltna alnan Afra aar ve dini nikhl ei Faysal Selimolunun Suriyedeki çatma bölgelerinde çekildii tahmin edilen ve ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan fotoraflar tespit edildi. Evde ele geçirilen el yazs dokümanlarn ise Faysal Selimolunun Suriyedeyken yazd ve ailesine vasiyet olarak gönderdii mektuplar olduu belirlendi. Selimolunun cihat amacyla Suriyeye gittii ve DEA içerisinde faaliyet gösterdii tespit edildi.

15 YIL HAPS STEM

fadesinin ardndan çkarld mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen Afra aar hakknda, Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 15 yla kadar hapis istemiyle iddianame hazrland. üphelinin cep telefonunda DEA terör örgütüne ait amblemlerin bulunduu ses dosyalar ve Faysal Selimolu ile birlikte elinde uzun namlulu silahla çekilmi fotoraflarnn ele geçirildiini belirten savc, kadnn fotoraf tehisinde de baz kiileri tehis ettiini kaydetti. üphelinin, DEAn gerçekletirmek istedii nihai amaç dorultusunda, örgütün hiyerarik yaps içerisinde bulunma iradesiyle yer aldn, böylece üzerine atl silahl terör örgütüne üye olma suçunu ilediini belirten savc, aarn cezalandrlmasn istedi.

EM DEA ÜYES, BEN DELM

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan, tutuklu sank Afra aarn yarglanmasna Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde baland. Davann geçtiimiz günlerde görülen ilk celsesine Ses ve Görüntü Biliim Sistemi SEGBS ile katlan Halep doumlu aar, Suriye vatandaym. Ayn zamanda Türkiyede geçici kalma iznim var. 2 tane kimliim var. Biri Suriye kimlii, biri de Türkiyeden verilen kimliktir. Ben DAE üyesi deilim. Faysal Selimolu benim eimdir. Kendisi Suriyede vefat etti. Eim DAE üyesiydi. Eimle Suriyede tantm ve orada evlendik. çocuumuz yoktur. 3.5 yl evli kaldk. Evlendikten 2 ay sonra Diyarbakra geldik. 6-7 ay kaldktan sonra tekrar Suriyeye döndük. Eim Faysal, Suriyede vefat etti. Ben Suriyede yaamak istemediim için Faysaln ailesinin yanna geldim. Polisler beni ald. Cep telefonunda fotoraflar vardr, o fotoraflar eimin fotorafdr. Ayrntl savunmam yapmtm, ifadelerimi tekrar ederim dedi.

SERBEST BIRAKILDI

Daha sonra görüünü açklayan savc, suçun vasf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, toplanacak delil bulunmay, suç vasfnn sank lehine deime ihtimali nazara alnarak aarn tahliyesine karar verilmesini istedi. Ardndan söz alan sank avukat Bar Yiit de müvekkilinin örgüt üyesi olduunu gösterir tek bir delil bulunmadn belirterek, aarn tahliye edilmesini istedi.

Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, delillerin önemli ölçüde toplanm olmas, sann tutuklu kald süre, sann kaçma, gizlenme ya da delilleri karartmas konusunda somut olgularn bulunmayn dikkate alarak, Afra aarn tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyetinin karar üzerine, aar 18 Ocakta cezaevinden salverildi. Duruma ertelendi.

EM, ÖRGÜTÜN BOMBA, SLAH MALATINI YAPIYORDU

Savclk ifadesinde Halepteki bir üniversitede ngilizce öretmenlii bölümünden mezun olduunu belirten Afra aar, unlar kaydetmiti: Halepte öretmen olarak çalmaya baladm. Suriyede sava baladktan sonra i hayatm sona erdi. 2014 ylnda Suriyede Arap bir arkadam vastasyla tantm Ebu Habiba kod adl Faysal Selimolu ile evlendim. Evlendikten bir ay sonra Faysal beni ve ailemi Diyarbakra getirdi. Diyarbakrda 5-6 ay kaldktan sonra ailem stanbula gitti. Biz Faysal ile birlikte Suriyenin Tabka ehrine gittik. Eim, DEA terör örgütü saflarnda savarken vefat etti. Eim, DEA terör örgütü mensubuydu. Kendisi örgütün bomba, silah imalatn yapyordu. Örgüt bayanlarn savamasna karyd. Eim DEA saflarnda savamay tercih ettii için ben de eim olmas sebebiyle gitmek zorunda kaldm. Eim DEA terör örgütünden 80 dolar maa alyordu. Bunun 40 dolar benim, 40 dolar Faysal içindi. Bekr olan savaçlara 40 dolar verilirdi. Eim 3 yl DEA saflarnda Esed askerlerine kar savat. DEA Tabkay kaybettikten sonra Deyrizor ehrine çekildik. Buras DEA mntkasyd. Sonra eim bomba ve havan yapmaya balad. Canl bomba olmam da söz konusu deil. çünkü ben canl bomba olsam Suriyede Esed askerlerine saldr yapardm. Eimi onlar öldürdü. Benim asl dümanm Esed askerleridir. Türkiyede böyle bir eylem yapmam söz konusu olamaz. Diyarbakra gelme amac eimin ailesi ile aile olmaktr. Fotoraflar Tabkada çektirmitik. Silahlardan biri eim Faysala DEA tarafndan verilmi. Eim savamak için evden çktndan, güvenlik amaçl silahn birini evde brakrd demiti.

Ana Sayfaya Git