Surların ihtişamı görünür olacak!

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi surların çevresindeki görüntü kirliliğinin kaldırılması, burç ve yazıtların ziyaretçiler için daha görünür hale getirilmesi için Sur Dışı Tasarım Projesi hazırlandı.

Haberler 27.11.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alan Bakan Koç Hem kentin simgesi olan sur daha iyi görülebilecek hem de halkn çevresinde dinlenebilecei bir alan oluturulacak

DYARBAKIR UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr Surlarnn ihtiamnn görünür hale getirilmesi planlanyor.

Tarihi surlarn çevresindeki görüntü kirliliinin kaldrlmas, kenti ziyaret eden yerli ve yabanc ziyaretçilerin burç ve yaztlar daha iyi ekilde görebilmesi için Sur D Tasarm Projesi hazrlad.

Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj miras alan için oluturulan Bilim Komisyonu ile Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüünün de katklaryla yönlendirilen, Kültür Varlklar Koruma Kurulunca onaylanan projeyle Eski Hal ile Fiskaya arasnda kalan yaklak 2 kilometrelik bir hat boyunca uzanan 71 bin metrekarelik alanda peyzaj düzenlemesi yaplacak.

Yaya ve bisiklet yolu yaplacak bölgede ziyaretçilerin sur ve burçlarn fotorafn çekebilmesi için 12 bak noktas da oluturulacak.

- Sur baz yerlerde görünmez halde

Diyarbakr Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alan Bakan Cemil Koç, d bölümde kontrolsüz bir biçimde gelien bitkiler, kurulan çardaklar ve yerletirilen oturma gruplar nedeniyle surlarn ihtiamnn görünür olmadn söyledi.

Kontrolsüz biçimde bitkilendirme yaplmas nedeniyle surlarn baz yerlerde görünmez hale geldiini belirten Koç, özellikle aaçlarn yaprakland yaz aylarnda surlarn görülebilmesinin neredeyse imkansz hale geldiini vurgulad.

- 349 aaç tanacak

Düzenleme yaplacak alann 33 burcun içerisindeki bir ekseni kapsadn vurgulayan Koç, surlara yakn aaç köklerinin tarihi yapya büyük zarar verdiini kaydetti.

Koç, bu nedenle surlara 4 metreden yakn 349 aacn alandan uzaklatrlacan ifade ederek, öyle konutu:

Geliigüzel aaçlandrma sura zarar vermektedir. Ziyaretçiler youn aaçlandrma dolaysyla surlar göremiyor, sur adeta görünmez halde. Surlarn alglanmas birinci önceliimiz. Proje kapsamnda surlarn boydan boya rahatlkla gezilebilmesi için yaya ve bisiklet yolu ile ziyaretçilerin su ihtiyacn karlamalar amacyla çeme yaplacak, vatandan dinlenebilecei mekanlar oluturulacak ayrca Dakap Meydan da düzenlenecek. Böylece hem kentin simgesi olan sur daha iyi görülebilecek hem de halkn çevresinde dinlenebilecei bir alan oluturulacak.

- Gece l l olacak

Koç, tarihi surlarn ihtiamnn gece de turistler tarafndan görülebilmesi için söz konusu bölgenin aydnlatlacan dile getirerek, Bunun için üç ayr aydnlatma seçildi. Yakn zamanda balayacak çalmalar tamamlandnda klandrma sayesinde sur sadece gündüz deil, gece de görünür klnacak. ifadelerini kulland.

Koç, proje çalmalarna 2018 ylnda balanlacan sözlerine ekledi.

- çkaledeki düzenleme büyük beeni toplamt

Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde PKKl teröristlerin saldrs sonucu uzun süre ziyarete kapanan çkale ve 27 ehit sahabenin de metfun olduu Hazreti Süleyman Camisinin çevresinde çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere birçok kurumun balatt çalmalar çkalenin adeta çehresini deitirmiti.

Surun yeniden ihya edilmesi amacyla yürütülen, çirkin yaplar ve gecekondularla dolu, ykk ve harabe durumdaki 115 dönümlük alanda istimlak çalmasnn ardndan gerçekletirilen restorasyon ve kültürel peyzaj çalmalaryla tarihi kimlii ön plana çkarlan çkale, büyük beeni toplam günlerce adeta ziyaretçi aknna uramt.

Ana Sayfaya Git