Sur'u yeniden inşası

Tahrip edilen tarihi Sur ilçesinin adeta yeniden inşası için dört bir koldon projeler hayata geçiriliyor.

Haberler 23.03.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yl yaam da hiçe sayan PKK saldrlar sonucu zarar gören Diyarbakrn tarihi Sur ilçesi, adeta yeniden ina ediliyor.

Tarihi Sur ilçesinde geçen yl terör örgütü PKK mensuplarnn kazdklar çukurlar, kurduklar barikatlar ve tuzakladklar patlayclar infilak ettirmesiyle oluan tahribatn giderilmesi için bata çevre ve ehircilik Bakanl ile TOK olmak üzere ilgili kurumlarca balatlan hummal çalma devam ediyor.

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin katlmyla 4 Ocakta temeli atlan çalmalar tüm hzyla sürüyor. çalmalarn tamamlanmasyla tarih boyunca 33 medeniyete ev sahiplii yapan Suriçi, devlet tarafndan adeta yeniden ina edilmi olacak.

Ev sahiplii yapt bütün medeniyetlerin izlerini tayan ve tarihi deerleriyle Dounun Parisi olarak adlandrlan Surdaki kültür varlklar da bu sayede korunarak gelecek nesillere aktarlacak.

- Dicle Nehrine yeniden hayat verilecek

Bakanlkça Dicle Vadisi ve Krklar Da rekreasyon çalmalar yürütülüyor.

Diyarbakrn dousundan balayarak güneye doru akn sürdüren Dicle Nehri ve bunu içine alan Dicle Vadisi, ehrin doal turizm ve rekreasyon alann oluturuyor. çevre ve ehircilik Bakanlnca belirlenen 1. etap uygulama alan 31,85 hektar kapsyor.

Kuzeyde Hevsel Bahçeleri, güneyde On Gözlü Köprü, batda Ovaba-Diyarbakr yolu ve douda Krklar Dan kapsayan bölgede projeyle, Dicle Vadisinin doal ve ekolojik özellikleri dikkate alnarak doa park, yürüyü yollar, aaçlandrma alanlar, sosyal tesis ve cami yaplacak.

- Geleneksel dokuya uygun konutlar yaplyor

çevre ve ehircilik Bakanlnca ilçede terör olaylarnda zarar gören alanda, ilk etap olarak planlanan 44 geleneksel Diyarbakr evinin yapmna baland. 13 bin metrekarelik alanda ina edilen konutlarn bu yl sonu tamamlanmas planlanyor.

Surdaki yaplarn aslna uygun restore edilmesi çalmalar sürerken, Suriçinde ina edilecek geleneksel dokulu yaplarla bu restorasyon çalmalar bütünlemi olacak.

- Gazi Caddesi ve tarihi çar yenileniyor

Bakanlkça ihalesi ve sözlemesi yaplan, Suriçinin en ilek caddesi Gazi ve yannda bulunan tarihi Yank çarnn Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda yenileme çalmalar devam ediyor.

Projeyle 494 i yeri yeniden düzenleniyor. lçenin önemli turizm ve ticaret aks olan caddelerde yenileme çalmalarnn tamamlanmasndan sonra, mekann önemli bir çekim merkezi ve cazibe alan haline gelmesi hedefleniyor.

- çkale çarpk yaplardan temizlendi

Tarihi çkalede Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camisinin bulunduu alann çarpk yaplardan temizlenmesi çalmalar, TOK tarafndan gerçekletirildi.

TOK, kentin turizmi ve maneviyat için önemli konuma sahip olan alanda kültürel peyzaj çalmalarna balad.

çkalenin, bütünlük oluturacak ekilde peyzaj çalmas tamamlanacak. çkale, cami ve sahabe türbelerini ziyarete gelenler, daha ferah ve çarpk yaplardan arndrlm bir peyzaj alanla karlaacak.

- Yeni Sur daha iyi olacak

Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakr surlarnn 5 bin 800 metre uzunluunda, UNESCO Dünya Miras Listesine Hevsel Bahçeleri ile giren önemli bir deer olduunu, burann kentin tantmnda, kültürel deerlerinin ortaya konmasnda çok önemli yer tuttuunu söyledi.

Özellikle Surda geçen yl yaanan terör olaylar nedeniyle baz tahribatlarn olutuunu, devletin bunun ortadan kaldrlmas için birçok çalma balattn vurgulayan Aksoy, Hz. Süleyman Camisinin ön tarafnda bulunan, çkalenin bitiiinde yer alan alanda, TOK tarafndan yürütülen önemli bir rekreasyon çalmasnn bulunduunu belirtti.

çkaledeki binalarn bir ksmnn daha önceki dönemde kamulatrldn, bu ilemlerin tamamlandn ve binalarn ykmnn gerçekletirildiini anlatan Aksoy, burann tamamen rekreasyon alan olarak Diyarbakr halkna hizmet etmesi için 1 Nisanda çalmalarn tamamlanacan dile getirdi.

çkale bölgesinin eski Diyarbakrn yönetim merkezi olduunu, burada yaplm çalmalarla bölgenin turizm açsndan cazibe noktas haline getirildiini kaydeden Aksoy, çevre ve ehircilik Bakanlnn koordinasyonunda Surun yeniden ihyasyla ilgili birçok çalma balatldn bildirdi.

Vali Aksoy, tarihi Diyarbakr evlerine uygun konutlarn inaatna balandn ifade ederek, öyle konutu:

Bu bir ilk çalma ve bölgedeki Diyarbakr evlerinin örnek yaplanmasna uygun bazalt arlkl bir ev çalmas. Diyarbakr ve Surun yeniden ihyas konusunda önemli çalmalardan biri. Bakanlk tarafndan Sokak Salklatrma çalmas kapsamnda da Gazi Caddesi ve Yank çarda binalarn giydirilmesi ve bazalt kaplama yaplyor. Buralarn farkl bir görünüm kazanmasyla ilgili çalma balatld. Sayn Cumhurbakanmzn babakanl döneminde Diyarbakrn gündemine tanan Dicle Vadisi Projesi de hayata geçirildi. Bu proje yargya tanmas nedeniyle balanlamayan bir projeydi. çevre ve ehircilik Bakanlmz bunun birinci etap projesinin ihalesini gerçekletirdi ve u anda bu çalma yürütülüyor.

lçenin altyapsnn yenilenmesi için ller Bankasnca ihale yapldn ve çalmann yüzde 50sinin tamamlandn anlatan Aksoy, Surun iç ksmnda yaklak 2 kilometrelik yol yapldn belirtti.

Kentteki çalmalarn aama aama devam ettiini dile getiren Aksoy, çalmalarla önceki Surdan çok daha iyi bir Suru, turizm açsndan insanlarn ilgi duyaca bir noktaya tam olacaz. Bata Cumhurbakanmz, Babakanmz, çevre ve ehircilik Bakan olmak üzere bütün bakanlarmza teekkür ediyorum. ifadelerini kulland.

- Projeleri hayata geçiren yetkililere teekkür ediyoruz

Vatandalardan Abdullah Kayt, kent için iyi çalmalarn yapldn gördüklerini söyledi.

Halka hizmet için güzel tesislerin oluturulduunu anlatan Kayt, Buralar daha önce çöplük gibiydi. imdi çok güzel olmu. Memnun oldum, bu hizmeti yaptklar için teekkür ediyorum. çocukluumuzda Diyarbakra çok turist geliyordu. Surlarmz, hanlarmz, köklerimiz, Atatürkün konaklad kök var. Yeniden eski günlerine dönmesini istiyoruz. Ülkemiz ve ehrimiz en güzel eylere layk. diye konutu.

ehmus Tunç ise Dicle Vadisi Projesi ile ilçenin çok daha güzel olacan kaydederek, Daha önce Dicle Nehrinin kenar bakmszd, çok kötü bir durumdayd. Bakmsz haldeyken de buraya piknie gelirdik. imdi çok iyi. Bu projelerin Diyarbakra faydas olacaktr. Buras tarihi bir ehir. Projeleri hayata geçiren yetkililere teekkür ediyoruz. dedi.

Vandan gelen üniversite örencisi Hülya Yaz da ilk kez ziyaret ettii Diyarbakrn tarihi ve güzel bir kent olduunu anlatt.

Kentte hem Diyarbakr halk hem de turistler için mükemmel projelerin uygulandn dile getiren Yaz, Diyarbakr gezdim. Özellikle Suriçi çok güzel, buray çok beendim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git