Suruç Ovası'nda sulama durdurulacak

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü, Suruç Ovası'nı sulayan pompaların, bugünden itibaren istenen şartlar sağlanıncaya kadar durdurulacağını bildirdi.

Haberler 02.10.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müdürlükten yaplan yazl açklamada, ovada yaayan çifçilere su salanmas için Frat Havzasndan büyük emek harcanarak dev kanallar ve tüneller araclyla Suruç Ovasnn suyla buluturulduu hatrlatld.

Suruç Ovas Pompaj Sulama Projesi ile Atatürk Baraj Gölünden terfi ettirilen su sayesinde 560 bin dekar arazinin sulanmasnn saland vurgulanan açklamada, Suruç ilçe merkezi ve 105 yerleim yerinin tarm arazilerinin suya kavutuu kaydedildi.

Toplam 2 milyar akn proje maliyetiyle suyun ovaya verildiine iaret edilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

Bu güzel topraklarn insan bu emei ve bu büyük yatrm tabii ki hak ediyor. Suruçta asrlardr hasretle beklenen suyu yaz boyunca adeta nehirler eklinde çiftçimize aktyoruz. Ancak yllarca hasretle ve sabrla beklendiinden, suya kavumann verdii mutlulukla maalesef sezonda 5-6 defa sulama yaplmas gereken yerde 10-15 defa sulama yaplarak suyumuz yanl ve bilinçsizce kullanlyor, gerektiinden çok fazla harcanarak israf ediliyor. Bol üretimin çok kullanlan suyla salanaca anlay ile fazla su kullanm hem ürüne, hem de topraklarmza zarar verip erozyon, drenaj ve tuzluluk gibi problemleri beraberinde getiriyor.

SU VERLME ARTLARI

Suruç Ovasna yarndan itibaren su verilmeyecei ilan edilen açklamada unlar kaydedildi:

Sulamada kullanlan suyun enerji ve hizmet bedelinin ödenmeden ve ayn zamanda gereinden çok daha fazla suyun da kullanlarak bu ödenmeyen bedellerin katlanarak artmas suretiyle su verilmeye devam edilemeyecektir. Suruç Pompaj Sulamasna ait pompalar 2 Ekim 2017saat 06.59dan itibaren durdurularak Suruç Ovasna gerekli artlar salanmadan su verilmeyecektir. Suyun tekrar verilmesi için gereken artlar ise öyle sralanmtr: Sulamadan istifade eden çiftçilerimizin enerji ve iletme için harcanan ve kendilerine bildirilen 2015 ve 2016 yl borçlarn 1 ay içerisinde, 2017 yl borcunu da yl sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir. Vahi yöntemle yaplan sulamayla ova fazla suyla dolduu için çiftçimiz, kendisine emanet edilen su alma azndan sonra tarlasnda yamurlama ve damla sulama sistemini yapmazsa, artk hiçbir ekilde su alamayacaktr. Önümüzdeki yl su alma azlarna ön yüklemeli sayaçlar taklacaktr. Bu sayaçlarn çalmas ve çiftçimizin tarlasna su alabilmesi için, iletme görevlisinden kart alp Ziraat Bankas araclyla kartna metreküp cinsinden su yüklemesi gerekmektedir. Bu konuya hassasiyetle riayet edilmelidir.

Ana Sayfaya Git