Sur'un güvercinleri otele çıktı

Hendek, barikat ve çatışmalarla tahrip olan Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvercinler de evsiz kaldı. Sahipleriyle göç eden kuşlar için bir girişimci Güvercin Oteli açtı. Otelde şimdi yer bulunamıyor.

Haberler 16.02.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Surdaki ykmdan insanlarn yan sra hayvanlar da etkilendi. Tek katl evlerin damlarndaki kümeslerde yetitirilen güvercinler de Suru sahipleriyle birlikte terk ettiler. Apartman dairelerine snan Surlularla birlikte yaamak durumunda kalan güvercinler için Mehmet Batmazn aklna bir Güvercin Oteli kurma fikri geldi.

Mehmet Batmaz, baka güvercin otelleri de açmay planlyor.

Özellikle Surdan çkanlarn güvercinlerini koyacaklar yer bulamadklarn söyleyen Batmaz, fikrini önce arkadalarna açtn, ardndan kollar svadn anlatyor:

Güvercin merakllar birbirlerini tanrlar. Arkadalarm Surdan çktktan sonra kularna yer bulamadlar. Apartman katnda balkonda güvercin besleyemezsin. Hem hayvan dayanamaz hem de bina sakinleri izin vermezler. Pek çok kii kularn Mardine, anlurfaya sattlar. Ama bu merak öyle bir merak ki, ku olmadan yapamazsn. O uçuunu, süzülüünü, taklasn mutlaka görmek ister. Benim küçük bir dükknm vard. Balarda artk kimselerin pek girmedii bir pasajn üst katnn tamamn tuttum. Bölümlere ayrdm ve kümesler yaptm. Hem odalarmz hem de damda kümeslerimiz var. Kularnn saysna göre gelip yer kiralyorlar. Cüzi bir miktarla hem kularna barnak buluyorlar hem de bu hobilerini sürdürebiliyorlar. Otelimiz sosyal bir projeye de dönütü, arkadalarla bir araya gelip muhabbetini yapyor, çaymz içiyoruz. Bazen sazl sözlü elence tertip ediyoruz. Hem biz hem de kendileri çok memnun.

Türler için destek

Güvercin besleyenlere Kubaz ad veriliyor. Yöreye has pek çok güvercin türünün hl neslinin sürebilmesinde kubazlarn emekleri çok. Atlas, Zeytuni, Külrenk, Gökela, Narinci, Cieri, Bozak, Kekme Atlas ve Kekme Yusufi bu türlerin balcalar. Mehmet Batmazn hedefleri büyük:

Baz cins güvercinlerin bir çiftinin fiyat 30 bin liray bulabiliyor.

Bu ii büyütüp proje halinde Valilie sunacaz. Eer bize yer tahsis ederlerse bu ii daha profesyonel ve destekle daha bilimsel hle getireceiz. Eer ku merakllar olmasayd bugün bu türlerin büyük bölümü yok olup gidecekti. Ku temiz ve geni yer ister, uçmak ister. Bunu buralarda binalarn aralarnda yapmanz zor. Doal bir alanda imkn verilirse hem pek çok kii bu iten ekmek yer hem de güvercin çeitlilii artar.

Yavrulu güvercinlerimi geride braktm

Güvercin Otelinin müdavimlerinden Müslüm Bayhan, çatmalar balamadan önce Sur ilçesindeki Sava Mahallesinde yayormu. Silahlar patlamaya baladnda kendisinden önce güvercinleri için endielendiini anlatyor:

Sonuçta kularm olmadan benim yaamam çok anlaml deil. Benim bütün hayatm güvercinlerim. Bu çatmalar baladnda çok endielendim. Evimin damnda kümesim vard ve yaklak 150 cins güvercinim barnyordu. Hesaplasam 50 bin liradan fazla tutar fiyat ama benim için maddiyatn önemi yok, kimselere de satmam onlarla vakit geçirip keyfini yaarm. Kutulara koyup çkardm Surdan. Yasak geleceini söylemilerdi. Sadece yavrulu olanlar yemini suyunu vererek geride braktm. Dierlerine yer bulunca bir yolunu bulup geri dönecektim almak için ama o yolu bulamadm. Yasak uzun sürünce gidemedim, zaten bir süre sonra da evlerimiz ykld. Akrabalarmn evinde kaldm bir süre. Kularm kutulara koymutum. Frsat bulunca darya çkarr uçurmaya çalrdm. Bu otel çok iyi oldu. Kendime bir bölüm kiraladm ve kularm buraya getirdim. imdi rahatz ama devletin bu ii desteklemesi lzm. nallah günün birinde yeniden Sura dönebilirim. Eer dönebilirsem ve bir evim olursa ilk iim kularma da güzel bir yuva yapmak.

Aylk 150 TL veriyorum

Surdan kular ile birlikte ayrlan bir dier kii de Murat Toprak. Kularn bütün stresini aldn, dertlerini unutturduunu söyleyen Topraka göre zararl alkanlklardan da uzak tutuyor. Ben skenderpaa Mahallesinde yayordum. çatmalar baladnda ilk i olarak kularm evden çkardm. Bombalar patlyor, mermi atlyor. Ku bundan rahatszlk duyar ve ypranr. Alp çktm Surdan. Akrabalara falan gittim. Ama kularla bu çok zor oldu. Arkadalara Ne yapabilirim? diye sorunca buray örendim. Güvercin Oteli ilaç gibi geldi. Alp kularm getirdim. Aylk 150 lira veriyorum. Hem kularmn kalacaklar bir yerleri oldu hem de ben bu keyfimden mahrum olmuyorum. ehir dnda devlet bir yer ayrp bu iin merakllarna kiralarsa çok iyi olur. çünkü bu ii yapan insandan zarar gelmez, hayvanlar seven insanlar da sever. Hiçbir zararl alkanl olmaz, uyumlu insanlar olurlar.

Ana Sayfaya Git