Sur'un kaderi görevlendirmeyle değişti

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Diyarbakır'ın Sur Belediyesi, başarılı çalışmalarıyla yıllardır belediye hizmetinden yoksun kalan ilçe halkının yüzünü güldürüyor.

Haberler 04.12.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Surda yaplan sözde özerklik açklamalar sonras balatlan soruturma kapsamnda gözaltna alnan, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan tutuklanan DBPli Sur Belediye Bakan Seyit Narinin görevden alnmasnn ardndan Kaymakam Bilal Özkann görevlendirildii belediyede yepyeni bir dönem balad.

Belediye hizmetine yllardr hasret kalan ilçede PKKllarn açtklar çukur, kurduklar barikat ve tuzakladklar patlayclarla gerçekletirdii saldrlarla adeta virane hale gelen tarihi ilçe, baarl çalmalarla yeniden ayaa kaldrlyor.

çevre ve ehircilik ile Kültür ve Turizm bakanlklar ve Vakflar Genel Müdürlüünce, 33 medeniyete ev sahiplii yapan ancak teröristlerin saldrlar sonucu büyük hasar gören Suriçinin cazibe merkezi haline getirilmesi için hazrlanan projeler bir bir hayata geçirilirken bu çalmalara Sur Belediyesi de büyük katk sunuyor.

Belediye tarafndan ilçede alt ve üstyap, sokak salklatrma, kentsel tasarm, peyzaj ve yöresel mimariye uygun konut projeleriyle tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor.

Hz. Süleyman Camisinin çevresindeki 115 dönüm alan, rekreasyon çalmasnn ardndan hizmete açld. Teröristlerin saldrs sonucu evleri zarar gören vatandalar için çölgüzeli ve Üçkuyu mevkilerinde TOK tarafndan yapmna balanan 5 bin 637 konut etap etap tamamlanyor.

Tarihi dokuyu tehdit eden salksz yaplama, hazrlanan projelerle bertaraf ediliyor, hasar gören eserler aslna uygun ekilde onarlyor. 13 eserin restorasyonu tamamlanrken çalmalarn sürdüü Fatih Paa Camisi (Kurunlu Cami) de gelecek yl aslna uygun hale getirilecek.

- 4 bin aile terk etmiti

Belediye Bakan Vekili Bilal Özkan, yaklak 14 ay önce göreve baladn anmsatt.

PKKl teröristlerin kazd çukurlar ve gerçekletirdii saldrlar dolaysyla 17 bin kiiden oluan 4 bin ailenin tarihi ilçedeki evlerini terk etmek zorunda kaldn dile getiren Özkan, 66 asker ve polisin ehit olduu o dönemde Surun çok kötü hale geldiini söyledi.

Bizden önce çöp dahi toplanmyordu. Devraldmzda belediyenin durumu adeta harabat haldeydi. 100 milyon lira borcu olan ve asli belediye hizmetlerinin dahi yürütülmedii durumdayd. ifadelerini kullanan Özkan, borçlar dolaysyla imkanlar kstl bir belediye devraldklarn anlatt.

- e gelmeden maa almlar

Özkan, kendilerinden önce belediyede hizmet alm yöntemiyle istihdam edilenlerin çounun terör örgütüne yakn olduklar için göreve balatldklarn ve belediyede çalmadklarn belirlediklerini kaydederek, öyle konutu:

e bütçe ve personel sistemini ele alarak baladk. Kimin çalmadn tespit ettik, yine bütçeyi disiplin altna alarak daha nasl iyi hizmet yapabileceini belirledik. Bu sayede deien çok ey var. Sur merkezinde 14 tarihi merkez restore ediliyor. Bunlardan 13ü tamamland. Kurunlu Camisi de gelecek yl tamamlanacak.

Terör örgütünün zarar verdii 6 mahallede altyap çalmalarn tamamladklarn belirten Özkan, Melik Ahmet Caddesinden baladk, yer üstündeki elektrik iletim hatlarn yer altna aldk. Burada altyapy yeniliyoruz. 60-70 yllk asbestli su borularn deitiriyoruz. Gazi ve Melik Ahmet caddelerinde d cepheleri yeniliyoruz. diye konutu.

Özkan, 85 d mahallede 100 kilometrelik yolu asfaltladklarn vurgulayarak, temizlik hizmetini aksatmadan sürdürdüklerini anlatt.

85 mahalleden 55ine parke ta döediklerini, taziye evlerine inaat ve tefriat destei sunduklarn dile getiren Özkan, kadn ve çocuklara yönelik sosyal yardm çalmalar yürüttüklerini kaydetti.

- çalanlarn sigortasn yatrmamlar

Özkan, önceki yönetim döneminde belediye içilerinin toplu sözlemeden hak ettikleri ikramiyelerinin dahi ödenmediine dikkati çekerek, çilerimizin ikramiyesini ödedik. 100 milyon lira borç ödüyoruz. çalanlarn sigortasn yatrmamlar, esnafn borcunu ödememiler. Esnafa borcunu ödedik, kamu borçlarn yaplandrdk. Her ay 900 milyar liraya yakn borç ödüyoruz. Halkmzn gönlüne dokunmay baardk. Hizmetlerimizi vatandan desteiyle sürdürüyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git