Sur'un tarihi raporu!

Sur esnafı ve halkının mağduriyetlerinin halen devam ettiğini ve iyileştirme adına atılan adımların yeterli olmadığı kanaatinde olduğunu belirten HÜDA PAR İl Başkanı Tanrıkulu, devletin mağduriyetleri giderme adına daha etkin adımlar atması gerektiğini altını çizdi.

Haberler 03.11.2016 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan eyhmus Tanrkulu ve beraberindeki HÜDA PAR heyeti 7 Haziran seçimleri sonras örgüt ile devlet arasnda yaanan çatmalardan dolay madur edilen halkn sorunlarn dinledi.

Sur esnaf ve halknn maduriyetlerinin halen devam ettiini ve iyiletirme adna atlan admlarn yeterli olmad kanaatinde olduunu belirten Tanrkulu, devletin maduriyetleri giderme adna daha etkin admlar atmas gerektiini altn çizdi.

Sur esnaf ve halkn ziyaret sonras düzenledikleri raporlar yaanan skntlar tekrardan gündeme getirmeyi gerekli gördüklerini belirten Tanrkulu, daha önce de defalarca Sur halkn ve esnafn ziyaret ettiklerini, halkn sorun ve skntlarn dinleyerek bu durumu raporlatrdklarn ve bu durumu kamuoyu ile paylatklarn söyledi.

SURA DAR HAZIRLANAN RAPOR

Tanrkulu, Bu sorunlarn çözülüp çözülmediini yerinde görmek için 29 Ekim Cumartesi günü tekrar Sur halkn ve esnafn ziyaret ettik. Yaptmz ziyaretlerde ikili ve toplu görümeler yaparak halkn maduriyetlerini bizzat kendi azlarndan dinledik ve maalesef halen sorunlarn büyük bir ksmnn devam ettiini müahede ettik. ifadelerini kulland.

Surda yaayan madur ailelerden ev sahiplerinin evlerinin onarlmad, kendilerine yeni ev verilmedii, evlerine ve tahrip edilen eyalarna çok düük meblalarda fiyat biçildii yönünde ikyetlerin olduunu belirten Tanrkulu sözlerine öyle devam etti:

Esnafa verilmesi ön görülen faizsiz kredi artlarnn ar olduu birçok madur esnafn bundan faydalanamayaca aikrdr. Eer halkn maduriyetinin giderilmesi hedefleniyor ise o halde daha esnek olunmal ve kabul edilebilir öneriler sunulmaldr. nceleme komisyonlarnn yapm olduu yanllklar ve hatalardan dolay halkta Acaba devlet/hükümette mi bizi madur edecek kaygs yaamaktadr. Bu kayg halkta bir güvensizliin meydana gelmesine neden olmutur.

MADURYETLERN BOYUTU

Yaanan maduriyetler ile ilgili olarak yaptklar görümelerden doan izlenimlerini 10 madde halinde raporlatrdklarn belirten Tanrkulu, kamuoyuna sunduklar bu ksa ve öz raporun dikkate alnmasnn birçok sorunu çözeceini umduklarn söyledi.

TE RAPORDAN BALIKLAR

HÜDA PAR heyetinin izlenimleri ve Sur Madurlar Raporu

1) Sur çkalede bulunan evler 6 yl önce Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan Kentsel dönüüm kapsamnda istimlak edilmiti. 6 yl önce bu evlere biçilen deer üzerinden ev sahiplerine bu gün ödeme yaplamaya çallmas ev sahiplerinin madur olmasna neden olmaktadr. Bu günkü deeri üzerinden bir tespit çalmas yaplarak ev sahipleriyle uzlama yoluna gidilmesi ve raz edilmeleri gerekir.

2) Sur çkalede oturan vatandalarn barnma sorunlar çözülmeden bir hafta içinde evlerini terk etmelerinin istenmesi doru bir uygulama deildir. K ayna girdiimiz u günlerde böyle bir talebi halka dayamak açk bir zulümdür. çukur/barikat siyaseti üzerinden örgütün halka verdii maddi ve manevi maduriyetler sonras devletin bu uygulamas yaanan maduriyetleri daha da büyütecektir. Devlet vatandan lehine olacak ekilde kararlar almal, ar travma geçiren halka yardmc olmaldr. Evleri boaltmalar istenen kiilere acilen TOKden ev verilmeli ya da evlerinin gerçek deeri üzerinden bir ödeme yaplarak madur olmasnn önüne geçilmelidir.

3) Bir vatanda ikyetinde; 3 katl evine sadece 28 bin TL, bir baka vatanda ise 22 bin TL teklif edildiini ifade etmektedir. Bu gibi örnekleri çoaltmak mümkündür. 3 katl bir eve 28 bin TL teklif edilmesi kabul edilir bir durum deildir.

4) Mülki idare amirleri yaanan çatmalar sonras maduriyet yaayan vatandalarn maduriyetini tespit etmekle yükümlü komisyon üyelerini denetlemelidir. inde ihmali bulunanlar hakknda yasal ilem balatlmaldr. Keyfi ve ya yanl ya da iin uzman olmayan kiilerin fiyat belirlemeleri engellenmeli, varsa suiistimal önlenmelidir. Bu durum hem zaman açsndan hem de güven açsndan önemlidir.

5) Bu vesile ile daha önce teklif ettiimiz önerimizi tekrar yeniliyoruz; nceleme komisyonlarna limizde bulunan etkin STKlardan birer kii alnarak yukardaki yanllarn önüne geçilmeli.

6) Evleri yklan vatandaa tahrip edilen ev eyas için teklif edilen 3-5 bin TL tahrip edilen eyalarn deerini karlamaktan çok uzak ve komik bir rakamdr. Bu durum tespit komisyonunun yapt tespitlerinin isabetli olmadnn göstergesidir.

7) Sur ilçesi madurlar 2015 ylnn Temmuz ayndan bu yana sknt çektiklerini, Maduriyetlerinin giderilmesi için Valilik ve Kaymakamlk arasnda gidip geldiklerini, defalarca dile getirdikleri sorun ve skntlarna bu güne kadar bir çözüm üretilemediini ve birçok yerde de bürokrasiye takldklarn dile getirmektedirler.

8) Sur Hasrl mahallesinde evlerin metrekaresine 400 TL, Dabanolu Mahallesinde ise metrekare bana 500 TL fiyat biçilmitir. Bu fiyatlar olmas gereken deerin çok altndadr. Bu tespitin tekrar gözden geçirilerek deerlendirilmesi gerekir.

9) limizin en eski yerleim yeri olan Sur ilçemizde yaplar birçou gecekondu olup var olan binalar da kat mülkiyeti olmayp hisseli olarak yaplmtr. Bu durum bilinen bir gerçek olduu halde vatandalara, evlerinin kat mülkiyeti olmadn söyleyerek binalara arsa deeri üzerinde fiyat teklif edilmesi hakszlktr.

10) Sokaa çkma yasaklar nedeniyle aylarca iyerlerini açamayan esnafn, kirasn ve ödemelerini yapamayacak bir durumda olduu ve iflasn eiine geldii herkesin malumudur. Esnafa yönelik 50 bin TL faizsiz kredi verilecek olmas az da olsa madur olan esnaf rahatlatacaktr. Ancak kredi için esnaftan iki memur kefil veya tapu istenmesi ve kredi iinin bürokrasi ilemlerinden dolay zorlatrlmas esnafn maduriyetinin devam etmesine neden olmaktadr. Ortada herkesçe bilinen bir maduriyet var ve bunun giderilmesi için hükümetin daha esnek davranmas bölge ekonomisinin gelecei için önem arz etmektedir.

11) Kredi konusunda küçük esnafn ve mahalle aralarnda olupta vergi levhas olmayan esnaflarn da göz ard edildii tespit edilmitir. Bu esnaflara hibe eklinde kredi imknlar sunulmaldr.

Ana Sayfaya Git