Sur’un yeni kapısı

Diyarbakır’ın yedi kapılı Sur ilçesindeki yıkımın yarattığı manzaradan etkilenen televizyon muhabiri Şehadet Çitil, Sur’da sanal olsa da yeni bir kapı açmak üzere kolları sıvadı.

Haberler 29.11.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde PKKnn kazd hendeklerle balayan çatmalar ve sokaa çkma yasaklar aylarca sürdü. lçenin baz mahallelerinde yasak hl sürüyor. Sur esnaf ilçede kimsenin kalmadn, olanlarn ise alm güçlerinin kalmadn belirterek gün içerisinde defalarca fiyat soran ancak alamayan insanlarla karlatklarn anlatyorlar.

Daha anlaml bir i yapmak için

ehadet çitilin bir haber kanalnda çalrken yapt son haberlerden birisi Surdaki insanlarn dramyd. Kendisi de Diyarbakrl olan çitil, ilçedeki insanlarn durumundan çok etkilendiini anlatyor. çalt program bitince yeni bir program beklemek yerine Diyarbakra dönmeye karar veriyor. Kendi ifadesiyle daha anlaml bir i yapmak için.

Kamu Yönetimi eitimi aldm ama gazetecilik hayalimdi. Güzel yerlerde güzel insanlarla çaltm. imi severek yaptm. Diyarbakr doduum yer. Sur olaylarnda buraya gelerek insanlarla konutum. çou evlerinden, ilerinden olmutu. Durumlarndan çok etkilendim. stanbula döndüümde kendimi rahatsz hissettim. çaltm televizyon program bitince hayalim olan kariyerimi noktalama karar alarak Diyarbakra döndüm. Sur için bir eyler yapabileceimi hissediyordum, öyle de oldu.

Yerel ürünler

ehadet çitilin yapmay planlad ey Surlular ekonomik olarak rahatlatmakt. Bunun için de özellikle ev kadnlarnn yöresel ürünlerini pazarlamak üzere bir strateji belirledi. Sosyal medya üzerinden açt bir hesapla Surda yaayan ev kadnlar ve esnafn ürünlerini pazarlamaya balad.Hevsel Bahçesi markas ad altnda kurutmalk sebzeler, yöresel kahve, sucuk, kavurma ve baharat çeitleri imdi Türkiyenin her tarafna gidiyor.

Evleri dolayor

Sabah erkenden kalkp Sura giden çitil, buradaki i ortaklarn tek tek dolap kiminden kurutmalklar, kiminden de turu, salça ve baharatlar alyor. Ardndan bunlar evine getirerek sosyal medyadan gelen siparilere göre paketleyip kargoya veriyor.

Eimden gizli yapyorum

çitilin i ortaklarndan olan Surlu kadnlarn çou kamera karsna geçmek istemiyor. Kimi einden gizli yaptn, kimi de tandklarndan utanp çekindikleri için görünmek istemediklerini söylüyor. Canan Turgut ise einin kendisini desteklediini söylüyor. Asgari ücretle geçinmelerinin çok güç olduunu anlatan Turgut, bu ie baladktan sonra ferahladklarn anlatyor.

Surda Dabanolu Mahallesinde yayoruz. Yasak nedeniyle be aydan fazla evimize gelemedik. Kaynpederimde kaldk. Sur açlnca evimize geldik. Hasar görmütü, onarp oturduk. Eim asgari ücretli olarak çalyor. ehadet hanm ile sosyal medya üzerinden tantk. Beraber i yapabileceimizi anladk. Hemen közlenmi ve kurutulmu biber, patlcan, reyhan, nane kurutmalar hazrlamaya baladk. Normalde bunlar kendimiz k için hazrlarz. imdi daha çok yapp ehadet hanma teslim ediyoruz. O da burada satamayacamz meblalarda satp parasn teslim ediyor bize. Eim de destek oldu. Bu sayede ekonomik olarak ferahladk, nefes aldk biraz. Seneye daha büyük çaplarda üretim yapacaz. Evimizden çkmadan ve yorulmadan kazanabiliyoruz bu çok güzel.

Surlu kadnlarn çou Canan Turgut ile ayn eyleri anlatyor. Maharetlerine göre kimi turu, kimi, kurutmalk, kimi de baharat hazrlyor. Ürünlerinin satlarn da sosyal medya hesab üzerinden takip ediyorlar.

stanbula sucuk satyorum

Sehadet çitil ev hanmlarnn yan sra esnafla da çalyor. zzetpaa Caddesi üzerinde kasap dükkan olan Musa çnar onlardan biri. çitilin teklifi üzerine ardn ve inanmakta güçlük çektiini söyleyen çnar, stanbula sucuk satnca sosyal medya ile tanm.

Surda olaylar çktnda be ay dükknma giremedim. 15 gövde etim, sucuklarm bozulup koktular. Aylar sonra geldiimde dükknm perian haldeydi. çok zararm oldu ve devlet zararm karlamad. Eskiden günlük 8-10 gövde et satabiliyordum. nsanlar göç edince, evlerin çou yklnca ilerimiz çok dütü. imdi bir gövde eti zor satyoruz. ehadet hanm internet üzerinden satacaz dediinde çok inanmamtm ama baktm ki dediini yapt. stanbula sucuk satyorum. Bu çok güzel bir duygu burada yapyorsunuz ve stanbullu yiyor. Kavurma ve hatta taze et göndermek üzerine çalma yapacaz. Bu yolla açlan kap bizi çok rahatlatr.

Ölen saatlerine kadar müteri yok

ehadet çitilin çalt Sur esnafndan birisi de ünlü baharatç Kör Yusuf. Aktar Süleyman Onur ölene kadar tek müterinin kaplarn açmadn ve Surda insan kalmadn anlatarak çitilin giriimine olumlu yaklayor.

Surda evler ykld ve insanlar göç etti. nann ölene kadar kimse dükknn kapsn açmyor. ler durgun ve Sur esnaf büyük skntda. O canllk, o hareket artk yok. Öleden sonra dört gibi herkes aceleyle çkp evine gidiyor ve i bçak gibi kesiliyor. Bu tür giriimlerin artmas Sur esnafna nefes aldrr.

Hedef daha çok kiiye ulamak

ehadet çitil yeni kariyeri yolunda daha çok ilerlemek istiyor. Bu yl geç baladklar için hedefledii rakamlara ulaamadn ancak önümüzdeki sene yaz aylar ile birlikte çok daha fazla sayda kiiye ulaacan anlatyor.

Onlarca Surlu ev kadn ve esnaf ile çalyoruz. Sosyal medya üzerinde çok sayda kiiye ulatk. Müterilerimiz ürünleri kullandktan sonra hemen yeni sipari veriyor. Yetimekte zorlanyoruz. Önümüzdeki yl çok daha büyük çapta ürünle gireceiz ie. Hem partnerimiz hem de müterimiz daha fazla olacak. KOSGEBe bavurdum. Bir yer açp daha sistemli bir hale getirmeye çalacam. Umarm açtmz ve tüm Türkiyeye hitap eden bu kapdan her geçen gün daha çok kiinin geçmesini salayabiliriz.

Ana Sayfaya Git