Sürüngenlerin yaşamı değişti

Küresel ısınma nedeniyle sürüngenler erken uyandı, üreme dönemi değişti

Haberler 12.02.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava scaklklar, krsal kesimlerde sürüngenlerin k uykusundan erken uyanmasna neden oldu. Adyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yldz, Mardin ve Diyarbakr olmak üzere bölgede birçok noktada sürüngenlerin uyandn ve üreme davranlar sergilediini söyledi. Mardinde görüntülenen kertenkelelerin mart aylarnn sonlarna doru veya nisan aylarnda ürediklerinin bilindiini anlatan Prof. Dr. Yldz, Ancak ubat aynn bandan üreme davran sergilemektedirler. Bu da türlerin küresel snmadan dolay üreme dönemlerinin deieceini ve olumsuz olarak etkilenebileceklerini göstermektedir diye konutu.

BU TABLO OLUMSUZ

Küresel snmann hayvanlarn üremelerinde olumsuz bir tablo sergileyebileceine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yldz, unlar söyledi:

Ülkemizde, özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde son günlerde mevsim normallerinin üstünde baz scakllar görülmektedir. Bu scaklklarn etkisiyle soukkanl hayvanlar grubundan olan kertenkele ve ylanlarn aktifletiini görüyoruz. Özellikle Diyarbakr, Mardin ve Güneydou Anadolu Bölgesinin tamamnda bazen Akdeniz Bölgesinden çeitli görüntüler elimize ulamaktadr. En son Mardinden gelen görüntülerde kayseri kertenkelesi olarak adlandrdmz apathya cappadocicann üreme davran gösterdiini gördük. Yani sadece aktifleme deil, üremeye baladklar da görülmütür. Üreme davrannda erkek diiyi bacandan veya karn bölgesinden srarak zapt eder ve üremeyi gerçekletirmeye çalr. Bu davran u an çok erken olmasna ramen görebiliyoruz. Bu da türlerin küresel snmadan dolay üreme dönemlerinin deieceini ve olumsuz olarak etkilenebileceklerini göstermektedir. Nasl erik aaçlarnn bazen erken çiçek açtn ve daha sonra gelen ilk souklar ile çiçeklerini döktüünü ve meyve vermediini duyuyorsak erken üremeye balayan kertenkelelerin toprak içerisine braktklar yumurtalar da souktan etkilenebilir. Bu durumun üreme baarsn olumsuz etkileyebileceini düünüyoruz.

BU TE BR TUHAFLIK VAR

Artuklu ilçesi krsal çalar Mahallesinde çobanlk yapan Muhammet çokan, meslei nedeniyle sürekli doada olduunu ancak daha önce bu mevsimde kertenkele görmediini belirterek, Bu sene çok sayda kertenkele gördüm. K olmasna ramen çok sayda var. Bu ite bir tuhaflk var. Her halde scaktan olabilir. Küresel snmadan olabilir. Bu sene sanki yazdayz. ubattayz da yaz gibi görünüyor valla. Ondan dolay kertenkele çok var yani. Bazen yürürken ezebiliyoruz onlar dedi.

Ana Sayfaya Git