Sussuz mahalle bırakmayacağız!

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu "Belediye Meclisinin aldığı kararla fakir ve muhtaç durumunda olanlar 1 Ocak'tan itibaren su faturasının yarısını ödeyecek"

Haberler 09.01.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüünün (DSK) 100 günlük çalmalar ile 2020 yl hedeflerinin aktarld basn toplantsnda konuan Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, insanla yaam kayna olan Dicle Nehrinde oluan atklar ve kirletici etmenlerden arndrlmasyla ilgili önemli projelerinin bulunduunu nehrin korunmasnn DSKnin temel öncelii olduunu belirtti.

Güzelolu, DSKnin 100 günlük çalmalar ile 2020 yl hedeflerinin aktarld basn toplantsna katld. Kayapnar ilçesinde bir otel de gerçekleen toplantya Sayn Güzelolunun yan sra Vali Yardmcs ve DSK Genel Müdür Vekili Ahmet Naci Helvac, DSK daire bakanlar ile basn mensuplar katld.

YÖNETM ANLAYIIMIZ SORUNUN YAANDII NOKTADA OLMAYI GEREKTRYOR

Göreve baladklar ilk günden itibaren effaf, hesap verebilir ve sorgulanabilir yönetim anlayn benimsediklerini ifade eden Güzelolu, DSKnin çok hayati önemli görevleri ve sorumluluklar barndrdn söyledi.

Salkl, güvenilir suyu vatandalara ulatrma ve su israfna yönelik çalmalarnn aralksz ekilde sürdürdüklerini aktaran Güzelolu, atk su yönetimi ve çevreye zarar veren atk sularn artlarak yeniden kazandrlmas DSKnin en temel sorumluluu olduunu belirtti.

Büyükehir Belediyesinde oluturduklar kurumsal ileyiin benzerini DSKde de oluturduklarn dile getiren Güzelolu, Her kamu kurumunda olduu gibi verimlilik, etkinlik ve sürdürebilirlilik olmazsa olmazmzdr. Bir kurumun ayakta kalmas, gelecee salkla yol almas ve kendisinden beklenen hizmetleri yapmas bu 3 temel balk altnda özetlenebilir. Bu temel balklar hayata geçirmek için çok youn mesai ve çaba harcyoruz. Bizim yönetim anlaymz masa banda deil alanda ve sorunun yaand her noktada olmay içeriyor dedi.

100 GÜNLÜK çALIMA 1000 GÜNÜN HEDEFN BELRLYOR

Muhtar toplantlar, ilçe ziyaretlerinde esnaf ve vatandalarla bulumalarnda iletilen talepleri ve bazen hiç iletilmeyen teknik elemanlarn belirledii eksiklikler neticesinde her zaman alanda olduklarn belirten Güzelolu, DSKnin sorumluluklarnn da farknda olduklarn kaydetti. hmal edilen ve eksik braklan çalmalar çok ksa sürede gidermenin, Diyarbakrllara en kaliteli kamu hizmeti vermenin çabas içinde olduklarn vurgulayan Güzelolu, DSKnin stratejik planna ve vizyonuna deindi. çalmalarda zamann en önemli kavram olduuna dikkat çeken Güzelolu, 100 günde ortaya koyduklar çabay önlerindeki 1000 günlük hedeflerinin balangc olarak kabul ettiklerini ve bu performansn gelecekte artarak devam edeceini söyledi.

7 HALEDEN 17.3 MLYON TL TASARRUF ELDE ETTK

5 ana balkta DSKnin gerçekletirdii çalmalar katlmclara aktaran Güzelolu, çok önemsediim ve Büyükehir Belediyesinde örnek uygulamalarla hayata geçirdiimiz tasarruf ve effaflk. Bunun alt balklarnda mali disiplin ve üphesiz alnan kararlar gelmektedir. DSKyi devir aldmz günden bugüne aylk gelirleri %44 orannda artt. Bugün her kurum artk kendi öz gelirlerine dayal bir sürdürüle birlilii öncelemek zorundadr. Bu dorultuda DSKnin aylk gelirlerini 14 Milyon 200 binden 20.5 Milyon TLye çkardk. Buna bal olarak en önemsediimiz kavram tasarruf. Bugüne kadar gerçekleen 7 büyük ihaleden, biliyorsunuz ki Büyükehir ve DSKde tüm ihaleler internet yayn üzerinden herkese açk ve effaf ekilde yaplyor. Bugüne kadar yaplan 7 ihaleden toplam 17.3 milyon TLlik kamu gelir tasarrufu gerçeklemitir ifadelerini kulland.

69 MLYON 464 BN 555 TL BORç ÖDEDK

DSKyi önemli oranda bir borçla devir aldklarn ve bugüne kadar toplam 69 milyon 464 bin 555 TL borç ödediklerini ifade eden Güzelolu, Önceki ilk 8 ay ortalamasn esas alrsanz DSKnin borç ödeme kapasitesinde ayda %40 orannda bir art gerçekletirmiiz. Ortada 12 milyon 350 bin TL borç ödeme oran 17 milyon 369 bin TLye çkmtr. Hedefimiz bu büyük borç yükünü en ksa zamanda bitirmek, DSKnin yatrm kabiliyetini yükseltmek ve borçlarn da sürdürülebilir olmasn salamaktr. Bu noktada toplam borç yükümüz 605 milyon 083 bin 046 TL2den 573 milyon 138 bin 085 TLye inmitir. Bu anlamda hem borç ödeyen hem yatrm yapan bir kamu kurumu olma hedefine her geçen gün yürüyoruz. Kurum ve kurulularda biriken DSKnin alacann tahsilidir. Kurum ve kurululardan tahsil ettiimiz su borcu geldiimiz günden bugüne aylk 1 milyon 668 bin 114 TL artt. Mali disiplin ve denetimin salanmas sonucu cari giderlerde % 28 orannda tasarruf saland. lk 8 ayda 3 milyon 580 bin 841 TL olan cari giderler 1 milyon 295 bin 043 TLye düürüldü. Yapacamz yatrmlarn özellikle bunlar üzerinden düünülmesini tasfiye ederim. Türkiyede Büyükehirler arasnda e-belediye sistemine geçen 3üncü Büyükehir Belediyesi olduklarn dile getiren Sayn Güzelolu, çileri Bakanlnn otomasyon yazlm uygulamas olan e-belediye sistemine geçi yaparak 660 bin TL tasarruf saladk eklinde konutu.

EKONOMK DURUMU Y OLMAYAN 80 BN ABONEYE %50 NDRM

Belediye Meclisinin ald kararla ekonomik durumu iyi olmayan ve tespit edilen 80 bin abonenin 1 Ocak 2020den itibaren su faturalarnda %50 indirim salayacaklarn belirten Güzelolu, Göreve geldiimizde toplam abone says 376 bin 202idi, son 100 günde bu sayy 386 bin 390a çkardk. Böylelikle abonelendirme orannda %92 art saladk. Daha önce aylk 935 olan abone saysn bin 972ye çkardk. %60lik kayp kaça sonlandrmada kararlyz. Abone dairemiz balatt çalmalar seferberlie dönütürüyor. Yeni ylla birlikte özel ekiplerimizle merkez ve 13 ilçede sahada olacaz dedi.

42 BN 550 METRE YEN çME SUYU HATTI DÖEDK

Göreve baladklar dönemde kent merkezinin 3 ilçesinde toplam 9 milyon TL deerinde 15 bin 500 metre yeni yamur suyu hatt yaptklarn vurgulayan Güzelolu, merkez dnda 32 mahallenin içme suyu ihtiyacn gidereceklerini ve bunun içinde toplam 7.2 milyon TL harcayacaklarn söyledi. 6.6 milyon bedelle merkez 4 ilçede 42 bin 550 metre yeni içme suyu hatt döeyeceklerini ifade eden Güzelolu, uzun zamandr su sknts olan 29 mahallede yeni sondaj kuyusu açacaklarn kaydetti.

125 BN 440 METRE KANALZASYON EBEKESNN BAKIM VE ONARIMI GERçEKLETRDK

DSKnin ihaleye çkmadan kendi imknlaryla yapt yapm ilerine de deinen Güzelolu, Maliyeti 5.5 milyon TL olan 125 bin 440 metre kanalizasyon ebekesi bakm, arza ve onarm ileridir. Yine kurum imknlaryla ve 5.1 milyon TL yatrm tutaryla yeni kanalizasyon ebekesi döendi. Bunun altn çiziyorum önümüzdeki hizmetlerde bunu sklkla duyacaksnz. Bizim kurum kabiliyetlerini artk ortaya çkarmamz gerekiyor. Kurumlarn yaptklar hizmet kabiliyetlerini ortaya çkarmann zaman geldi ve geçiyor. çok önemli insan kaynana sahibiz, teknik altyapmz var bunlar hayata geçirmeliyiz. DSK eleman, araç ve ekipmanlaryla 226 bin 603 metre yeni içme suyu ebekesi döedik. 100 günde bunun da yatrm tutar 4.5 milyon TLdir. 3 bin 391 adet içme suyu ebeke arzalar onarld. 1.3 milyon TLlik bir yatrm toplamdr. Bunlar ayn zamanda bir tasarruf olarak da kabul edebilirsiniz. Geçmite ihale edilen ve darya yaptrlan ilerdir. Yine önemli olan içme suyu derin kuyularn arza, bakm ve onarm 3 bin 75 adet 743 bin TL yatrm tutar ifadelerini kulland.

2 YILDA KENTTE çME SUYU SORUNU KALMAYACAK

2 yl içinde Diyarbakrn her bölgesine salkl, güvenli ve sürekli içme suyunun ulaacan belirten Güzelolu, 2020de bu amaca dönük en az 105 milyon TL deerinde içme suyu yatrm gerçekletireceiz. 2 sene içerinde yine en az 227 milyon TL yatrm yaparak Diyarbakr genelinde içme suyu sorununu çözeceiz. Buna bal olarak 2 yl içerisinde 829 bin metre ebeke hatt döenecek. 410 bin metre terfi ve isale hatt gerçekletirilecek. 162 adet kuyu sondaj açlacak. 143 adet yeni içme suyu deposu yaplacak. 46 bin metre enerji nakil hatt çekilecek. Bu hedefe ulamak için en az 227 milyon TL gerekiyor. Bütçemiz ve kararllmz hazr, çalma ve çabamz balyor. 2020 atlm ve hizmet yldr. Enerji nakil hattnda, enerji giderleri DSK ve Büyükehir açsndan önemli bir gider. DSKnin yllk enerji tüketim gideri 100 milyon TLyi ayor. Türkiyenin en verimli güne enerjisini barndran ilk be ehrinden biri olan Diyarbakrda bu potansiyeli aça çkaracaz. Güne enerjisi ile ilgili uan fizibilite çalmalarmz devam ediyor. DSK ve Büyükehirin enerji giderlerini sfra indirecek ve bir müddet sonra ürettiini satarak gelir elde eden kurumlara dönüecek açklamalarnda bulundu.

SUYUN KALTES 496 NUMUNE ALINARAK KONTROL EDLYOR

Diyarbakrda içme suyu depolar ve artma tesislerinin 7 gün 24 saat dijital olarak Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile izlendiini hatrlatan Güzelolu, Yine Diyarbakrda çok eksik olan içme suyu ve kanalizasyon hatlar ile ilgili bilgiler bilgisayar ortamna aktarlarak Corafi Bilgi Sistemini (CBS) güncellendi. çok önemsediimiz baka bir çalmamz DSKnin biliim çanda, bilgi ekonomisinin egemen olduu bir ortamda dijitallemesi. ldeki tüm mahalle ve mezralarn abone, su deposu, ebeke hatt gibi bilgilerini Bilgi lem Daire Bakanlnn mühendisleri tarafndan tasarlanan yazlm ile DSKnin envanterini çkartyoruz. Dardan alnan deil ihale karl deil tamamen DSKnin mühendislerinin tasarlad yazlmla olacak. Türkiyede örnek olacak bir çalma. 2 boyutta, bir tanesi corafya ile ilikilendirilmi bir veri bankas ve güncellenen veri taban. kincisi de kurumsal elemanlarmz kendi mühendislerimiz tarafndan yaplmas. çözüm odakl 13 d ilçede kaymakamlarmzla birlikte muhtarlarmzla 20 toplant yapld. Dünya standartlarnda artlmakta olan içme suyundan 496 numune alnarak su kalitesi kontrol ediliyor. Halkn sorunlarn dinlemek ve hzl çözümler üretmek amacyla Müteri Hizmetleri ve Kurumsal Daire Bakanln kurduk ifadelerini kulland.

SRAFI ÖNLEMEK çN FARKINDALIK çALIMALARI YÜRÜTECEZ

Su israfn önlemek amacyla önemli çalmalara imza atacaklarn dile getiren Güzelolu, Gereksiz tüketim ve su alanlarndaki kirlilii önlemek üzere 2020de çok youn farkndalk çalmalar yürüteceiz. Özellikle l Milli Eitim Müdürlüü ile ortak çalarak çocuklarmza su tesislerimiz konularnda bilgi ve bilinçlerini artrc, eitim ve yarmalar düzenleyeceiz eklinde konutu.

DCLE NEHRNE LKN PROJELERMZ OLACAK

Hayat kayna olan Dicle Nehrinin korunmas, yatann kirletici bütün etmenlere kar temiz kalmas ve berrak ekilde akmas için DSKnin önemli bir misyonu bulunduuna dikkat çeken Güzelolu, uan itibariyle Dicle Nehrinin özellikle tarmsal sulamadan kaynaklanan hem dokusunu hem akn etkileyen belli alanlarda bir artma projelendirme çalmamz devam ediyor. Kaynanda prl prl olan tertemiz olan Diclenin Diyarbakr snrlarnda ve ak boyutunda ayn temizlik ve durulukla akmas bununla ilgili bir temizliin salanmas uanda DSKnin gündeminde. Önümüzdeki günlerde bu hedefe dönük çalmay ve projeyi DSK teknik olarak paylaacaktr. Dicle Nehrinin temizlii, korunmas, su ak ve aka bal yataklarnn bu anlamda salkl bir sürdürülebilir politikasnn olumas DSKnin temel önceliidir dedi.

Ana Sayfaya Git