Susuz köyler suya kavuştu!

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine bağlı köylerde yıllardır su sorunu yaşayan köylüler ilçe belediyesinin çabalarıyla suya kavuştu.

Haberler 20.12.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çüngü ilçesine bal Atalar, Oyuklu, Yukar eyhler ve Malkaya köylerinde yllardr su sknts çeken köylülerin bu sorunu çüngü Belediye Bakan Zübeyir Arslancann çabalaryla çözüldü. Belediye kaynaklarn köylülerin su sorununu çözmek için kullanan Arslanca, Atalar köyü ile ilgili Susuzluk yüzünden göç ediyorlar balkl çkan haberinden sonra Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürü ile görüme yaptn ifade ederek, 332 örencinin olduu bir okulda nasl su olmaz diye sitem etmitim ama DSKdeki ilgili arkadalar gelince eften püften sebeplerle bu suyun olmayacan, yapamayacaklarn söyledi. Biz de belediye imkanlarmzla yaptmz çalmalar sonucunda örencilerin su skntsn çözdük. DSKnin gerekçesi mevcut gösterdiimiz suyun çok yetersiz olmasyd ama tam aksine bizim okula getirdiimiz suyun fazlal da köyün deposuna aktarlyor. Bu kadar abes bir gerekçe yani. Atalarn hemen altnda Oyuklu köyümüzde de su sorunu vard. Oray da çözdük. Nüfusu bin 300 olan Yeniköyde de su yoktu. Oray da çözdük. Sondaj çalmalaryla, kendi kepçemizle, kendi imkanlarmzla o sorunu da çözdük. Malkaya köyünde 2 bin 500 metreden su getirdik, 5 bin metreden Kaynak köyüne, 4 bin 400 metreden Yukar eyhler köyüne su getirdik. Yeniköy ve Oyuklu köyünde de sondaj çalmas yaptk dedi.

Su sorunu olan iki köy kald

Su sorunu olan iki köy kaldn ve bunu utanç içinde söylediini dile getiren Arslanca, u anda susuzluk sorunu ile kar karya olan bikkaya ve Karakaya köylerimiz var ve her iki köyümüz ciddi anlamda madur. Karakaya köyüne tankerle su tayorum. Karakaya köyümüz susuz. Bunlar da inallah çözmeye çalyoruz. Bahsetmi olduumuz köylere bütçemizi çok çok at için hiçbir ey yapamyorum. nallah buna DSK el atar. Önümüzdeki süreçte bir seçime gideceiz. Diyarbakr gibi bir yerde ciddi bir seçim olacak. Maalesef DSK bugüne kadar benim ilçemde parasn toplamaktan baka hiçbir ey yapmamtr. nallah bundan sonra bir eyler yapar diye konutu.

Suyu dadan getirdi

Türkmen Mahalle Muhtar Ramazan Kzlelma ise çüngü Belediyesinin sadece kendi köylerine deil bütün köylerde çalma yaptn anlatarak, Özellikle Atalar Köyünde içme suyu yoktu. çocuklar rezil oluyordu. Arslanca, kepçeyle kazdrd, suyu dadan getirdi ifadelerini kulland.

DSKnin köylerinde daha önce çalma yaptn ama sonra çalmay durdurduunu aktaran Yukar eyhler Muhtar Bayram Demir ise unlar kaydetti:

Defalarca DSKye müracaat ettik. Belediye Bakanmz baa gelince bu durumu kendisine izah ettik. Durumu yerinde inceledi. Bakanmzn gayretiyle 4 bin 400 metreden suyu getirdik. Köy olarak, muhtar olarak kendisine teekkür ediyoruz.

Ana Sayfaya Git