Suya nakşetti!

Diyarbakır'da görevli Benan Torğul, Anadolu masallarını, ebru sanatı eşliğinde çektiği videolarla anlatarak, Kovid-19 sürecinde çocuklara destek oluyor

Haberler 25.06.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda snf öretmeni Benan Torul, Anadolunun binlerce yllk birikimini, bilgeliini yanstan masallar, ebru sanat ile suya nakediyor.

Milli Eitim Bakanl Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürlüü ile UNESCO Türkiye Komisyonu i birliinde yürütülen Anadolu Masallar Projesi kapsamnda, il koordinatörü olarak görevlendirilen Torul, bir süre önce ald eitimin ardndan, her sal kentteki farkl bir okulda örencilere masal anlatt.

Kovid-19 salgnyla mücadele tedbirleri kapsamnda çocuklarn sokaa çkmasnn kstlanmas nedeniyle l Milli Eitim Müdürlüü, snava hazrlanan örencilere destek videolar yaynlamak için bir YouTube kanal kurdu.

l Milli Eitim Müdürlüü, bu kanal, pandemi sürecinin örenciler üzerindeki etkisini en aza indirmek için öretmen ve velilere de yönelik içeriklerle zenginletirdi.

Benan Torul da bu kanalda, çocuklarn evde kaliteli vakit geçirmeleri, moral ve motivasyonlarn yüksek tutmak için Anadolu masallarn, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasnda yer alan ebru sanat eliinde videolarla anlatarak destek verdi.

Masaldaki kahramanlar ve yaadklar ortam ebru ile resmeden Torulun çektii videolar, en fazla izlenenler arasnda yer ald.

- Ebru sanatnn rehabilite eden yönünü kullandk

Benan Torul pandemi sürecinden önce örencilerin seviyesine uygun toplumsal deerleri Anadolu masallar ile okullar gezerek anlattn söyledi.

çocuklarla göz göze geldiklerini ve onlar sürece katarak elenceli vakit geçirdiklerini ifade eden Torul, salgn sürecinde projenin sekteye uramamas için l Milli Eitim Müdürülüünün YouTube kanalnda masal anlatmlarna devam ettiklerini aktard.

Torul, videolarda görsel zekaya hitap etmek için masallar on yldr profesyonel olarak urat ebru ile birletirme fikrinin ortaya çktn dile getirerek, Uzaktan eitim alan çocuklar öretmenlerinden uzak kald için moral olarak kötü bir süreç geçiriyorlard. Moral motivasyonlarn arttrarak ve ebru sanatnn rehabilite eden yönünü kullanarak çocuklarn sevdii o masal dünyasna yolculuk yapmalarn istedik. dedi.

Modern çan çocuklarnn gelenekten uzak yetitiini ve bu sanat dalndan habersiz olduklarn vurgulayan Torul, unlar kaydetti:

Masaldaki tilki, leylek ve kuu, ebru ile naketmeye çaltm. Geleneksel sanatmz su üzerinde yaplan bir sanat ancak masallar iin içine girince biraz daha resimsel ve modern olarak çaltm. Masalda çocuklarn ilgisini çekebilecek karakterler üzerine resimsel çaltm. çocuklarn daha önce karlamad belki de yabancs olduu sanat da bu sayede tantrmak ve özendirmek istedim. Sradanln dnda bir i oldu. çocuklar daha önce karlamad bir video ile karlam oldu.

Ana Sayfaya Git