"Taşkınlar risk yönetimiyle önlenecek"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin taşkın kontrolü ve yönetiminde Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaşmaya başladığını belirterek, "Bundan sonra taşkınların yönetiminde kriz yönetimi yerine risk yönetimine geçiyoruz. Böylece taşkın zararlarını aldığımız tedbirlerle asgari düzeye düşürmeyi hedefliyoruz." dedi.

Haberler 24.10.2016 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erolu, Su Yönetimi Genel Müdürlüü tarafndan Türkiyede havza baznda uygulanacak ve risk yönetimini salayacak

Takn Yönetim Plan ile takn riski ön deerlendirmesi, tehlike ve risk haritalarnn çkarlacan, bunlar kullanlarak takn öncesi, sonras ve takn annda yaplmas gerekenler ile takndan korunma konusundaki yatrmlarn yönlendirilebileceini anlatan Erolu, ayn zamanda tehlike ve risk haritalarnn ilgili kurumlarla i birlii ve koordinasyon salanmasna yardmc olacan ifade etti.

Erolu, 2019 yl sonuna kadar 17 havzann, 2021 sonuna kadar ise Türkiyedeki 25 havzann takn yönetim planlarn hazrlamay hedeflediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda 2015te Sakarya, Susurluk ve Ceyhan havzalarnda balayan Takn Yönetim Plan çalmalarnn 2018de tamamlanmasnn planlandn bildiren Erolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Kzlrmak Havzasnn sözlemesi de imzalanma aamasnda, yl içerisinde projelere balanacak. Kuzey Ege, Gediz ve Küçük Menderesh havzalarnda ise takn yönetim planlarnn hazrlanmas için ihale süreci balatld. Orman ve Su leri Bakanl Su Yönetimi Genel Müdürlüü tarafndan Büyük Menderes ve Akarçay Havzalar Takn Yönetim Plannn Hazrlanmas Projesinin sözlemesi 10 Ekimde, Bat Akdeniz ve Burdur Havzalar Takn Yönetim Plannn Hazrlanmas Projesinin sözlemesi 11 Ekimde ve Aras Havzas Takn Yönetim Plannn Hazrlanmas Projesinin sözlemesi ise 12 Ekimde imzaland. Söz konusu projelerin 2019 ylnda tamamlanmasn öngörüyoruz.

- Takn tehlike haritalar ile takn risk haritalar da hazrlanyor

Plan kapsamnda takn halinde su altnda kalacak corafi alan, su seviyesini veya derinliini gösteren Tehlike Haritalar kullanlarak Risk Haritalarnn oluturulacan vurgulayan Erolu, bu haritalarda olumsuz etkilerin, takndan etkilenmesi muhtemel nüfusun, ekonomik aktivitelerin cinsinin, kirlilie sebep olabilecek tesislerin ve korunan alanlarn yer alacan anlatt.

Planla taknlarn etkisini azaltmaya yönelik takn öncesi, esnas ve sonrasnda kesiti yetersiz köprülerin rehabilite edilmesi, seddelerin yükseltilmesi gibi yapsal tedbirler ile takn tahmin ve erken uyar sistemi, bilgilendirme faaliyetleri, tahliye haritalar gibi yapsal olmayan tedbirlerin alnacan aktaran Erolu, unlar kaydetti:

Bu tedbirlerle, vatandalarn, kamu kurum ve kurulularnn, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kurulularnn farkndal artrlarak can ve mal kayplar azaltlacak. Risklerin önlenebilmesi için alnmas gereken tedbirler belirlenerek havzada yaplacak yatrmlarn planlanmas ve ülke kaynaklarnn en iyi ekilde yönlendirilmesi salanacak. Taknla dorudan ve dolayl yoldan ilgili olabilecek kurumlarn takn yaanmadan önce yapmas gereken çalmalar belirlenerek, bu kurumlar arasnda koordinasyon salanacak. Bundan sonra taknlarn yönetiminde kriz yönetimi yerine risk yönetimine geçiyoruz. Böylece takn zararlarn aldmz tedbirlerle asgari düzeye düürmeyi hedefliyoruz.

Ana Sayfaya Git