Tahliye konvoyuna ateş açıldı!

Suriye'nin Halep kentinde önceki gece ilan edilen ancak ertesi gün bozulan ateşkes bu sabaha karşı tekrar sağlandı. Ancak AA'nın haberine göre, Halep'te İran komutasındaki Şii milisler, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açtı.

Haberler 16.12.2016 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reutersa bilgi veren bir muhalif yetkili, yeni atekesin TS 03.30da devreye girdiini açklad. Anlamann salanmasnn ardndan Reutersa konuan Suriyeli bir yetkili, Dou Halepteki silahl kiilerin tahliyesini düzenleyecek operasyon balad dedi.

YARALILARI TAIYAN KONVOY HAREKET ETT

Reutersn haberine göre, Suriye nsan Haklar Gözlem Örgütü, hastalar tayan ilk konvoyun Halepin kuatma altndaki dou mahallelerinden kentin batsna hareket ettiini bildirdi.

KONVOYA ATE AçILDI

Ancak AAnn haberine göre, ran komutasndaki ii milisler, Suriyenin dou Halep bölgesindeki kuatmadan tahliye edilmek üzere bekleyen sivillerin bulunduu araç konvoyuna ate açt. Saldrda bir sivil hayatn kaybetti, dördü yaraland.

Halepteki AA muhabirinin bildirdiine göre, otobüslere bindirilen sivillerin bulunduu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasna yaklaarak beklemeye balad.

KESKN NANCILARIN SALDIRISINA URAYAN KONVOY GER DÖNDÜ

Bu srada ran komutasndaki ii milislerin cephe hatlarndan keskin nianclar, sivillerin üzerine ate açt. Saldrda bir sivil hayatn kaybetti, dördü yaraland. Konvoy, saldr üzerine geri döndü.

RADN BÖLGESNE SALDIRI

Halepteki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, rejime ait sava uçaklar muhaliflerin kontrolündeki bat Halep krsalnda yer alan Raidin semtine iki hava saldrs düzenledi.

Rejim güçlerinin hatlarnda ran komutasndaki ii milislerin tuttuu bölgeden de semte 4 füze saldrs gerçekleti.

Raidin semti, rejim kuatmasndaki dou Halepten yarallar çkartan ilk tahliye konvoyunun geçecei güzergahta yer alyor.

Bombalanan semt, yeil otobüslere nakledilecek yarallarn bulunduu Ramuse semtine komu.

Raidini, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki gruplardan Ceyül Mücahidin kontrol ediyor.

TAHLYE LEMLER SÜRÜYOR

Dou Halepte yarallar tayan ilk tahliye konvoyu, 15.30 sularnda kontrol noktasn geçerek rejimin elindeki Ramuse semtine girmiti. Yarallarn burada yeil otobüslere nakledilme ilemi devam ediyor. Rejim bölgesinden yeniden hareket edecek konvoyun, muhaliflerin kontrolündeki bat Halep krsalna, ardndan dlibe yol almas öngörülüyor.

LK TAHLYE GRM DE SABOTE EDLMT

ran komutasndaki ii milislerin, 11.00 sularnda kuatmadan çkmak üzere rejimin kontrol noktasnda bekleyen konvoya keskin nianclarla düzenledii saldrda, 4 sivil hayatn kaybetmiti. Bunun üzerine konvoy geri dönmütü. ran komutasndaki güçler, dün de Türk ve Rus yetkililerin atekesi uygulatmaya çalt srada muhaliflere kar geni kapsaml saldr balatmt. Rusyann devreye girmesiyle saldr büyük ölçüde durdurulmu ancak sabaha kadar ran güçlerinin tacizleri devam etmiti. Dou Halepteki saldrlara katlan Hizbullah, Afganistanl Fatimiyun Tugay, Irakl Nüceba Hareketi Tugay ve Bekir Tugay bünyesindeki yaklak 7 bin milisi, ranl General Seyid Cevad komuta ediyor.

RUSYADAN AçIKLAMA

Rusya Savunma Bakanl, Devlet Bakan Vladimir Putinin talimat üzerine, Suriyeli muhaliflerin tahliyesine Rus askerlerinin öncülük etmeye hazrlandn açklamt. Açklamada, Suriyeli yetkililerin, dlibe tahliye edilecek muhaliflerin ve ailelerinin güvenlii için garanti verdii belirtilmiti.

Muhaliflerin ve ailelerinin bindirilecei 20 otobüsün, Rus HAlarnca izleneceinin ifade edildii açklamada, açlan insani koridordan ilerleyecek olan konvoya 10 da ambulansn elik edecei bildirilmiti.

BRKAç SAAT çNDE...

Esad rejimini destekleyen Lübnanl ii Hizbullah örgütünün medya birimi de dün sabah yapt açklamada, bozulan atekesin gece süren temaslar sayesinde devreye girdiini ve Halepten tahliyelerin saatler içinde balayacan duyurmutu.

Açklamada, Müzakerelere katlan taraflar arasnda youn temaslar sonunda silahl savaçlarn birkaç saat içinde (Halepin) dou mahallelerinden çkmalar için atekesin yeniden devreye girmesi salanmtr denilmiti.

Türkiyenin arabuluculuunda önceki gün saat 19.00 sularnda, Rusya öncülüündeki rejim güçleri ile Dou Halepteki silahl muhalif gruplar arasnda atekes salanmt. Mutabakatla, sivillerin ve silahl muhaliflerin Dou Halepten güvenli biçimde tahliye edilmeleri, Halepin güneybatsnda yer alan muhaliflerin kontrolündeki dlib iline nakledilmeleri öngörülmütü.

Ancak ran komutasndaki ii milisler ve rejim ordusu, bölgeden ilk etapta çkarlmak istenen yarallara izin vermeyerek, sabah saatlerinde atekes ihlallerine balamt.

SON SALDIRILAR SAVA SUçU OLABLR

Öte yandan Birlemi Milletler (BM) nsan Haklar Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suriyenin dou Halep bölgesinde atekesi ihlal eden rejim güçleri ve destekçilerinin büyük bir ihtimalle sava suçu ilediini ve uluslararas hukuku ihlal ettiini belirtti.

Hüseyin, yapt yazl açklamada, Atekesin bozulmasnn nedenleri tartlrken Suriye hükümetine bal güçler ve onlarn müttefiklerinin küçük bir alana skm sivillere yönelik çok daha iddetli bir bombardman balatmas neredeyse kesin bir ekilde uluslararas hukukun ihlalidir ve büyük bir ihtimalle de sava suçu oluturmaktadr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git