Takılarıyla gömülen Urartulu kadın mezarı

Van'ın Gürpınar ilçesinde Urartular dönemine ait nekropolde yürütülen kazı çalışmalarında, sarkaçlı küpeleri, parmağında yüzüğü, boynunda kolyesi, haşhaş başlı süs iğnesi ve iki kolunda ejder başlı bilezikleri bulunan soylu bir Urartu kadınına ait iskelet ortaya çıkarıldı

Haberler 09.09.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann Gürpnar ilçesindeki çavutepe Kalesinde, üç yl önce balatlan kaz çalmalar srasnda ortaya çkarlan nekropolde, taklaryla gömülmü soylu bir Urartu kadnna ait mezar bulundu.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu bakanlnda, alannda uzman akademisyenlerle sürdürülen kaz çalmalar devam ediyor.

Kazlar srasnda 3 yl önce ortaya çkarlan ve Urartularda yönetici snfn gömüldüü deerlendirilen nekropolde yürütülen çalmalarda, iki kulak ksmnda sarkaçl küpeleri, sol elindeki parmanda yüzüü, boynunda kolyesi, haha bal süs inesi ve iki kolunda ejder bal bilezikleri bulunan kadn iskeletiyle karlald.

Ekipte yer alan antropologlarn laboratuvar ortamnda iskeleti incelemesiyle kadnn ölüm nedeni ve net ya belirlenecek.

ÜZERNDE TAKI SET BULUNUYOR

Prof. Dr. çavuolu, 2017de kaz çalmalarna baladklar nekropol alannda çok önemli bilgilere ulatklarn söyledi.

Bu yl Urartularn ölü gömme adetlerinde taklarn önemini bir kez daha anladklarn belirten çavuolu, u bilgileri verdi:

Son olarak ortaya çkardmz mezar, 20-25 yalarndaki bir kadna ait. Burada önemli olan, kadnn tüm taklaryla birlikte gömülmü olmas. skeletin üzerinde adeta tak seti bulunuyor. Urartulu kadnlarn süslenme geleneklerinin çok üst düzey olduunu gösteriyor. skeletin soylu bir kadna ait olduunu tespit ettik. çünkü iki kolunda bilezik, sol elinde bronz yüzük, iki kulanda sarkaçl küpe, boynunun alt ksmnda süs inesi ve boynunda yar deerli talardan oluan bir kolye yer alyor. Günlük hayatta kulland bütün taklaryla gömüldüü anlalyor. Bir dier önemli husus Urartu kadnlarnn takya çok dükün olduunu gösteriyor. Özellikle kolye ksmnda yer alan boncuklarn küresel tarzda çok güzel ilenmi olmas önemli.

Urartularda kadna verilen deerin kazlarda da ortaya çktna dikkati çeken çavuolu, Buradaki en önemli hadise, gömülerin standart halktan deil, kaledeki yönetici snfn eleri ve ailelerinden olumasdr. Bunu gösteren en büyük özelliklerden biri de sol parmandaki yüzüünün bile duruyor olmas. Bu yüzükle evlilik sözlemesinin arkeolojik buluntularndan belki de ilkine rastlanm bulunuyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git