Taksiciler dert küpü

Diyarbakır'daki ticari taksi şoförleri "bir dokun bin ah işit" misali, dört küpüler. Korsan taksicilerle mücadelenin sıklaştırılmasını isterken, her meslekte kötü kişiler var deyip, yol uzatanlara dikkat çekti.

Haberler 14.02.2018 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha çok kent içinde ya da yakn çevresinde bir yerden bir yere gitmek için kiraladmz taksilerin oförleri Diyarbakrda indi bindi fiyatlarnn 5 yldr ayn olduunu savunarak, yetkililerden sorunlarna çözüm istedi.

Sar renkli araçlarda günün büyük bölümünü direksiyon sallayarak geçiren oförler ayrca korsan taksilerin tespit edilmesi sivil ekiplerin çalma yapmas gerektiini söylediler.

EN CDD SORUNUMUZ KORSAN TAKS

Ticari Taksi Kooperatif Bakan Mehmet Yalçn, yapt konumada taksicilerin en ciddi sorununun korsan taksicilik olduunu ifade ederek, Sivil plakalarla vatanda tama bizim için büyük bir skntdr. Art 6 yldr indi bindi hususunda rayiç alamadk, talepte bulunduk ama deien bir ey olmad. Müteri korsan taksiyi plakasnn TT oluundan ve kaplarn kzakl oluundan anlayabilirler. çou zaman trafik ube ekipleri de bu korsan araçlar tespit edemeyebiliyor çünkü korsan araçlara binenler genelde o aracn oförünü tand için biniyor uygulama noktasnda ekipler durdurduunda hasta götürüyorum diyor ve ruhsata baktnda isim ayn bu durumda trafikten de men edilemiyor. Korsann tespiti için sivil bir ekip kurulmal dedi.

Taksici esnaflardan Süleyman Gürkan da, Direksiyon banda karlatmz sorunlardan biri her müterinin ayn olmamas taksi metre sistemi ile çaltmz için fiyat kabullenemeyip tepki gösterenler olabiliyor. Bizde müterilerimizle mümkün mertebe güzel bir diyalog ile iimizi yapmaya çalyoruz. Taksicilikte UBER uygulamas diye bir sistem var, zaten Türkiyede yasaklanan bir uygulamayd, taksi oförleri olarak bizim scak bakmadmz bir uygulama. Bizim açmzdan cep uygulamas daha ideal olur. Cep uygulamasn da öyle anlatabilirim müteriyi alp, gidecei yere braktktan sonra bo dönü yapyoruz, ama cep uygulamas olduu zaman cep olan noktada dururuz baka bir müteriye hizmet veririz ve ekonomiye de katkmz olur bu sayede diye konutu.

KOOPERATFMZN ACLEN ODAYA DÖNÜTÜRÜLMESN STYORUZ

Gürkan, konumasn öyle sürdürdü: Geçen ylla kyas yaparsak yüzde 40 orannda bir kaybmz var kazandmz ücreti de yakt, lastik, aracn bakm, zorunlu gelen kamera sistemi bu da yaklak olarak 3 bin 700 lira bir kamera ücreti ödemi oluyoruz bir taksi oförü için oldukça yüklü bir masraf oluyor. Kooperatifimizin acilen odaya dönütürülüp söz sahibi olmas gerekiyor. Ayn zamanda ceplerin münasip yerlerde kurulmas ve bu ceplere bin 200 oförün rahatlkla kullanabilmesini istiyoruz Rayl sistemin de olmas gerekiyor çünkü rayl sistem taksiciler için bir prestiji temsil ediyor.

HER MESLEKTE KÖTÜ NYETL NSANLAR VAR

Taksici Aydn Elmac ise, Yirmi be senedir dural oförüyüm. imiz gerei zorluklarla karlayoruz her türlü insan aracmza biniyor. Hizmet alannda önemli bir yere sahibiz netice itibari ile acil hizmet yapyoruz bir nevi ama vatanda bize sahip çkmyor kymetimizde pek bilinmiyor açkças. Bizim içimizde yani oför arkadalarmz arasnda da kötü niyetli olanlar çkabiliyor müteri en çok bundan rahatszlk duyuyor dolays ile bunlar ayklamak lazm. Önerimiz u, biz cep uygulamasnn yaygnlamasn istiyoruz eklinde konutu.

MUZDARP OLDUUMUZ KONULARDAN BR SARHO MÜTERLER

Taksicilerin vatandan her sorununa kotuunu dile getiren Faysal Altn, Ortalama on yllk bir oförlük tecrübem var. Muzdarip olduumuz konulardan bir tanesi sarho müteriler, bu sarho müteriler içtikten sonra kendilerini kaybediyorlar bunun yan sra aile skntlarn takside yaayanlar bu tarz olaylar bizim için olumsuzluk tekil ediyor. oförlükten bir kazancmz olmuyor günü kurtarma derdindeyiz. Ticarilerin reklam amaçl tantlmas gerek halk taksiye yönlendirmek gerektiini düünüyorum dedi.

TAKSMETRE KAYET KONULARININ BAINDA

Taksimetre yüzünden bazen müteriyle sknt yaadklarn kaydeden brahim Yüksel, Diyarbakrda oför olmak zor baz olaylarla mutlaka yüz yüze geliyoruz. Mesela çou zaman olaylarn ortasnda kalyoruz öyle anlataym müteriyi alyoruz gidecei yere varmak için hareket ediyoruz birde bakyoruz ki adam kavgaya gidiyor bizde olayn ortasnda kalyoruz. Yaadm bir olay anlatmak istiyorum müterinin biri telefonunu sessize alm ve arabann arka koltuunda unutmu, telefon baka bir müteri tarafndan bulundu ama mahkemelik olduk bunun gibi sorunlarla karlayoruz. Ne ekilde çalacamz zaman zaman aryoruz müterilerden kimisi ksa mesafeye taksimetre açtrtmyor, uzun mesafeye gittiimizde pazarlk yapyor. Biz yinede her durumda taksimetreyi açyoruz bu kez taksimetreye itiraz ediyor. Bir düzenleme gelmeli bizim açmzdan diye konutu.

5 YILDIR ND BND FYATLARI HALA AYNI

Taksimetre açl fiyatlarnn az olduunu ve 5 yldr zam yaplmadn belirten Özkan Kaplan, Kent merkezindeki korsan taksicilikten bir hayli skntlyz. Derneimiz var ama maalesef o yönden de çok dertliyiz. Yetkililerin sorunlarmza çözüm bulmasn istiyoruz.5 yl oldu indi bindi fiyatlar hala ayn ama mazot ve benzin fiyatlar yüksek. Hayat çok pahall iki çocuum var ve yetemiyorum eklinde konutu.

DÜNYANIN EN UCUZ TAKSS DYARBAKIR DA

Dünyann en ucuz taksi ücretinin Diyarbakrda olduunu ileri süren Aydn Kaplan da, 1985 ylndan bu yana taksiciyim Diyarbakrda her türlü müteriyle karlayoruz para kazanamyoruz BAKUR paras ödüyoruz bunun yan sra can güvenliimizde yok. yok kazancmz yok BAKUR ücreti olarak ta 600 lira ödüyoruz bu bizim için büyük bir para ne yapacamz aryoruz. Dünyann en ucuz taksisi Diyarbakr da müteri buna ramen pazarlk yapyor bizimle dedi.

Ana Sayfaya Git