Tarancının evi!

"Ölüm şairi"nin hatırası doğup büyüdüğü evde yaşıyor

Haberler 14.07.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memleket sterim, Otuz Be Ya ve Gün Eksilmesin Penceremden iirleriyle adeta ölümsüzleen Diyarbakrl air Cahit Stk Tarancnn doup büyüdüü ve müze olarak kullanlan ev ziyaretçilerin büyük beenisini topluyor

Dizeleri ile gönülleri fetheden ünlü airin evi, 19. yüzyl Diyarbakr yaantsn canlandran etnografik malzemeler, airin özel eyalar, el yazs ile yazlm mektuplar, kitaplar, aile fotoraflaryla ziyaretçilerini arlyor

Boludan gelen Nermin Ykm Tarancnn evi çok güzel. nsan burada iir, ark her ey yazar. Tarancnn yaad mekanda bulunmak beni son derece memnun etti

Bursadan gelen öretmen Tülay Erol Örencilerime, Tarancnn evini ziyaret edeceimi ve görüntülerini çekeceimi söyledim, çok mutlu oldular. Benden heyecanla Tarancnn evinin fotoraflarn ve görüntülerini bekliyorlar

Dizeleri ile gönülleri fetheden Diyarbakrl air Cahit Stk Tarancnn müzeye dönütürülen evi ziyaretçilerin beenisini topluyor.

Memleket isterim, gök mavi, dal yeil, tarla sar olsun, kularn çiçeklerin diyar olsun. Memleket isterim, ne bata dert ne gönülde hasret olsun, karde kavgasna bir nihayet olsun..., Ya otuz be! Yolun yars eder. Dante gibi ortasndayz ömrün... dizeleriyle adeta ölümsüzleen ünlü air Tarancnn doup büyüdüü ev, müze olarak hizmet veriyor.

Taranc ve ailesinin yaad, 1733 ylnda yaplan, Diyarbakr sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasnda gösterilen, 1973 ylnda da Kültür ve Turizm Bakanlnca müzeye dönütürülen yap, kenti ziyaret eden yerli ve yabanc turistlerden büyük beeni topluyor.

airin 19. yüzyl Diyarbakr yaantsn canlandran etnografik malzemeler, özel eyalar, el yazs ile yazlm mektuplar, kitaplar, aile fotoraflar ve belgelerini barndran müze evi, her yatan ziyaretçiyi arlyor.

Kenti ziyaret edenlerin mutlaka görmek istedii tarihi mekanlar arasnda bulunan müzeyi gezenler, adeta Tarancnn 46 yllk yaamndaki kesitlere yolculuk yapyor.

Diyarbakr Müzesince 2012 ylnda Cahit Stk Taranc ve Ziya Gökalp Müzesi Tehir, Tanzim Onarm Projesi kapsamnda yaplan restorasyon çalmas ile hamam ve mutfak gibi çeitli bölümlerin yeniden düzenlendii, geçici sergi mekannn da yer ald avlulu tarihi yapy gezenler, Tarancnn kitaplar ve yaynlarnn bulunduu kütüphaneden de yararlanabiliyor.

yi ki gelmiim, mutluyum

Boludan kenti gezmeye gelen corafya öretmeni Nermin Ykm, olunun Bingöl Üniversitesinde görev yaptn, onu ziyaret amacyla bölgeye geldiini söyledi.

Diyarbakr da gezmek istediklerini aktaran Ykm, hem tarih hem kültür bakmndan bölgenin çok güzel bir ehrinde bulunduu için mutlu olduunu vurgulad.

Ykm, çok houma gitti. yi ki gelmiim, mutluyum. Tarancnn evi çok güzel. nsan burada iir, ark, her ey yazar. Cahit Stk Taranc da bunu yapanlardan biri. Burada ömür bitmez ama çok genç yata kaybettik kendisini. O nedenle otuz be ya iirini yazp, 11 yl sonra vefat etmesi çok ac. Tarancnn yaad mekanda bulunmak beni bir öretmen olarak son derece memnun etti. ifadelerini kulland.

Tarancnn evi muhteem

Bursadan gelen öretmen Tülay Erol da çocukluunun Diyarbakrda geçtiini, daha sonra Bursaya yerletiini belirterek, imdi de turist olarak kenti ziyaret ettiini anlatt.

Bu yl Diyarbakra örencileri için geldiini, örencilerine kenti tantmak isteini dile getiren Erol, öyle konutu:

Özellikle Türkçe derslerinde Tarancnn iirlerini iliyoruz. Örencilerime, Tarancnn evini ziyaret edeceimi ve görüntülerini çekeceimi söyledim. çok mutlu oldular. Benden heyecanla Tarancnn evinin fotoraflarn ve görüntülerini bekliyorlar. Önümüzdeki eitim döneminde Tarancy yaptm çekimlerle anlatacam. Tarancnn evi muhteem. Tarihi dokusu korunarak restorasyon yaplm. Göz alc duruyor. Harika bir ev.

Bursadan gelen adan Gürsel de aslen Diyarbakrl olduunu ancak Bursada yaadn dile getirerek, memleket özleminin ar bastn, anlarnn hep gözünün önünden geçtiini, bu nedenle çocuklaryla yeniden kenti gezme frsat bulduklarn kaydetti.

Tarancnn yaad evi de gezdiklerini anlatan Gürsel, çok mutlu olduk. Bu ev çok güzel. Diyarbakr talarna bakn, ayr bir güzellik. Saray gibi. Buray çok beendik. diye konutu.

Buras ayr bir güzellik sunuyor

Neslihan Ölmez Bursal olduunu, 9 yldr kentte öretmen olarak görev yaptn aktararak, tarih ve kültürüyle çok güzel olan kentte Tarancnn evinin de gezilmesi gereken mekanlar arasnda bulunduunu aktard.

Tarancnn evinin tarihi dokusuyla insanlar cezbettiini ifade eden Ölmez, çevremizdeki insanlara tarihi mekanlar anlatyoruz. Akrabalarmzn buray gelip görmesini istiyoruz. l dndan gelen misafirlerimizi gezdiriyoruz. Gezdirdiimiz yerler arasnda Tarancnn evi ilk srada yer alyor. Buras ayr bir güzellik sunuyor. eklinde konutu.

Tarancnn yaam

Diyarbakrn tannm ailelerinden Pirinççizadelere mensup olan Cahit Stk Taranc, 2 Ekim 1910da dünyaya geldi. çocukluk ve gençlik yllarnn bir bölümünü Diyarbakrda geçiren Taranc, ortaörenimi için stanbula gitti. Saint Joseph Lisesi ve Galatasaray Lisesinde eitim gören Taranc, stanbul Yüksek Mülkiye Mektebi ve Yüksek Ticaret Okulundan mezun oldu. Yüksek öreniminin bir bölümünü Pariste sürdüren ünlü air, örenimi srasnda Paris Radyosunda Türkçe yaynlar spikerlii yapt. kinci Dünya Sava baladnda Türkiyeye dönen Taranc, 1944 ylndan itibaren Ankarada srasyla Anadolu Ajans, Toprak Mahsulleri Ofisi ve çalma Bakanlnda çevirmen olarak çalt. 1954te ar bir hastala yakalanan Taranc, tedavi için Viyanaya gitti. Taranc, 13 Ekim 1956da vefat etti.

Yaam boyunca birçok esere imza atan Taranc, 1933te Ömrümde Sükut, 1946da Otuz Be Ya, 1952de Düten Güzel adl kitaplar okuyucuyla buluturdu.

Tarancnn vefatndan sonra, kitaplarnda yaynlanmayan iirler, iir çevirileri ve kendisi için yazlanlar Sonras adl kitapta toplanarak 1957de yaymland. Arkada Ziya Osman Sabaya yazd mektuplar da ayn yl, Ziyaya Mektuplar adl kitapta topland. Tarancnn gazetelerde çkan 22 öyküsü ise Selahattin Öner tarafndan 1976da Cahit Stk Tarancnn Hikayecilii ve Hikayeleri adl eserde bir araya getirildi.

Cahit Stk Tarancnn yaam boyunca kaleme ald eserleri arasnda, Abbas, Ak Vakti, Batan Gemi, Ben Ak Adamym, Bir Umut, Bir Kap Açp Gitsem, Bugün Hava Güzel, Can Yolda, çilingir Sonras, Gidiyorum, Hatralar, Hepimize Dair, lk Aklar, ki Ses, Gündüz, Hergünkü Ölüm ve Gün Eksilmesin Penceremden isimli iirleri de yer alyor.

Ana Sayfaya Git