Tarih ihya ediliyor

Mardin ve Diyarbakır'da PKK'lıarın düzenlediği saldırılarda zarar gören tarihi yapılar, yeniden ayağa kaldırılıyor.

Haberler 15.05.2018 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve Mardinde PKKl teröristlerin zarar verdii tarihi yaplar onarlyor.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde PKK mensuplarnn çukur ve barikat olaylarnda hedef ayrm gözetmeksizin düzenledii saldrlarda çok sayda yapda hasar olutu.

Teröristlere yönelik baarl operasyonlarn ardndan salanan huzur ortamnda tarihi varlklarn yeniden ayaa kaldrlmas için balatlan çalmalarda sona yaklald.

Diyarbakr ve Mardinde teröristlerin zarar verdii, aralarnda cami ve kilisenin de bulunduu 23 tarihi yapdan Nusaybinde Zeynel Abidin Camisi ve Külliyesi, Diyarbakrda Hasrl Mescidi, Protestan Kilisesi ve Arap eyh Camisinin de aralarnda bulunduu 11inin restorasyonu tamamland.

Diyarbakrdaki Fatih Paa (Kurunlu) Camisi ve Ermeni Katolik Kilisesi ile Nusaybindeki Selman Pak Camisi ve Türbesi gibi restorasyonu süren 12 eserle ilgili çalmalarn yl sonuna kadar tamamlanmas planlanyor.

Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, bölge müdürlüü sorumluluk alannda bulunan Mardin ve Diyarbakrda 23 tarihi yapnn terör olaylar nedeniyle zarar gördüünü söyledi.

Din, dil ve medeniyetlerin kutsal ehirlerinde düzenlenen saldrlarn kabul edilemez olduunu vurgulayan Evsen, terör olaylar nedeniyle yaklp yklan tüm eserlerin restore edildiini belirtti.

Evsen, Mardinin Nusaybin ilçesinde üç yap zarar gördü. Zeynel Abidin Camisi ve Külliyesinin restorasyonunu tamamladk. Buradaki eserlerle birlikte 23 eserimiz zarar gördü. Bunlarn birçounun restorasyonunu gerçekletirdik. 2018 ylnda inallah kalan 12 eserin de restorasyonunu bitireceiz. diye konutu.

Teröristlerin, saldrlarnda özellikle ibadethaneleri hedef aldn söyleyen Evsen, sözlerini öyle sürdürdü:

Bütün dinlerde ibadethaneler dokunulmaz olan yerlerdir. Cami, kilise ve havralara saldramazsnz, orada görev yapanlara zarar veremezsiniz. Bütün dinlerin ortak anlaynda ibadet yerleri korunmas gereken mekanlardr. Bunlar bilinçli yaplan bir saldryd ancak istedikleri olmad. Bu saldrlar, milleti bir araya getirmi, birlii pekitirmitir.

çalmalarda hiçbir ayrm yaplmadna vurgu yapan Evsen, Biz camileri de kiliseleri de restore ettik. Suriçinde zarar gören 4 kilisemizden 2sinin mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne aitti. Ermeni Protestan Kilisesinin restorasyonu tamamland ve açld. Ermeni Katolik Kilisesini de 2018 ylnda bitirmeyi düünüyoruz. ifadelerini kulland

- Devletimiz yaralar saryor

Din-Birsen Nusaybin lçe Bakan Ahmet Ersan da Nusaybinin göz bebeini konumundaki Zeynel Abidin Camisi ve Külliyesinin restore edildiini söyledi.

Terörden zarar gören caminin restore edilmesinin Nusaybin halkn sevindirdiini belirten Ersan, Devletimiz yaralar saryor. Yetkililerin hepsine çok teekkür ediyoruz. Gerçekten büyük bir badire atlattk. Terör olaylarnda din görevlilerimiz bile asli görevlerini yerine getiremiyorlard. imdi Elhamdülillah bütün camilerimizde ezanlarmz gür bir ekilde okunuyor. diye konutu.

Vatandalardan Zennure Abak da terör saldrlarnda zarar gören Zeynel Abidin Camisinin aslna uygun ekilde restore edilmesinden duyduu memnuniyeti dile getirerek Devletimizin bizim için yaptklarndan çok memnunuz. dedi.

Ana Sayfaya Git