Tarihe darbe!

TÜRSAB Güneydoğu BTK Başkanı Akyıl: “Sur taşlarının çalınması kent tarihine darbedir”

Haberler 19.12.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda yaklak 5 bin yllk tarihi olan surlarn talarnn sökülüp satlmasna tepki gösteren Türkiye Seyahat Acenteleri Birlii (TURSAB) Güneydou Bölge Temsil Kurulu Bakan Mehmet Akyl yaanlanlarn tarihe bir darbe olduunu söyledi.

Dünyann sayl yaplar arasnda bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, 5 kilometrelik uzunluu 12 metrelik yükseklii ile görenleri kendine hayran brakan yapnn talarn satanlar kadar alanlarnda sorumlu olduunu belirten TURSAB Güneydou BTK Bakan Akyl, yaklak bir haftadan beri konuyu yakndan takip ettiklerini ifade etti.

TARHE DARBE VURULUYOR

Akyl, Dünyada benzeri bulunmayan, çin Seddinden sonra uzunluk açsndan ikinci, yükseklik ve genilik açsndan birinci olan bir yapdan bahsediyoruz. 5 bin yldr ayakta dimdik duran surlarmzn adeta ykmn kimse kabul edemez. Biz kent turizmcileri olarak periyodik kontrollerin artk aralksz bir ekilde devam edeceine inanarak, iddialar arasnda yer alan Sur üzerine ilenmi ve günümüze kadar gelmi güne, yldz sembolleri, kaplan, boa, çift bal kartal, akrep ve at kabartmalar olan talar kafe restoran veya i yerlerine dekorasyon olarak götürenlerin de bu talar yerine iade etmesi gerekiyor. Bu kabartma ve ilemeler sadece kendi yerlerinde önem arz etmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git