Tarihe "film tadında" yolculuk

Bünyesinde barındırdığı arkeoloji ve mozaik müzelerinin yanı sıra arkeopark ile Türkiye'nin "en büyük müzesi" unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi için hazırlanan tanıtım filmi ilgi görüyor.

Haberler 30.09.2017 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada yaklak 2 yl önce açlan, Türkiyenin en büyük müzesi unvann alan ve ziyaretçilerine insanln ilk çalarndan günümüze kadar uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandrma ve imitasyonlarla görme imkan sunan anlurfa Müze Kompleksinin tantm için hazrlanan film, ilgi görüyor.

Tarihi Balklgöl Yerlekesi yaknnda 200 dönümlük alana ina edilen anlurfa Müze Kompleksinde tehir edilen eserler, kronolojik düzende, ait olduklar döneme ilikin görsel canlandrmalarla ziyaretçilerine o dönemde yayormu hissi uyandryor.

Yüzlerce insan ve hayvan figürünün ilendii oyma talar, mezarlklar ve kitabelerin bulunduu Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini tarihsel süreç içinde yolculua çkaryor.

Geziye ilk olarak insanlk tarihinin balangç noktas olan Paleolitik ça Salonu ile balayan ziyaretçiler, burada insanlarn avlanma ekli, atei nasl yakt ve toplayclk faaliyetlerini anlatan canlandrmalarla karlayor. Oluturulan güzergah takip eden ziyaretçiler, milattan önce 9 bin 500lü yllara tarihlenen ve dünyann gerçek boyutta yontulmu ilk eseri olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Balklgöl heykelini görme imkan buluyor.

Daha sonra Neolitik Dönemi inceleme ans yakalayan ziyaretçiler, burada Göbeklitepe, Nevali çori gibi insanlk tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonlarla geçmie yönelik fikir edinebiliyor.

TCAR FAALYETLER

Kalkolitik ça Salonunda ise dönemin öne çkan ticaret faaliyetleriyle ilgili canlandrmalar ve bölgede bulunan o döneme ait eserleri görebilen ziyaretçiler, Tunç çanda da Lidar Höyükten çkan eserleri inceleme ans yakalyor. Milattan önce 3 bin 500e tarihlenen oyuncak ve düdükleri yakndan inceleme frsat bulanlar, ardndan bazalt malzemeden yaplm eserlerin yer ald Demir ça Salonunda Roma Caddesinde yürüyerek, canlandrmas yaplan cam atölyesiyle karlayor.

Arkeoloji Müzesinde son olarak slami Dönem Salonunu gezen ziyaretçiler, sergilenen tarihi eserlerin yan sra Peygamberler ehri Urfada insanlarn tek tanr inanc ve Nemrut ile mücadelesini anlatan 12 projeksiyon cihazndan 4 duvara ayn görüntüyü veren 360 derecelik video gösterisini izleme ans yakalyor.

Komplekste youn geçen ziyaretin ardndan müzedeki restoranda yöreye özgü lezzetleri tadabilen ziyaretçiler, daha sonra Arkeoloji Müzesi ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi arasnda bulunan arkeopark alannda kronolojik olarak sralanm döneminin mimari özelliklerini yanstan yap örneklerini görme imkan buluyor.

Ziyaretçiler, son olarak Haleplibahçede ortaya çkan mozaiklerin sergilendii 5 bin metrekarelik alana sahip Haleplibahçe Mozaik Müzesinde savaç Amazon kadnlarnn dünyada ilk olarak mozaie resmedilmi halini ziyaret ederek geziyi tamamlayabiliyor.

Müzenin yurt içi ve dnda bilinirliini arttrmak için çalma yürüten müze müdürlüü de hazrlad 3,5 dakikalk tantm filmiyle, insanlara farkl bir atmosfer yaatyor.

Müze Müdürü Celal Uluda, müze kompeksinin yaklak 60 bin metrekare alan üzerine kurulduunu ve 3 kattan olutuunu belirterek, bu anlamda Türkiyenin en büyüü olduunu ifade etti.

TURZMN KAZANMASI

Müzede Paleolitik Dönemden, slami Döneme kadar eserlerin sergilendiini hatrlatan Uluda, müzeyi tantmak amacyla farkl çalmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Uluda, Müzemizi tantmak amacyla yakn zamanda 550 sayfalk yaklak bin eserin bulunduu katalog çkardk ve bu kapsamda tantm filmi hazrladk. nallah bu sayede müzemize daha çok ziyaretçi gelecektir. dedi.

Tarihi mekanlaryla açk hava müzesini andran kentte, kaz çalmalarn da yürüttüklerini hatrlatan Uluda, anlurfa Büyükehir Belediyesinin kamulatrmasn yapt Kale Etei ve Kzlkoyun bölgelerinde çok sayda kaya mezar tespit ettiklerini anlatt.

Uluda, Kzlkoyun Nekropolü kazlar ile ilgili olarak cenaze töreni filmi hazrladklarn aktararak, Bu kaya mezarlarnn bulunduu alanda kendi döneminde cenaze törenleri gerçekletiriliyordu, biz bu törenlerle ilgili de bir tantm filmi hazrlattk. Buradaki amacmz alana gelen ziyaretçilerin buradaki ölü gömme geleneiyle ilgili bilgi edinebilmelerini salamakt. Bu filmin fragmann yaynladk, ksa süre içinde bu film ziyaretçilerimize izlettirilecektir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git