Tarihi camideki su sorunu "özel sıvayla" çözülecek

Şanlıurfa'da Hazreti İbrahim'in ateşe düştüğü yer olarak rivayet edilen tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde yer alan tarihi Döşeme Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarında, yabancı uzmanların hazırladığı suya ve neme dayanıklı özel bir sıva kullanılacak.

Haberler 02.06.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nanç turizminin önemli merkezlerinden anlurfadaki tarihi Balklgöl yerlekesinde bulunan 800 yllk Döeme Camisinde devam eden restorasyon çalmalarnda, yurt dndan gelen uzmanlarca neme ve suya dayankl özel bir sva kullanlacak.

Eyyubiler döneminde 1211 ylnda Hazreti brahimin atee atldnda dütüü rivayet edilen makamn bulunduu alanda ina edilen ve Balklgölün güneybat kysnda yer alan cami, Osmanl döneminde medrese, mezarlk ve Hazreti brahimin makamndan oluan bir külliyeye dönütürüldü.

Son olarak 1810 ylnda temelinden itibaren restore edilerek bugünkü halini alan cami, Hazreti brahimin atee dütüü Halil-ür rahman Gölü kysnda bulunmas nedeniyle her yl yüz binlerce yerli ve yabanc ziyaretçiye ev sahiplii yapyor.

Özel svayla çözülecek

Camide, zeminin Balklgöle doru kaymas ve çatlaklar olumas nedeniyle 2015 ylnda anlurfa Vakflar Bölge Müdürlüü tarafndan restorasyon çalmas balatld. Yaklak üç yldan bu yana devam eden restorasyon çalmalarnda sona gelindi.

talya, Yunanistan ve Arnavutluktan gelen uzman ekipler, cami duvarlarnn su ve nemden etkilenmemesi için gelitirdikleri özel bir svay uygulayacak. Vakflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palal, gazetecilere yapt açklamada, Halil-ür Rahman ve Makam Camisi olarak da bilinen camide, yaklak üç yldr çok önemli ve kapsaml bir restorasyon çalmas yaptklarn hatrlatt.

Camide kayma ve su sznts konusundaki problemin çözüldüünü belirten Palal, cami ile Balklgöl arasnda bulunan iki küçük odann gelecek yllarda yklmasnn önüne geçmek için çalma yürüttüklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git