Tarihi Hasankeyf Kalesi'ne tekne ve yatlarla ulaşılacak

Ilısu Barajı ve HES Projesinden etkilenen Hasankeyf Kalesi'nin turizme kazandırılması için yoğun çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda kaleye ulaşımın tekne ve yatlarla yapılması planlanıyor.

Haberler 05.11.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri tarafndan yapm tamamlanan Ilsu Barajnn su tutmaya balamasnn ardndan, göl sahasnda kalacak Batmann Hasankeyf ilçesindeki çalmalar aralksz sürdürülüyor. Bu kapsamda, baraj gölünde kalacak eserlerin gelecek nesillere aktarlmas için güçlendirme yaplyor. Roma, Artuk ve Osmanlnn da aralarnda bulunduu çok sayda medeniyete ait eserin yer ald, binlerce sene öncesinden 1970li yllara kadar yaamn kesintisiz sürdüü Hasankeyf Kalesinin baraj suyundan zarar görmemesi amacyla, çevresine 60 metre yüksekliinde ve 4 milyon küp dolgu ile etraf dolduruluyor.

TEKNE VE YATLAR

Konu ile ilgili açklamalarda bulunan Devlet Su leri 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, su altnda kalacak olan eserlerin yannda su altnda kalmayacak yukar Hasankeyfteki Ulu Cami, Osmanl Mescidi, Büyük ve Küçük Saray ile Hasankeyf Kalesinin koruma altna alma çalmalarna devam edildiini söyledi. Kösal, Kalenin etrafnda 4 milyon küp dolgumuz var ve tamamlanma aamasnda. Yine Küçük Sarayda ankraj beton arama imalatmz var. Daha uzun ömürlü olmas için bunlar artk tamamlanma aamasnda. Bunlarn tamamlanmas ile birlikte yine dolgu üzerinde yaptmz yüzer liman araclyla gerek yeni Hasankeyfe gerekse dier yerleim yerlerine teknelerle, yatlarla birlikte buraya ulam salanacak. Buradaki alanlar turizme kazandrlm olacak dedi.

Ana Sayfaya Git