Tarihi Hasankeyf’te son Ramazan hüznü

Hasankeyf’teki son Ramazan aylarını idrak ettiklerini belirten Hasankeyfliler, tarihi Er-Rızk Camii ile Eyyubiler tarafından yapılan Kızlar Camiinde kılınan kıldıkları teravih namazlarının kendilerini hüzünlendirdiğini söylediler.

Haberler 23.05.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi antik kenti olan Hasankeyf ilçesinde son Ramazanlarn geçirdiklerini belirten Hasankeyfliler, on yllardr yaadklar, doup büyüdükleri ilçelerinde son Ramazan geçirmenin hüznünü yayorlar.

Sultan Süleyman tarafndan yaplan Er-Rzk Camii ile Kzlar Camii gibi asrlk camilerde kldklar son teravihlerinin dahi kendilerini hüzünlendirdiini belirten ilçe sakinleri, Ilsu Baraj HES Projesi kapsamnda baraj göleti altnda kalacak olan tarihi ilçelerinde yaadklar son Ramazan ayn doyasya yaamak istediklerini söylüyorlar.

Hasankeyfin önemli tarihi eserlerinden olan 650 yllk Zeynel Bey Türbesinin Yeni Kültürel Park Alanna tanmasnn ardndan dier eserlerin tanmas için çalmalar devam ederken, Hasankeyfliler ise tarihi ilçede son Ramazanlarn geçiriyorlar.

Zeynel Bey Türbesinin ardndan Hasankeyfte bulunan Er-Rzk Camii, Kzlar Camii, Süleyman Han Camii, Koç Camii, mam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamam, Yamaç, Orta Kap, Mezarlar ve Baldaken Türbesi gibi tarihi eserler Ramazan ayndan sonra tanacak.

Hasankeyfteki son Ramazan ve teravihlerimiz olacaktr

20 yla akndr Hasankeyf lçe Müftülüünde çalan Molla Hasan Dursun, Hasankeyfteki son Ramazan ve teravih namazlarn klmann hüznünü yaadklarn söyledi.

Dursun, Hasankeyfteki tarihi eserlerimiz Hasankeyfin yeni yerlekesine tanaca nedeniyle tanma hazrl içindedirler. Muhtemelen Hasankeyfte bu son Ramazan ve teravihlerimiz olacaktr. nallah eserler tandktan sonra da daha geni ve kapsaml bir ekilde dini ihtiyaçlarmz karlayacak ekilde düzenlenecektir. Temennimiz eserlerin yeni yerinde de ayn ekilde deerlendirilmesidir. dedi.

Yeni yerleim alannda da cami ve Kuran kurslarnn en iyi ekilde yaplmas gerektiini ifade eden Dursun, Tarihi eserlerimiz, yeni yerlekede korunup vatandalarmzn dini hizmetlerine en iyi ekilde cevap verebilecek düzeyde dizayn edilmelidir. çünkü u anda bizim 5 tane camimiz mevcut, yeni yerlekede planlanan sadece 3 tane camidir. En azndan Hasankeyf gibi bir yerde 4 mahalle varken her birine birer cami ve Kuran kurslar dhil olmak üzere planlanrsa inallah bu ihtiyacmz temin edilmi olacaktr. diye konutu.

Tanacak eserler hakknda da ksa bilgi veren Dursun, unlar söyledi: Tanacak olan Er-Rzk Camii, Süleyman Han Camii, Kzlar Camii (Eyyubi Camii) gibi camiler ayrca mam Abdullah Zaviyesi, Osmanl Hamam dediimiz Artuklu Hamam bunlar inallah kar tarafa Kültür Parkna tanacaktr.

Tarihi yerde Ramazan geçirmemiz elbette çok güzeldir

Doup büyüdükleri tarihi Hasankeyfte Ramazan geçirdikleri için mutlu olduklarn belirten Hasankeyf Merkez Mahalle Muhtar Hasan Ylmaz, Gönül isterdi ki Hasankeyf hiçbir zaman sular altnda kalmasn. Evet, baraj olsun ama baraj olurken de bizim tarihi deerlerimiz, maneviyatmz ve yaayp büyüdüümüz yerlerinde sular altnda kalmayp kurtulacan umut ediyorduk. Burada son Ramazanmz geçiriyoruz. Az öncede teravihlerimizi beraber kldk. Namazda ne kadar güzel bir birliktelik vard. nallah yeni yerleim alannda tanabilen eserler tanacak ve tanmalarna da seviniyoruz. Tarihi, doup büyüdüümüz bir yerde bu Ramazan geçirmemiz elbette çok güzeldir. dedi.

Hasankeyfteki Ramazann güzellii bambaka

Emin Turan ise unlar söyledi: Bize çok güzel evler yaptlar yalnz evlerde eksiklik vardr. Hasankeyfteki Ramazann güzellii bambaka. Namazdan sonra namaz arasndaki o salavatlar ve tesbihatler Allaha ve Peygamber Efendimize olan akmz hep olacak. nallah gideceimiz yerde de ayn güzellikler olacaktr. Üzerinde yaadmz Hasankeyfte birkaç parça eser vardr. Tarihi yapsyla slamla müerref olmasyla bugüne kadar 366 tane cami gelmi gitmi. Bunlarn arasnda büyük üniversiteler olmu fakat bir damla suya bodurdular bizi.

Hasankeyflilerden Ramazan Ayhan, Hasankeyfte yaplanlarn iyi olmadn ancak ellerinden de hiçbir eyin gelmediini söyledi.

Ana Sayfaya Git