Tarihi ilçe "antik liman"a kavuşacak

Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasının ardından Hasankeyf ilçesine gelecek yerli ve yabancı turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri için "antik liman" yapılacak

Haberler 10.10.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi Hasankeyf ilçesi, antik limana kavuacak.

Ilsu Barajnn faaliyete girmesiyle sular altnda kalacak olan ilçenin yeni yerleim yerinin inas için çalmalar tüm hzyla sürerken bir yandan da turizme yönelik projeler hazrlanyor.

Barajda su tutulmaya balanmasnn ardndan ilçeye gelecek yerli ve yabanc turistlerin Hasankeyf Kalesini gezebilmeleri amacyla antik liman inas için fizibilite çalmas yapld. Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce hazrlanan Antik Liman Projesinin uygulanmasna gelecek yl balanacak.

Antik limann tamamlanmasyla ilçeye gelecek yerli ve yabanc turistler, yeni Hasankeyften teknelerle limana ulaarak, açk hava müzesi olan Hasankeyf Kalesini, Küçük Saray gezebilecek, dev kanyonlarda doa yürüyüleri yapabilecek, tüplerle baraj gölüne dalabilecek.

Uygulanacak projelerin turizme büyük katk sunmas beklenirken Hasankeyfin uranlan deil, konaklanlan ilçe haline gelmesi hedefleniyor.

HASANKEYF, BÖLGENN ÖNEML BR MERKEZ OLACAK

Hasankeyf Kaymakam Faruk Bülent Baygüven, AA muhabirine yapt açklamada, antik limanla tarihi ilçe ve bölgenin her alanda önemli bir merkez haline geleceini söyledi.

Ilsu Barajnda su tutulmaya balandktan sonra ilçenin su sporlarna açk olacan, tekne turlar yaplacan ifade eden Baygüven, teknelerin baraja kadar gideceini anlatt.

Baygüven, Hasankeyf Kalesini güçlendirme projelerinden birinin de antik liman yaplmas olduunu vurgulayarak, yeni Hasankeyfte de bir liman olacana iaret etti.

Bunlar düünerek kafamzda canlandrdmzda kano yarlar gibi Türkiyede önemli su sporlar belki de burada düzenlenecek. diyen Baygüven, unlar dile getirdi:

Hasankeyf, sadece kültür turizmine hizmet etmeyecek. Kalenin güçlendirilmesiyle geliecek olan kültür turizmiyle beraber burada doa yürüyüleri de yaplacak. Burada doal kanyonlar, yürüyü alanlar var.

Daclk Federasyonunun burada aktivite yapmas için trmanma alanlar mevcut.

KÜLTÜR BALIKçILII GELTRLYOR

Kaymakam Baygüven, turizme yönelik bu hizmetlerin yan sra devletin, Ilsu Barajndan etkilenen köylerde yaayan vatandalarn madur olmamas için de alternatif gelir kaps açtn belirtti.

Daha önce tarm veya hayvanclk yapan köy sakinlerinin artk devlet desteiyle kültür balkçl da yaparak gelir elde edeceine dikkati çeken Baygüven, Devlet, u an Ilsu Barajndan etkilenen köyler için alternatif gelir salamak amacyla kültür balkçl çalmalarn balatt. dedi.

TARH LçE GÜNÜBRLK TURZMDEN KURTULACAK

Yaplacak yatrmlarla ilçe günübirlik turizmden kurtulmu olacak. Kurulacak otel, restoran ve kafeler turizme hizmet verecek. Hasankeyf, Batman ve bölge turizmi açsndan çok önemli bir merkez haline gelecek. ifadelerini kullanan Baygüven, ziyaretçilerin ilçede kalarak, tarihi dokuyu hissedeceini, su sporlar ve yürüyü yapacan, kültürel mekanlar gezebileceini anlatt.

Hasankeyf Kültür Dernei Bakan Ahmet Akdeniz de antik liman sayesinde kaleye gelecek turistlerin tarihi ve turistik mekanlar gezmenin yan sra Dicle Vadisini de izleyebileceklerini söyledi.

Akdeniz, dernek olarak 10 yl önce bu projeleri anlattklarnda baz kiilerin güldüünü ifade ederek, o gün gülen kiilerin bugün buraya nasl tekne getirebileceklerini konutuklarn dile getirdi.

GELECEK NESLLER BU TARH YAATABLECEK

lçe sakinlerinden brahim Tanrkulu da tarihi ilçenin turizme kazandrlacak olmasndan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

nsanlarn kanyonlarda yürümesinin salanmasyla adeta tarihe yolculuk yaplacan belirten Tanrkulu, unlar kaydetti:

Kanyonlarn da turizme kazandrlmas sevindirici. Maaralarn sudan zarar görmemesi için dolgu yaplyor çünkü gelecek nesiller bu tarihi yaatabilecek. Bizim için zaten kalenin üstü önemliydi. Zaten tanacak olan eserler tanyor, kalacak olan eserler de böylece korunmu oluyor. Turizm açsndan birçok proje hayata geçiriliyor.

Ana Sayfaya Git