Tarihi kalede tarih dersleri

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde ortaokul öğrencileri, tarih dersini 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde işledi.

Haberler 24.05.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl ile Kültür ve Turizm Bakanlnca müze ve örenyerlerinin dersliklere dönütürülmesi projesi kapsamnda, Fatih Ortaokulunca hazrlanan Okul Darda Günü etkinliinde, 60 örenci tarih dersini, Zerzevan Kalesinde ald.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öretim üyesi Doç. Dr. Aytaç Cokun, örencilere, kalenin tarihi hakknda ve sürdürülen arkeolojik kazlar hakknda bilgi verdi.

çnar lçe Milli Eitim Müdürü Mehmet Aziz de, gazetecilere yapt açklamada, etkinlik kapsamnda örencilere kaleyi tantmak istediklerini söyledi.

de, Burada sosyal bilgiler ve tarih dersleri ilendi. Burann nasl büyük bir geçmie sahip olduunu anlatmaya çalyoruz. Yaparak, yaayarak, ahit olarak örenmek çok güzel. Anadolu, birçok medeniyete ev sahiplii yapm. çocuklar çok memnun oldu. Eylül ayndan itibaren her gün bir snfmz getireceiz. Bütün çocuklarmz buraya görecek. diye konutu.

- Kaleyi derslie dönütürüyoruz

Doç. Dr. Cokun ise örencilerle tarih ve sosyal bilgiler dersini tarihi mekanda yapmann sevincini yaadklarn ifade ederek, Onlara Diyarbakr, bölgenin ve Zerzevan Kalesi tarihini anlattk. Onlarda tarih ve arkeoloji bilinci oluturmak istiyoruz. Onlar için yapay bir kaz alan da oluturacaz, kaleyi derslie dönütürüyoruz. 12 ay boyunca buray, bir açk hava müzesi ve okula dönütürüyoruz. dedi.

Örencilerden Muhammed Ali Akit, tarihi mekan görmekten duyduu sevinci dile getirerek, Darda ders yapmak çok güzel. lk kez okul dnda ders yaptk. Burada hocamz bize tarihi eserlerle ilgili bilgiler verdi. Tarihi yerleri canl bir ekilde görmek çok güzel. ifadelerini kulland.

Berfin Ylmaz da program sayesinde tarihi kaleyi tanma frsat bulduklarn söyledi.

Yamur Zenol da tarihi eserleri tanma frsat bulmalarndan duyduklar mutluluu belirterek, çok güzel bir etkinlik oldu, sürekli yaplmasn istiyoruz. dedi.

Zerzevan Kalesi

Askeri yerleim antik yol güzergahnda, 124 metre yükseklikte kayalk bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasnda stratejik bir noktada yer alyor. Yerleim konumu itibaryla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geni bir alan kontrol altnda tutan, Roma snr garnizonu olan kale, Romallar ve Sasaniler arasnda büyük mücadelelere sahne oldu.

Romadaki ismi Samachi olan yerleimin ilk ina edildii dönem hakknda devam eden kazlar ile kesin bilgilere ulalacak. Yerleimin surlar ve yaplar Anastasios I (MS 491-518) ve Justinianos I (MS 527-565) dönemlerinde onarlarak bazlar ise yeniden ina edilerek mevcut haline getirildi.

60 dönümlük alanda 12-15 metre yüksekliinde ve 1200 metre uzunluunda sur kalnts, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, yer alt ibadethanesi, snaklar, kaya mezarlar, su kanallar ile 54 su sarnc bulunan kalenin üstü kadar alt ile de tarihe k tutuyor.

Ana Sayfaya Git