Tarihi kentlere "at sırtında seyahat"

Kültür ve Turizm Bakanlığının daveti üzerine Türkiye'ye gelen İtalya Devlet Televizyonu ekibi, çekmeye başladıkları belgeselde Şanlıurfa ve Mardin'in tarihi ve turistik yerlerini gezerken "atla seyahat" etmeyi önerecek.

Haberler 19.07.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en eski yerleim yerleri arasnda gösterilen anlurfa ve Mardin, talya devlet televizyonu tarafndan çekilen At srtnda seyahat belgeseliyle tantlacak.

Kültür ve Turizm Bakanlnn daveti, Türkiyenin Roma Büyükelçiliinin desteiyle anlurfaya gelen talya Devlet Televizyonu RAI ekibi, kentin tarihi ve turistik mekanlarnn tantm için belgesel çekmeye balad.

Roma Büyükelçileri Birliinden geçen yl, Kapadokyada çektikleri At srtnda seyahat belgeseliyle ödül alan ekip, anlurfadaki ilk çekimini tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepede yapt.

l Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslandan UNESCO Dünya Miras Listesinde de bulunan tarihi ören yerine ilikin bilgi alan ekip, daha sonra dünyann en eski yerleim birimleri arasnda gösterilen Harran ilçesinde çekimlerini sürdürdü.

lçenin sembolü konik kubbeli evlerin arasnda atla yolculuk yapan ekip, srasyla güzergahta bulunan Bazda maaralar, uayip Antik ehri ve ait 800 yllk Han el-Barur Kervansaray gibi tarihi mekanlarda da mola vererek yaptklar çekimleri Mardinde bitirmeyi planlyor.

- Tur, Göbeklitepeden balyor

Belgesel yapmcs Nicola Mastronardi, dünyann en eski yerleim yerlerinde bulunmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Avrupa ve Amerikada Motorsuz seyahat olarak nitelendirilen atla, bisikletle ve yürüyerek seyahate olan ilginin hzla arttn belirten Mastronardi, çektikleri belgeselle anlurfa ve Mardine atla seyahat edilmesini önereceklerini ifade etti.

Türkiye tarihinin talyada yeterince bilinmediini anlatan Mastronardi, Belgeselimizde Göbeklitepeden özellikle tarihin ve inancn balangç noktas olarak bahsedeceiz. Belgeselimizin balangç dura Göbeklitepe olacak. Atla anlurfadan balanp Mardinde bitirilecek bir seyahat senaryosu üzerinde çalyoruz. Biz, motorsuz daha doal olan bisikletle, atla ve yürüyerek yaplan seyahatlere younlayoruz. dedi.

- Aslnda atn ana vatan

Atla yaplan seyahatleri daha fantastik ve tarihi bulduklarn dile getiren Mastronardi, öyle devam etti:

Bu topraklar aslnda atn ana vatan. Gerek at cinsleri gerekse de at kullanmndaki yetenekleriyle bu topraklar, bu konuda çok deneyimli. Yllar sonra attan uzaklk nedeniyle oluan açn bu tarz seyahat tercihleriyle yeniden kapanabileceini düünüyorum. Turizmde atn da bir araç olarak kullanlabileceini düünüyoruz. Bu yöntem, antik dönemde birisinin Anadoluya ilk ayak bastnda nasl hissettiinin imdi de çok daha rahat anlalabilecei bir seyahat modelidir.

- Bambaka bir deneyim sunuyor

Belgeselin yönetmeni Danilo Di Nucci de belgeselde, zorunlu olan bölgelerdeki seyahatin araçla yapldnn belirtileceini söyledi.

Dünyann her yerinde insanlarn her eyde olduu gibi daha çok doal olana yönelmeye baladn anlatan Nucci, anlurfa ve Mardine yaplacak atl seyahatlerde ise özellikle turizm hareketliliinin youn olmad dönemleri önereceklerini dile getirdi.

Bölgede gördüklerinin internette okuduklarndan ve baktklarndan çok farkl olduunu vurgulayan Nucci, sözlerini öyle sürdürdü:

Milattan öncesine ait yaplara bu kadar yakn olabilmek, çplak gözle görebilmek gerçekten muhteem bir duygu. Bu seyahat, bambaka bir deneyim sunuyor. Geldiinizde çok derin bir tarih ve kültür sizi bekliyor. Bundan dolay bu tür bir seyahate katlanlarn ansl olabileceini düünüyoruz. Bu bölgeye gelenlerin eve dönerken çok zenginlemi olarak dönecei kesin. Bir de bu yaplan kefin bizde brakt kelimelerle anlatamayacamz duygularla dönüyoruz. çekimlerimizin bölgenin turizmine katk sunacana inanyoruz.

- Göbeklitepenin talyada tantmna katk

l Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslan, 2019 Göbeklitepe yl kapsamnda bölgeye yönelik farkl tantm faaliyetlerini e zamanl sürdürdüklerini söyledi.

Bu kapsamda talya devlet televizyonu ekibinin farkl bir bak açsyla bölgede çekim yaptn belirten Aslan, unlar kaydetti:

Bakanlmzla koordineli olarak önceki aylarda birçok ülkeden seyahat acentelerini, tur sahiplerini ve gazetecileri arladk. Mevcut durumda gelecek aylarda bu tarz programlar ve turlar devam edecek. Bu kapsamda talya grubunu arlyoruz. Bunlar bölgede bir belgesel serisi hazrlyor. talya televizyonunda gösterilecek. Bakanlmzn yapt bu tür çalmalar Göbeklitepenin talya pazarnda tantlmasna ciddi katk sunuyor. çok önemli olduunu düünüyoruz.

Ana Sayfaya Git