Tarihi köprüye dökülen asfalt söküldü

VAN'ın Muradiye ilçesindeki 19'uncu yüzyılda inşa edilen tarihi Şeytan Köprüsü üzerine kaplanan ve büyük tepkiye neden olan beton asfalt, önceki akşam saatlerinde başlatılan çalışmalarla söküldü.

Haberler 07.09.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçe merkezine yaklak 6 kilometre uzaklkta Bend-i Mahi çay üzerine yaklak 200 yl önce ina edilen ve halen çevredeki birçok köye ulamn saland tarihi köprü üzerine dökülen asfalt, tepkilerin ardndan müteahhit firmann içilerince söküldü. Önceki akam saatlerinde balatlan söküm çalmalar ksa sürede tamamland. makineleriyle kesilen asfalt, içiler tarafndan küreklerle kaznd.

ASFALT SÖKÜLDÜ

Konuyla ilgili dün açklama yapan çEKÜL Vakf Van Gölü Havzas Bölge Koordinatörü mimar ahabettin Öztürk, köprünün, Vann önemli tarihi miraslar arasnda yer aldn belirtmiti. Tarihi yaplarn önemine deinen Öztürk, yaplann, yasal anlamda suç olduunu kaydederek, Tarihi yaplarn mimari dokusuna uygun ve 2863 sayl Kültür Varlklarn Koruma Kanununun yapsna uygun uygulama yaplmas gerekir. Asfalttan görsel olarak kaçnmak gerekir. Orijinalde moloz ta kaplama olmas gerekirken, asfalt bu ilgili yasaya aykrdr. Bu tarihi yaplar, önemli yaplardr. Kültür varl niteliinde yaplardr. Gelecek kuaklara braklmas çok önemlidir demiti.

ahabettin Öztürk, zarar görmemesi için tarihi köprünün giri- çklarna, yüksek tonajl araçlarn geçiinin önlenmesi için tabela konulmas gerektiini de dile getirmiti.

KAYMAKAMLIKTAN AçIKLAMA

Tarihi eytan köprüsü ile ilgili Muradiye Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Harun Yücel yazl açklama yapt. Yücel, dikkatsizlik sonucu 15 metrelik kemer köprüye asfalt döküldüünü belirtti. Kaymakam ve Belediye Bakan Yücel, köprüye daha önce de asfalt döküldüü belirterek, Malesef daha önceki yllarda da köprü defalarca asfatland kat kat asfalt ve dahi asfalt yamalar yaplmtr. Bu nedenle son yaplan asfalt calmas hemen akabinde sökülmesine ramen yllarca üst üste yaplan ve sertleen asfalt katmanlarnn temizlenmesi için Karayollar Bölge Müdürlüü ile ortak bir restorasyon calmas yaplacaktr. 19uncu yüzylda ina edilen tarihi eytan Köprüsünün ve dier deerlerimizin nice yüzyllara kalabilmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceiz. anl tarihimizden gelen deerlerimize önem vereceiz ve gözümüz gibi bakacaz. Vann tarihi miraslarn koruyacaz. Ayrca tarihi kültür varlmz olan eytan köprüsü ar tonajl araçlarn geçiine kapaldr dedi.

Ana Sayfaya Git