Tarihi mozaikler gün yüzüne çıkarılıyor

Urfa Kalesi çevresinde yürütülen kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen 5 taban mozaiğine ulaşıldı.

Haberler 14.11.2016 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada yaplan kaz çalmalarnda, yaklak 2 bin yllk olduu tahmin edilen 5 taban mozaii gün yüzüne çkarld.

Büyükehir Belediyesinden yaplan yazl açklamaya göre, 10 ay önce Urfa Kalesi çevresinde yürütülen çalmalarda, baz kaya mezarlarna rastland. Bunun üzerine arkeologlarca bölgede yaplan kaz çalmalarnda, 80e yakn kaya mezar bulundu.

Kaya mezarlarnda aratrmalarn sürdüren arkeologlar, 5 mezarda taban mozaiklerinin yer aldn tespit etti. Arkeologlar, yaptklar çalmalarla, yaklak 2 bin yllk olduu tahmin edilen mozaikleri gün yüzüne çkard.

Süryanice yaztlar ve ince ilemelerin yer ald mozaik ile kaya mezarlarnn, milattan önce 132 ve milattan sonra 639 yllar arasnda anlurfada hüküm süren Edessa Krall dönemine ait olduu tahmin ediliyor.

5 taban mozaiine ulald

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, yürütülen çalmalar hakknda bilgi almak için geldii bölgede, tarihi mozaikleri inceledi.

çiftçi, yapt açklamada, anlurfann tarihsel süreçlerde her zaman var olduunu ve bugüne kadar farkl kültürleri barndrarak bugüne kadar geldiini belirtti.

Urfa Kalesi çevresindeki çalmalarda tarihi eserlerin ortaya çktn ifade eden çiftçi, unlar kaydetti:

çalmalarmz özellikle milattan sonra 2. ve 3. yüzyldaki yaam maaralarna ulam durumda. Burada ortaya çkan taban mozaiklerine baktmz zaman defnedilen kiilerin resimlerinin ilenmi olduunu görüyoruz. Proje çalmalarmzn bitimiyle bu alanlarmz turizme kazandracaz. Yerli ve yabanc turistler bu alanlarda gezecek. 2 bin yl öncesine uzanan tarihsel alandaki bu kültürü bilimsel olarak örenmi olacaklar. anlurfa çok zengin bir tarihe sahip. Biz de bu miras dünyaya sunacaz.

Ana Sayfaya Git