Tarihi oyun "mangala"

"Satrançın atası" olarak da nitelendirilen, tarihte Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığı bilinen, Türklerin yaklaşık 5 asırdır oynadığı zeka ve strateji oyunu mangala, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde orta yaş üstü erkeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Haberler 15.12.2016 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akçakale ilçesinde, orta ya üstü erkekler, özellikle uzun k gecelerinde, büyüklerinden örendikleri, satrancn atas olarak da tabir edilen mangalay oynamak için evlerde bir araya geliyor.

Geçmite toprak üstünde oynadklar mangala için bahçelere çukurlar kazan, souk olduu için k aylarnda mangala oynayamayan erkekler, günümüzde ise oyun için hazrlanan tahtalar sayesinde scak evlerinde mangala oynama keyfi sürüyor.

ki kiiyle oynanan zeka ve strateji oyununda rakiplerini yenmek için mücadele eden Akçakaleliler, teknoloji karsnda unutulmaya yüz tutan oyunu yeni nesle de sevdirmeye çalyor.

Akçakaleli 52 yandaki brahim Toprak, babas ve dedesinden kendilerine miras kalan mangalann zekay gelitiren bir oyun olduunu söyledi.

Geçmite topraa kazdklar çukurlarda oynadklar mangalay artk tahtadan yaplan gereçler üzerinde oynadklarn anlatan Toprak, öyle konutu:

En az üç oyunun ikisini kazanan galip oluyor. Eskiden bu tahtalar yoktu. Özellikle baharda toprakta oynanrd. Gruplar halinde de oynanabilir. Galip gelen çkar yerine bakas geçip oynar. imdiki gençler bu oyunu bilmiyor. Onlara da bu oyunu öretmek ve gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz. Akçakale Kaymakaml geçen yl ödüllü mangala turnuvas yapt. Turnuvadan sonra bu oyuna olan ilgi daha da artt. Bunu sürekli oynarsak gelecek nesillere de aktarabiliriz aksi takdirde bu oyun unutulup gider.

- Mangala keyfi kn da sürüyor

Ali Güne (60) ise büyüklerinden örendii oyunu yllardr oynadn kaydetti.

Oyunun Akçakalede özellikle yallar tarafndan oynandn aktaran Güne, geçmite mangalay toprak üzerinde oynadklar için k aylarnda bu keyfi yaayamadklarn ifade etti. imdi ise yaplan tahtalar sayesinde evde k aylarnda da mangala oynayabildiklerini aktaran Güne, Eskiden topra kazarak oynardk. Daha sonra tahtalar çknca bunlarla oynamaya baladk. imdi daha iyi oldu çünkü k geceleri evlerde de bu oyunu oynayabiliyoruz. dedi.

- Mangala

16. yüzyla kadar Osmanl Devleti döneminde Türkler tarafndan oynanan mangala, 4 temel kuraldan oluuyor. Oyun, kurayla balyor. Süre snrlamas olmayan oyun, iki kii ile oynanyor. Mangala setinde 48 ta bulunuyor. Hazinesine en çok ta biriktiren rakibine üstünlük salyor. Be set üzerinden oynanan oyunu, en fazla seti alan kazanyor.

Ana Sayfaya Git