Tarihi Palu Köprüsü ziyaretçilerini bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının "Türkiye'nin en görkemli 13 köprüsü" arasında gösterdiği tarihi yapı, yıllara meydan okuyor.

Haberler 11.03.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnn Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda gösterdii tarihi Palu Köprüsü ziyaretçilerini bekliyor.

Bakanln kültür portal üzerinden Tarihin Tanklar: Köprüler balyla duyurduu Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda bulunan, Elazn Palu ilçesinde Murat Nehri üzerindeki tarihi yap, yllara meydan okuyor.

pek Yolu güzergahnda bulunduundan eskiden stanbulu Badata balayan köprü olarak bilinen yap, turistlerin ve fotoraf tutkunlarnn ilgisini çekiyor. Tarihi Palu Köprüsünün, Bakanln duyurusunun ardndan daha fazla ziyaretçiyi arlamas bekleniyor.

Palu Belediye Bakan Mehmet Sait Daolu, yapnn, Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda yer almasnn gurur verici olduunu söyledi.

Tarihi kaytlara göre, bu yapnn, Murat Nehri üzerinde kurulan ilk köprü olduunu anlatan Daolu, Köprü çeitli dönemlerde onarlm. Büyük onarmdan birini, 4. Murat, Badat seferine giderken yaptrm. Ordu rahat geçsin diye önce köprüyü imar etmi. Köprü, son olarak 2009-2010da Karayollar Genel Müdürlüünce onarld. bilgisini verdi.

çok sayda yerli ve yabanc ziyaretçinin tarihi köprüyü görmek için Paluya geldiini belirten Daolu, unlar kaydetti:

Geçen yl, ABD, Fransa, Hollanda ve Almanyann da aralarnda yer ald çok sayda ülkeden yaklak 5 bin kii köprüyü ziyaret etti. Türkiyenin en görkemli 13 köprüsünden birisi olarak duyurulmadan önce bile köprüye bir sezonda 5 bin ziyaretçi geliyorsa, bu açklamadan sonra say daha da artacaktr.

Daolu, Köprünün yan sra Artuklu, Selçuklu, Urartu ve Osmanl dönemlerinden birçok eserimiz var. leride buras, kültür ve turizm açsndan daha önemli bir havza haline gelecektir. dedi.

- Tarihi Palu Köprüsü

Palu Kalesinin dou yamacnda ve Frat Irmann kolu olan Murat suyu üzerinde kuzey-dou güney-bat yönünde uzanan köprü, farkl genilik ve yüksekliklerde sivri kemerli 10 kemer gözünden oluuyor. Uzunluu 300-350, tabliye genilii 4 metre olan köprünün ina kitabesi bulunmuyor.

Ana Sayfaya Git