Tarihi Sur ilçesi "prestij" caddesine kavuşuyor

Geçikmeler nedeniyle bölge esnafının da zaman zaman eleştirilerine maruz kalan Melik Ahmet Caddesindeki çalışmalarda sona gelindi. Cadde, kentin en prestijli bölgelerinden biri haline gelecek.

Haberler 29.12.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesindeki Melik Ahmet Caddesi tarihi dokuya uygun yürütülen ve zaman zaman geçikmeler nedeniyle bölge esnafnn da eletirilerine maruz kalan çalmalarda nihayet sona gelindi. Melik Ahmet Caddesi yürütülen çalmayla kentin en prestijli bölgelerinden biri haline getirilecek.

PKKnn saldrlar sonucu büyük zarar gören Surun cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre ve ehircilik Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü ve belediye tarafndan yürütülen çalmalar da sona gelindi.

Bu kapsamda ilçede altyap, sokak salklatrma, kentsel tasarm ve peyzaj, yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanmas çalmalar ve tahrip olan tarihi eserlerin restorasyonu devam ediyor.

Bir yandan kentin turizmi ve ekonomisinin kalbi durumundaki Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri ile Yank çarda yer alan i yerlerinin çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda tarihi dokuya uygun modernize edilmesi için çalmalar hz kesmeden devam ederken dier taraftan da Melik Ahmet Caddesinin prestijli bir konuma gelmesi için faaliyet yürütülüyor.

Caddede araç yolunun yeniden düzenlenmesi, kaldrmlarn geniletilmesi, aaçlandrma, elektrik hatlarnn yer altna alnmas, kanalizasyon ve aydnlatma çalmalar sürüyor, geçmii yaklak 70 yla dayanan asbestli içme suyu borular deitiriliyor. Bu sayede cadde tarihi dokuya uygun bir görünüme kavuacak.

Semt esnaf, ortalama 40 bin liray bulan bedelsiz harcamalarla i yerlerinin yeni görünüme kavumasnn mutluluunu yayor.

- Prestij caddesi olarak düzenleniyor

Sur Belediye Bakan Vekili Bilal Özkan, ilçedeki Gazi ve Melik Ahmet Caddelerinin ekonomi ve turizmde kentin kalbi durumunda olduunu söyledi.

Geçmite her iki caddenin oldukça eskimi ve eksik vaziyette olduunu belirten Özkan, lk geldiimizde belediye olarak Gazi ve Melik Ahmet Caddesini prestij cadde olarak düzenlemeyi planladk. Bunu yaparken de ilgili kurululardan gerekli izinleri aldk. Bölgenin tarihi dokusuna dokunmadan, bozmadan bir yenileme çalmasna geçtik. ifadesini kulland.

çalmalara ilk olarak Melik Ahmet Caddesinden baladklarna iaret eden Özkan, öyle konutu:

DEDA ile i birlii yaparak caddede yerin yüzeyinde olan elektrik ebekesini yerin altna aldk. Caddenin kanalizasyon ve su ebekesi oldukça eskiydi, yaklak 60-70 yla dayanyordu. Özellikle su borular asbest boruydu. Bunlar da Büyükehir Belediyemiz yeniledi. Bununla birlikte biz üstyap iine giritik. Kaldrm ve yollar bazalt tatan yapacaz. Tabii hem Gazi hem de Melik Ahmet Caddelerinde cephe giydirme çalmalar da bir taraftan devam ediyor. nallah önümüzdeki yln ilk aynda bittii zaman Melik Ahmet Caddesi prestij bir cadde haline gelecek. Cadde için 10 milyon liralk kaynak var.

Ayn çalmann Gazi Caddesinde de yaplacan belirten Özkan, öyle devam etti:

Baharla birlikte hem Melik Ahmet hem de Gazi Caddeleri inallah bitmi olacak. Alt ve üstyapsyla salkl, görüntüsüyle gelenlerin fotoraf çektirecei, hem cephe giydirmesi yaplm hem yolu ve kaldrm yenilenmi, aydnlatlmas düzgün ve kentin kültürel mirasna yakr iki cedde olarak inallah Diyarbakrl hemehrilerimize armaan edeceiz. Caddeye gelen yerli yabanc turistler, vatandalarmz hem salkl artlarda alverilerini yapacaklar hem gezmekten haz alacaklar hem de her iki cadde üzerinde bulunan Hasanpaa Han, Sülüklü Han, Dört Ayakl Minare, Ulucami, kiliseler gibi pek çok alana salkl bir ekilde ulaabilecekler. Gelenlerin fotoraf çektirecei, gururla gittii yerlerde anlataca iki güzel prestij cadde haline gelecek.

- Olumlu karlanyor

Cadde esnaf Frat Kertiçi, yaplan çalmalardan çok memnun olduklarn söyledi.

Hem cadde de hem de i yerinde yaplan çalmalara deinen Kertiçi, D cephe ve altyap çalmalar herkes tarafndan olumlu karlanyor. Yaplan çalmalarla ilerleyen süreçte ticarete katksn göreceiz. Hazreti Süleyman Camisinde yaanan hareketliliin buraya da yansyacan düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Özellikle k aylarnda elektriklerinin sk sk kesilmesinden büyük skntlar yaadklarn anlatan Kertiçi, elektrik hattnn yer altna alnmasyla bu sorunun sona ereceini kaydetti.

Caddenin çok güzel olacan dile getiren Kertiçi, öyle dedi:

Camekan bile iki katl yaplm amaç esnaf üümesin, yamurda slanmasn diye saçak ksmn yapmlar, tenteyi dahi otomatik düünmüler. çalmalar esnafa verilen deeri ortaya koymutur. yerlerinin tek tip olmasnn hem turizm hem de göze hitap etme konusunda iyi olduunu düünüyoruz. yerinin camekan, çerçeve, çat, tente gibi masraflarn kendim yapm olsaydm en az 30-40 bin liraya mal edecektim. Bu benim 30 metrekarelik i yerim için geçerli. Burada 70-100 metrekarelik i yerleri var, buralarn masraf 100 bini bulabiliyor. Diyarbakrn hiçbir olumsuzlukla anlmasn istemiyoruz, olumlu olarak anlmasn istiyoruz.

- Ticaretimize mutlaka bir kazanm salayacaktr

Esnaf ehmus Ergün de daha önce i yerlerinin çarpk bir yapsnn olduunu yaplan düzenlemeyle güzel bir görünüme kavutuunu ifade etti.

Sur skntl bir dönemden geçti, yklm, dökülmü yerlerimiz vard, bunlarn tamam onarld. u anda tek tip görünmesi muhakkak ki göze daha güzel hitap etmektedir. Bu gelip geçen insanlarn da dikkatini çekecektir. diyen Ergün, her eyin daha iyi olmas temennisinde bulundu.

Caddede aydnlatma olmad için hava kararnca i yerlerinin kapandna dikkati çeken Ergün, unlar aktard:

Yaplacak klandrma sayesinde i yerleri geç saatlere kadar açk olacak. Gece saatlerinde müterilerimizi arlamay da bekliyoruz. Bunun mutlaka bize faydas olacaktr. Yaya trafiinin olduu yerde ticaretin hacmi yükselir. Öyle temenni ediyoruz, inallah buras da böyle olur. u anda caddemizde yaplan deiikliklerden biri araç trafiinin daraltlp yaya aknn artrlmas için kaldrmlarn geniletilmesi ticaretimize mutlaka bir kazanm salayacaktr. Tabii bata huzur lazm inallah memleketimize de huzur gelir.

Kent sakinlerinden Cengiz Kaya da halka yönelik belediye hizmetlerinde art olduunu söyledi.

Son zamanda yaplan çalmalardan memnun olduklarn aktaran Kaya, öyle devam etti:

Surda çok güzel çalmalar var, çok güzel projeler var. Biz görüyoruz, her yeri yapyorlar. Allah yapanlardan raz olsun. Bütün Diyarbakr halk hizmet bekliyor, hizmetler de yava yava geliyor, hepsi birden olmuyor. Peyder pey inallah bütün hizmetler yerine gelir, halk daha da memnun olur. Esnaf çalmalardan memnun. Böyle çalld zaman hepimiz memnun oluyoruz.

Caddenin son haliyle ilgili projeyi internetten gördüünü ve tamamlandnda güzel olacan belirten Kaya, nallah daha da güzel olur, dier taraflar da yaparlar. Onlar da yaplsa daha da güzel olur ve bütün dünyann ilgisini çekeriz, bütün dünya bize hayran kalr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git