Tarihi tapınak bulundu

Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi'ndeki Boncuklu Tarla'da yürütülen kazı çalışmasında 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak ortaya çıkarıldı.

Haberler 31.10.2019 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Dargeçit ilçesinde 11 bin 300 yllk olduu tahmin edilen tapnak bulundu.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlnn da aralarnda yer ald 25 medeniyete ev sahiplii yapan Mardinin Dargeçit içesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait tapnak gün yüzüne çkarld.

Krsal Ilsu Mahallesinde Ilsu Baraj ve HES Projesi Etkileim Alannda Kalan Kültür Varlklarnn Belgelenmesi ve Kurtarlmasna Yönelik çalmalar kapsamnda Mardin Müze Müdürlüünce 2012 ylnda balatlan arkeolojik kaz çalmas devam ediyor.

- 4 stelden 3ü günümüze kadar korunabilmi

Boncuklu Tarla Kazlarnn bilimsel danmanln yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ör. Üyesi Ergül Koda, AA muhabirine, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Aye Tuba Ökse bakanlndaki kaz çalmalarnn titizlikle yürütüldüünü söyledi.

Neolitik döneme ait, temeli moloz talarla örülü duvarlar ve sertletirilmi kil tabanlar olan yapnn aça çkarld alanda Göbeklitepe ile ayn döneme ait bir de tapnak ortaya çkarldn dile getiren Koda, Yaplan analizlere göre tapnak 4 stele sahip. Yaklak 11 bin 300 yllk olduunu düünüyoruz. Kaz çalmalar devam ediyor ama stelleri net bir ekilde aça çkardk. Ortaya çkardmz 4 stelden biri krk ama dier 3ü o gün olduu gibi hala günümüze kadar korunabilmi. dedi.

- Göbeklitepe ile benzer özellikler tayor

Koda, ta duvara sahip tapnan küçük talar ve çamur harçla örüldüünü aktararak binann tabanna henüz ulamadklarn, bir aylk süreçte ulamay hedeflediklerini anlatt.

4 stel üzerinde herhangi bir figüratife rastlanmadna iaret eden Koda, Neolitik döneme ait 80 metrekare büyüklüündeki tapnak Göbeklitepe ile benzer özellikler tayor. dedi.

- Tapnak bulunduunu duyunca heyecanlandk

Dargeçit ilçesinde yaayan Enez Özmen, tapnak bulunmasndan mutluluk duyduklarn belirtti. Tapnak bulunduunu duyunca heyecanlandk. Burann da Göbeklitepe gibi ilgi görmesini bekliyoruz. diyen Özmen, tapnak sayesinde ilçeye çok sayda turist gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git