Tarihi yapılar turizme açıldı

Yıllarca terör olaylarıyla gündeme gelen Hakkari'nin, doğa ve kış turizminin yanı sıra inanç turizminde de gelişmesini sağlamak amacıyla tarihi cami, medrese ve saray gibi yapılar restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor.

Haberler 26.10.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadim tarihi ve doal güzellikleri yllarca terör olaylarnn gölgesinde kalan Hakkarinin, doa ve k turizminin yan sra inanç turizminde de hak ettii yere gelmesi için tarihi cami, medrese ve saray gibi yaplar restore ediliyor.

Hakkari Valilii, asrlardr birçok medeniyete ev sahiplii yapan kentin, artk terörle deil kayakla, doa sporlaryla, inanç turizmiyle anlmas için çalma yürütüyor.

Kentteki kayak merkezini büyüten, sakl kalan doal güzellikleri turizme kazandran Valilik, kentin tarihi yaplarnn restorasyonunu da yaptrarak turizme kazandryor.

- Kayme Saray tamamland

Osmanl döneminde emdinli ilçesinin Balar köyünde ina edilen, tarihi yapsna uygun restore edilerek turizme kazandrlan Kayme Saraynn Seyyid Taha-i Hakkari slam Müzesine dönütürülmesi için giriimler sürerken ayn köydeki emdinli Nehri nanç Turizm Koridoru Projesinin hayata geçirilmesi için de çalmalar devam ediyor.

Valilik, kentin birçok yerindeki tarihi camileri hem vatandalarn kullanmna açmak hem de turizme kazandrmak için restorasyon projelerine arlk veriyor.

Bu amaçla Biçer Mahallesinde 400 yllk Melik Esat Camisinin, Bitlis Vakflar Bölge Müdürlüünün desteiyle tarihi dokusuna uygun restore edilerek halkn kullanmna açlmas planlanyor.

Ayn mahalledeki Zeynel Bey Medresesini de restore edip ehir Müzesine dönütürmeyi planlayan Valilik, çukurca ilçesinde 17. yüzylda ina edilen Emir aban Camisinin restorasyonunu da programna ald.

- nanç turizmi için yararl çalmalar yaplyor

Hakkari Valisi ve Belediye Bakan Vekili dris Akbyk, kentteki tarihi yaplarn ortaya çkarlarak turizme kazandrlmas için yararl çalmalarn yapldn söyledi.

nanç turizmi açsndan kentin en önemli yerlerinden birinin Necip Fazl Ksakürekin çile kitabnda da yer verdii emdinli ilçesindeki Seyyid Taha Türbesi olduunu belirten Akbyk, Balar köyünü inanç turizmine kazandrmak için Kayme Sarayn restore ettiklerini aktard.

Türbenin bulunduu bölgede çevre düzenlemesi yapldn anmsatan Akbyk, unlar kaydetti:

Burada Seyyid Taha-i Hakkari Hazretleri Külliyesi projemiz var. Kültür ve Turizm Bakanlmzdan da bu konu için talepte bulunduk. 2020 programna alnrsa hem Seyyid Taha-i Hakkari Hazretlerinin felsefesinin, fikrinin ve düüncesinin yaatlmasna hem de inanç turizminin gelimesine katk sunmasn bekliyoruz. Hakkari, tarihi ve kültürel deerleriyle zengin bir bölge. l merkezinde yine Meydan Medresesi var. Hakkari Üniversitesine tahsis etmitik. Onun da restorasyonu yapld. limizin bir kent müzesine ihtiyac var. Burann dier eksiklerini giderdiimizde kent müzesini Hakkariye kazandrrz diye düünüyorum.

Tarihi Melik Esat Camisinin restorasyonunun da büyük oranda tamamlandn anlatan Akbyk, çukurcada, emdinlide ve kent merkezinde birçok tarihi eserimiz var. Zamanla bunlar hem hak ettii deere kavuturacaz hem de Hakkarimize, ülkemize kazandracaz. Bu çalmalar hem kültür turizmi hem Hakkari kültürünün yaatlmas hem de turizm anlamnda katk yapacaktr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git