Tarihi yapıları yağmurla yıkıldı

MARDİN'de bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yağmur yağması sel baskınlarının yanında tarihi evlere de zarar verdi.

Haberler 24.04.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok tarihi ta bina bakmszln da etkisiyle ykld. UNESCOya aday tarihi kentteki birçok sokak, ta ynlarndan dolay ulama kapand. Mardin Deerlerini Koruma Dernei Bakan Beir Güne, Mardinin büyük deerlerinden olan tarihi evlerin bir bir yklmasna yetkililerden çözüm bulunmasn istedi.

Birçok medeniyete ev sahiplii yapan tarihi geçmii 5 bine yla dayanan Mardindeki ta yapl tarihi evlerin tek tek yklmaya balamas Mardinlileri endielendiriyor. Tarihi, mimari ve kültürel yapsyla 1983 ylndan beri UNESCOnun geçici listesinde yer alan Mardinde yklan evlere kimsenin sahip çkmamas tepkilere neden oluyor.

Son günlerde mevsim normallerinin üstünde ya alan ve sahipleri tarafndan terk edilen Mardindeki birçok tarihi ev bakmszlktan yklmaya balad. Özellikle Gül, Diyarbakrkap, ehidiye ve Teker mahallelerindeki tarihi evlerin bir yklmas mahalle sakinlerini korkutuyor. Yklan evlerin kapatt sokaklar ise ta ve moloz ynlar ile dolup tayor. Sit alan olarak ilan edilen tarihi Mardinde birçok vatanda, imkanlarn daha iyi olmasndan dolay apartman dairelerine tanrken, boalan tarihi evler, bakmsz kaldklar için k mevsimindeki youn yalarn da etkisiyle yklmaya balad.

TARH DOKU ZARAR GÖRÜYOR

Mardinde 200e yakn evin risk oluturduunu belirten ve 50ye yakn evin duvarlarnn ykld anlatan Mardin Mimarlar Odas Bakan Önder Duyan, UNESCOnun Kültürel Mirasn Koruma Listesine girmeye hazrlanan Mardinde yüzlerce yllk tarihi binalarn bakmszlktan yklmasnn bir tarih ve kültür ehrine yakmadn söyledi. Daha refah ve rahat bir yaam için vatandalarn boaltt veya miras yüzünden birbirleri ile anlaamadklar için onarm yapmadklar evlerin son yalarla birlikte ykldn ifade eden Duyan, Tespitlerimize göre Mardinin gerçek anlamda tarihi miras konumunda olan 200e yakn ev için tehlike altnda. Bunlarn tamam bakma muhtaç evler. Birçok ev bakmszlktan yklm durumda. Bu da dier tarihi evleri olumsuz etkiliyor. çünkü evler birbirine bitiik. Bundan dolay yklan evler dier evleri de etkiliyor. Kurumlarn acil eylem plann harekete geçirilmesi gerekir. Aksi tekdirde ksa bir süre içinde ta evlerimiz bir bir tarihe karacak dedi.

TAI TOPRAI ALTIN OLAN EVLER BRBR YIKILIYOR

Mardin Deerlerini Koruma Dernei Bakan Beir Güne ise kentin en büyük deeri olan tarihi evlerin yklmasna yetkililerden çözüm bulunmasn istedi. Son günlerde yaan yamura dikkat çeken Güne unlar söyledi:

Meteoroloji yetkililerden aldmz verilere göre Mardin, son 50 yln en youn yan alyor. Bu da hem Mezopotamya Ovas için hem de su kaynaklar için bir bereket. Ama maalesef ki böyle bir nimetin tabi baz külfetleri de oluyor. Yaptmz incelemelere göre onlarca ev yalardan dolay zarar görü bazlar da neredeyse enkaz haline gelmi. Tabi bu da bizi üzen bir durumdur. Hani ta topra altn bir Mardin diyoruz ama bu ekilde bakmszlktan dolay bu evlerin yklmas bizi gerçekten derinden üzüyor. Bunlar ya alt yap çalmasnda izolasyon yetersizliinden dolay szan sular, ya da düzenli bakm yaplmamasndan yklyor. Ta binalarn kendine has bir harc var. Binaya beton bulatrdnz takdirde talarda oynama ve bozulma oluuyor. Mardin genelinde birçok tarihi bo bina bulunuyor, bunlarn acil olarak bakma alnmas gerekiyor. Aksi takdirde belki de bu sit alanndaki yüzlerce yllk tarihi evler, bir süre sonra harabe evler olarak karmza çkar.

TARH EVLERE DE AYNI HZMET STYORLAR

Mahalle sakinleri de son yllarda beton binalara tanan vatandalarn terk ettii eski evlerin bakmszlktan ve ar yalardan dolay yklmaya yüz tutmas ile büyük bir korku ve tedirginlik yaadklarn söyledi.

Gül Mahallesinde ikamet eden Serdar Özsüer, evine gidecek sokan ta molozlar ile kapand için evine gitmekte bile zorluk yaadn söyledi. Mardinin kalenin eteinde kurulduu için ulam sknts yaadklarn ve hizmetin dar ve merdivenli sokaklara gidememesinden ikayetçi olan Özsüer, mahalleye hizmetlerin tam ve eksiksiz gelmesi halinde tersine göçün yaanacan belirterek yetkililerden sit alan ilan edilen bölgeye de doalgazn getirilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git