Tarihi yapıların asırlık yolculuğu aynı kadrajdan görüntülendi

Diyarbakır'da bir asır önce çekilen tarihi yerlerin fotoğrafları bir asır sonra aynı kadrajdan çekildi.

Haberler 07.09.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Sosyal ler Daire Bakanlnca balatlan Seyyahlarn zinde projesi kapsamnda, geçmiten bugüne tarihi yerlerde yaanan fiziksel deiimi göstermek amacyla 100 yl önceki fotoraflar ayn kadrajdan yeniden görüntülendi.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Diyarbakr Surlar ile Ulu Cami, Dört Ayakl Minare, Malabadi Köprüsü ve Aslanl çeme gibi yaklak 40 tarihi yapnn eski ve yeni fotoraflar görenleri adeta tarihte bir yolculua çkaracak.

Müzeler ube Müdürü Ercan Alpay, Diyarbakrn tarihin izlerini en iyi tayan kentlerden biri olduunu söyledi.

Seyyahlarn zinde projesiyle geçmite çekilen Diyarbakr fotoraflarn yeniden ve ayn yerden çektiklerini belirten Alpay, amaçlarnn kentteki tarihi yaplarn eski ile yeni hali arasndaki fark ortaya çkarmak olduunu kaydetti.

- Tamamen farkl bir Diyarbakr oluturmuuz

Alpay, kentteki baz tarihi yaplarn yok edildiini bazlarnn ise çok iyi derecede korunduunu belirterek, Projedeki amacmz sahip olduumuz hangi tarihi yaplar koruduumuzu veya kaybettiimizi ortaya çkarmaktr. Projeye balarken biz de birçok eyi örendik. Baktk ki tamamen farkl bir Diyarbakr oluturmuuz. Diyarbakrn geçmii, eski yapsnn çok daha nitelikli olduunu, günümüzde ise bu niteliklerin çounu kaybettiimizi farkettik. Bunun bir de iyi taraf var. yi taraf da baz tarihi mekanlar çok iyi derecede korumuuz. deerlendirmesinde bulundu.

çalmalarn tamamlanmasyla Diyarbakrn tarihi yaplarnn nasl daha iyi korunabileceinin de anlalacan aktaran Alpay, konumasn öyle sürdürdü:

Projeyle 100 yl önce çekilen fotoraflar ayn açdan ve ayn noktadan çektik. 100 yl önce çekilen fotoraflarn ne kadar deerli olduunu anladk. Ancak fotoraflar çekerken baz yerlerde fotorafçnn fotoraf çektii yerin dahi olmadn, farkl bir aç ortaya çktn gördük. 100 yl önce çekilen fotoraflarn ne kadar deerli olduunu anladk. imdi ise bizim çektiimiz fotoraflar 100 yl sonra bakalar için çok önemli ve deerli fotoraflar olacaktr. çalmalar tamamland takdirde vatandalar fotoraflara baktnda Diyarbakrdaki deiimi, tarihin kayboluunu, ypranmln ve insanlarn yapt tahribat görebilecek.

Alpay, çalmann tamamlanmasnn ardndan fotoraflarn Cemil Paa Kona Kent Müzesinde sergilenmesini planladklarn da sözlerine ekledi.

- Diyarbakrn tarihini ortaya çkarmak istiyoruz

Proje sorumlusu Arkeolog Süleyman Karaka ise Diyarbakrn kültürünü ortaya çkarmak istediklerini söyledi.

Yaklak bir asr önceki tarihi yaplarn nasl bir deiime uradn göstermeye çaltklarn dile getiren Karaka, öyle konutu:

Fotoraflarda gördüümüz kadaryla tarihi yaplar restorasyondan sonra büyük bir deiime uruyor. Baz yerlerde eski yaplarn ykldn veya çok fazla tahribata uradn gördük. Diyarbakrn tarihini ve kültürünü ortaya çkarmak istiyoruz. Diyarbakrn tarihiyle ön plana çkmasn istiyoruz çünkü çok fazla tarihi yapya sahip. çalmamzn tarihi yaplarn korunmas anlamnda faydal olacana inanyorum.

Ana Sayfaya Git