Tarihi yapı yıkılmaya yüz tuttu

Mardin’de alt katı bin 500, üst katı ise 150 yıllık olan tarihi yapı, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. 10 yıl önce kiraladığı tarihi yapıyı restore etmek isteyen Metin Ezilmez, yapının yıkılma tehlikesinin olduğunu, restorasyon ve güçlendirme çalışmaları için ilgili kurumlardan sahiplenme beklediklerini ifade etti.

Haberler 10.10.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Üçyol mevkisinde bulunan ve Bizans döneminden kalan alt kat bin 500, üst kat ise 150 yllk tarihi yap, yllardr süregelen ilgisizlik ve bakmszlk yüzünden yklmaya yüz tuttu. ki bölümden oluan ve Müfik Orala ait olan yapy, butik otel ve restoran yapmak için 10 yl önce kiralayan Metin Ezilmez, tarihi binay hem ayakta tutmak hem de turizme kazandrmak için destek istedi. Binann güçlendirilmesi ve restore edilmesi için 10 yldr uratn anlatan Ezilmez, unlar söyledi:

10 yl önce binay kiralayp, butik otel ve restoran yapmak istedim. Mimari deeri yüksek binada Antlar Kurulu izin ve denetimleri ile restorasyona baladk. Sva söküm ve onarm aamasnda, üst katn güçlendirilmeden ina edildii anlalnca, Antlar Yüksek Kuruluna müracaat ettik. Mimarlar ve arkeologlar oluan teknik heyet ile belediyenin görevlendirdii mimar heyeti tarafndan hazrlanan 3 ayr raporda, cadde üzerinde bulunan binann önünden geçen yolda araç geçiinin fazla olduu, üst kattaki yapda açlan derzlerin güçlendirilerek doldurulmamas durumunda binann yklma tehlikesi bulunduu eklinde bilgi verildi. Biz hissedarlar bir araya getiremeyince, bu n altndan kalkamadk.

ST ALANINDA BULUNUYOR

Binann sit alannda bulunduu ve yüksek mimari deere sahip olduunu dile getiren Ezilmez, Üçyoldan eski hükümet konana giden yol üzerinde bulunan binann altndan trafik ak oldukça youn. Günde ortalama 500 araç ve turizm mevsiminde yüzlerce insan geçiyor. Binann altnda bulunan Abbara denilen tünelde fotoraf çekenler oldukça fazla. Bina yklrsa hem mimari ve tarihi deeri yüksek bir yap yok olacak hem de faciaya yol açacak dedi.

VALLK VE BELEDYE SAHPLENSN

Kültür ve Turizm Bakanl adna Mardin Valilii veya belediyenin binay istimlak yoluyla alp, kente ve turizme kazandrlmasn isteyen Ezilmez, Bina konumu ve yeri itibar ile caddeye güzel bir görsellik katyor. Hissedarlar bir araya getiremedik. Binaya müdahale edilmezse önümüzdeki k artlarna dayanmayacak ve yklacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git