Tarihi yapılar sessizlik içinde

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yer alan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Malabadi Köprüsü ile Hasuni Mağaralarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde sessizlik hakim oldu.

Haberler 05.05.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Kültür Miras olarak tescillenen tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri, camileri, kiliseleri, hanlar, evleri ve çarlaryla ön plana çkan, 612 kültür varln gelecee tayan kadim kent Diyarbakrn tarihi ve kültürel mekanlarnda Kovid-19 tedbirleri kapsamnda ziyaretler durduruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlnn Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda gösterdii, UNESCOnun Dünya Kültür Miras Geçici Listesindeki Malabadi Köprüsü ile kaya mezarlarn ve kiliselerin yer ald Hasuni Maaralar da Kovid-19 nedeniyle sessizlie bürünen mekanlar arasnda yer ald.

Yln her mevsiminde gelin ve damatlarn fotoraf albümlerini süsleyen, yerli ve yabanc turistlerin urak yeri olan, adeta film ve dizi seti haline dönen Malabadi Köprüsü imdilerde krlangçlara ev sahiplii yapyor.

Fotoraf tutkunlarnn gözde mekan olan sarp yamaçlarda bulunan ve ilkbahar çiçeklerinin renkleriyle süslenen Hasuri Maaralar da sessizlie bürünmü durumda.

KORONAVRÜS SALGINI çIKTIKTAN SONRA BURADA Hç KMSE YOK

Malabadi Mahallesi Muhtar Kasm Turan , Malabadi Köprüsünün tarihi önemini anlatarak, köprünün dünyada esiz bir yapya sahip olduunu ifade etti.

Koronavirüs salgn öncesi köprüye çok sayda ziyaretçi geldiini aktaran Turan, Burada ne araba park edecek yeri bulabilirdiniz ne de insan kalabalndan geçebilirdiniz. Köprüyü görmek için her yerden gelen vard. dedi.

Özellikle düün, nian zamanlar gelin ve damatlarn mutlaka hatra fotoraf çekmek için köprüye geldiini belirten Turan, unlar kaydetti:

Koronavirüs salgn çktktan sonra burada hiç kimse yok. Etrafta hayvanlardan baka bir ey göremiyoruz. Mahallemizdeki insanlarn yüzde 90 da kurala uyuyor. Filmler burada çekiliyordu. Köprü üzerinde en az 20 kii buraya gelen ziyaretçilere rehberlik ediyordu. u anda maalesef hiç kimse yok.

Ana Sayfaya Git