Tarihi yerleşim yeri definecilerin hedefinde

Eğil ilçesinde kaya içerisine yapılan tarihi yerleşim yerleri, hem hayvan barınağı olarak kullanılıyor ham de defineciler tarafından köstebek yuvasına dönüştürüldü.

Haberler 28.11.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma mparatorluu gibi birçok medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakrn Eil ilçesi, peygamber kabir ve türbelerinin yan sra kral mezarlar ve o dönemin izlerini tayan eserlere ev sahiplii yapyor. lçeye 16 kilometre uzaklkta bulunan Konak (Konax) Mahallesindeki tarihi kaya yerleim alanlar ise yetkililerin duyarszlndan kaynakl tahrip ediliyor. Tarihi yerleim yerinde hem Asurlular hem de Romallara ait kalntlar mevcut. Ancak, geni bir alan kapsayan tarihi yerleim yerinin birçok ksm ise kaymadan kaynakl toprak altnda kalm durumda. lçedeki birçok tarihi yerde kaz yapan definecilerin hedefi ise mahallede toprak üstünde kalan ve kaya içerisine yaplm yerleim yerleri. Definecilerin birçok yerde yapt kaz sonucu yerleim yerinin etraf ve içi köstebek yuvasna dönümü durumda. Mahalleliler ise bu yerleim yerlerini de besledikleri küçükba hayvanlarnn barnak yeri olarak kullanyor. Bundan kaynakl tarihi yerleim yerinin içi hayvan gübresinden geçilmiyor.

MAHALLENN TARH ESK

Mahalle isminin hikayesi ise mahalledeki yallarn anlatmna göre, Eil Beylerinden Mehmet Beyin (Mehmet Ylmaz) bata avlanmak amacyla ama daha sonrasnda ise yaz aylarnda da kullanmak amacyla yaptrd iki katl konaktan geldii belirtiliyor. Kilise kalntlarnn olmas ve 9 adet mev tipi maara (nevsan) olmasndan kaynakl mahallenin çok eski bir yerleim olduunu gösterdii ifade ediliyor.

Ana Sayfaya Git