Tarihi zaviye bugün taşınıyor

İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf yeni yerleşkesindeki Arkeopark alanında bütüncül olarak sergilenecek

Haberler 10.09.2018 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri Genel Müdürlüü tarafndan tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamnn ardndan Ilsu Baraj göl alannda kalan mam Abdullah Zaviyesinin tanmasna bugün balanlaca açkland.

Genel Müdürlükten yaplan yazl açklamada, Hasankeyfte bulunan ve Ilsu Baraj göl alanndan etkilenen kültürel mirasn gelecek nesillere aktarlmas için youn mesai harcand belirtildi.

TARH ZAVYE TÜRBES

Bu dorultuda baraj sularndan etkilenmeyecek Yukar ehirin yeniden düzenlenerek açk hava müzesi haline getirildii anmsatlan açklamada, Baraj göl alanndan etkilenen Aa ehirde yer alan tarihi ve kültürel varlklar ise son derece titiz metotlarla ya yerinde korunmakta ya da tanarak yeni yerlerinde konumlandrlmaktadr. ifadesi kullanld.

Bu çerçevede 540 yllk Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamnn yeni yerlerine tand hatrlatlan açklamada, Ilsu Baraj göl alannda kalan mam Abdullah Zaviyesinin de türbe, minare ve mütemilat bölümü olmak üzere 3 parça halinde tanaca bildirildi.

TAIMA BUGÜN YAPILACAK

Açklamada, zaviyenin, Hasankeyf yeni yerlekesinde yer alan Arkeopark alannda bütüncül olarak sergilenecei belirtilerek, unlar kaydedildi: Tama tertibat da dikkate alndnda tanacak yük, türbede 850 ton, minarede 450 ton ve mütemilat bölümünde ise 250 ton olacak. Zaviyenin üç ana kütle halinde tanaca mesafe 2 bin 400 metre. 3. Tarihi Tama Operasyonu bugün sabaha kar saat 05.00te gerçekletirilecek ve ilk planda türbe tanacak. Minarenin tama ileminin ise 12 Eylülde gerçekletirilmesi planlanyor.

Ana Sayfaya Git