Tarihin aynası kültürel servet

Güneydoğu'daki binlerce yıllık tarihe sahip açık hava müzeleri ziyaretçileri cezbediyor

Haberler 22.04.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA/MARDN - Güneydou Anadolu Bölgesinde binlerce yllk geçmiiyle dikkatleri çeken Göbeklitepe Arkeolojik Alan, Nemrut Da Ören Yeri, Yesemek Açk Hava Müzesi ve Dara Antik Kenti, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

anlurfa, Gaziantep, Adyaman Mardindeki tarihi alanlar, gezenleri adeta tarihi yolculua çkaryor.

anlurfada 12 bin yllk geçmiiyle tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepe, yerli ve yabanc turistlerin en fazla ziyaret ettii tarihi mekanlarn banda geliyor.

Yaklak 3 yl önce UNESCO Dünya Miras Listesine alnnca ününe ün katan Göbeklitepe, 2019 ylnda 400 bini akn ziyaretçiyi arlad. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle geçen yl fazla kii arlamayan Göbeklitepe, Kültür ve Turizm Bakanlnn sanal müze uygulamasnda 1 milyon 673 bin ziyaretle Türkiyede en fazla ilgi gören tarihi mekan oldu.

Türkiye Turist Rehberleri Birlii Denetim Kurulu Bakan ve anlurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, AA muhabirine, bölgeye ilginin artmaya balamasndan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Güneydou Anadolu Bölgesinin salgn sürecinde en az riskli bölge olduunu vurgulayan çoban, u anda tur ve seyahat plan yaptrmay isteyen çok sayda kii bu bölgeye gelmek istiyor. Yakn geçmite anlurfaya ve bölgeye youn ilgi vard. Ülkemizin en az riskli bölgesinde bulunmamz, turizm hareketlilii açsndan sevindiricidir. Seyahat, tur plan yapanlar acenteleri, tur rehberlerini ve otelleri arayp younluk oluturmaya balad. Evde oturmaktan sklan çok sayda kii aryor. diye konutu.

- Dünya miras Nemrut

Dou ve bat medeniyetlerinin kesime noktasnda bulunan, ant mezar, dev heykellerinin yan sra 2 bin 150 metre rakmyla Günein douu ve batnn dünyada en güzel izlendii yer. olarak bilinen Nemrut Da, ziyaretçilerine esiz güzellikler sunuyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan, Adyamann Kahta ilçesi snrlarndaki Nemrut Da Ören Yeri, Kommagene Krallna ait 50 metre yüksekliinde, 150 metre çapnda tümülüs ile pek çok dev esere ev sahiplii yapyor.

Milli park alan olarak korumaya alnan bölge, her yl yerli ve yabanc binlerce turisti arlyor.

Nemrut Dana trmanan ziyaretçiler, yaklak 40 dakika süren 800 metrelik yürüyüün ardndan günein esiz douu ve batn seyretme frsat buluyor. Yerli ve yabanc turistler, gün batmndan önce vardklar dan zirvesinde gördükleri güzel manzaray ölümsüzletirmek için fotoraf çekiyor.

- Dara Antik Kenti

Medeniyetler ehri Mardinde bulunan, Dou Roma mparatorluunun, snrn Sasanilere kar korumak amacyla kurduu Dara Antik Kenti, normalleme sürecinde de turistlerden ilgi görüyor.

Merkez Artuklu ilçesine 30 kilometre uzaklktaki Ouz Mahallesinde yer alan ve Mezopotamyann Efesi olarak nitelendirilen Dara Antik Kentinde 30 yl akn süredir yaplan bilimsel kaz ve aratrmalarla çeitli dönemlere ait çok sayda mimari kalnt ortaya çkarld.

Eski Mezopotamyann önemli kentlerinden biri olan ve içinde kilise, saray, çar, zindan, tophane ve su bendi kalntlarnn bulunduu antik kent, Kovid-19 tedbirleri kapsamnda ziyaretçilerini arlyor.

Antik kentte Roma Döneminde dini törenlerin yapld ve yüzlerce kiinin bir arada gömüldüü galeri mezarn da yer ald nekropol alan, en çok ilgi gören bölümlerin banda yer alyor.

Dicle Kalknma Ajansnn (DKA) yürütücüsü olduu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn Cazibe Merkezlerini Destekleme Program çerçevesinde uygulanan Dara Antik Kenti Örenyeri çevre Düzenlemesi ve Restorasyon Projesi ile 4 milyon lira destek saland.

Proje kapsamnda dünyadaki en önemli kent sur yaplarndan birisi olan Dara surlarnn ayaa kaldrlmas ve Dara Antik Kentinin rahat ve uygun koullarda gezilebilen bir destinasyona dönütürülmesi amacyla konservasyon, çevre düzenlemesi ve ziyaretçi merkezi çalmalarnn yaplmas, bu turizm merkezinin uluslararas alanda tantmnn gerçekletirilmesi için çalma balatld.

- UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnmasn planlyoruz

DKA Genel Sekreteri Ahmet Alanl, AA muhabirine, Darann dünyada bilinen en önemli kent sur yaplarndan biri olduunu söyledi.

Mardine gelen turistlerin çounluunun antik kenti ziyaret ettiini, bundan dolay alanda altyap çalmalarna önem verilmesi gerektiini ifade eden Alanl, hayata geçirilen proje ile turistlerin daha salkl, uygun koullarda gezebilmesi için çalma balattklarn kaydetti.

Alanl, kent surlarnn ortaya çkarlmas, yürüme yollarn yaplmas ve karlama merkezinin ina edilmesi yoluyla bu tarihi alan turizme yönelik bir destinasyon merkezine dönütürmeyi planlklarn aktard.

Böylece kente birçok alanda katk salamay ümit ettiklerini dile getiren Alanl, Karlama merkezi ve çevre düzenlemesi yapldktan sonra burann daha fazla turist çekebilmesi için belki krsal kalknmaya dönük olarak da yöresel bir pazar kurmay planlyoruz. Mali desteklerin yan sra buray dünyada da tantmay planlyoruz. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnmasn planlyoruz. Amacmz buray turizme kazandrarak, bölgenin kalknmasn salamaktr. ifadelerini kulland.

Alanl, salgn sürecinde kapal alanlardaki riskten dolay Darann en çok tercih edilen yerlerin banda geldiine iaret ederek, çünkü buras bir açk hava müzesi. nsanlar çok salkl bir ekilde buray gezebildiler. nsanlar souk, k demeden buray youn bir ekilde gezmeye devam ediyor. Turizm açsndan altyap çalmalarna devam edersek turist saysn daha da artracamz, gelen turistlerin de daha fazla vakit geçirme imkan bulacan düünüyoruz. diye konutu.

Dara Antik Kentini ziyaret eden vatandalardan Oktay çetinkaya, Ankaradan geldiinde böyle güzel bir yerle karlaacan hiç düünmediini belirtti.

Gerçekten çok güzel, açk hava müzesi gibi. Burada tarih yatyor. Gerçekten harika bir yer. diyen çetinkaya, herkese bu tarihi alan görmeleri tavsiyesinde bulundu.

- Yesemek Açk Hava Müzesi

Gaziantepin slahiye ilçesindeki Hitit dönemine ait eserlerin yer ald Yesemek Açk Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

lçe merkezine 23 kilometre uzaklktaki Yesemek Mahallesindeki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan 518 heykelin bulunduu Yesemek Açk Hava Müzesi ve Heykel Atölyesini ylda ortalama 15 bin kii ziyaret ediyor. Açk hava müzesinin ziyaretçi says, geçen yl salgn nedeniyle dütü.

Müzenin yaklak 20 yldr rehberliini yapan Ali çiçek, Müzemizi 2020 ylnda 8 bin 683 kii ziyaret etti. Bu say elbette bizim için oldukça düük. Kovid-19 nedeniyle ziyaretçi saymzda dütü ama inanyorum ki normalleme süreciyle beraber saymz tekrar eskisi gibi olacak. dedi.

Ana Sayfaya Git