Tarihin membası!

İşliyen “Diyarbakır, adı geçince terör akla gelecek, şiddet akla gelecek, nefret akla gelecek, bu kabul edilebilir bir şey değildir. Diyarbakır dışında yaşayan kardeşlerimiz gösterilmek istenenle yetinmesinler”

Haberler 07.02.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede terörün kökünün kaznmasnn ardndan Diyarbakrn çehresi de deimeye balad. Milyonlarca liralk yatrmlarn ardndan yeni yüzüyle vatandalarn karsna çkan kentin, terör algsndan kurtulmas için de her kurum kendi bünyesinde çeitli çalmalar yapmaya balad. Bu kapsamda kentin terör algsn ykmak için çalmalara balayan Diyarbakr l Müftüsü Burhan liyen, farkl camilerde ve kentin tarihi yerlerinde verdii vaazlar video haline getirerek vatandalarn beenisine sundu.

liyen, Diyarbakr denilince buray bilmeyen için sanki sokaklarnda insanlarn yürüyemedii, Amerikan kovboy filmlerinde olduu gibi silahn hzl çekenin karsndakini öldürdüü, sürekli insanlarn ate yakt, çocuklarn polise ta att gibi bir alg olduunu ve zihinlerde böyle bir görüntünün olduunu söyledi. Bu algnn Diyarbakr ile ilgili özellikle oluturulmaya çalldn düündüklerini aktaran liyen, Biz de bu algy deitirmeye katks olsun diye hem sohbetlerimizde, özellikle Diyarbakr dnda yapm olduumuz vaazlarmzda, Diyarbakrn manevi zenginliklerini tarihi zenginliklerini, güzelliklerini ön plana çkarmaya çalyoruz. Var olanla alg arasnda bu kadar uçurumun olduu baka bir ehir gösterilebilir mi deseniz, baka bir örnek göstermekte ben zorlanrm diye konutu.

Diyarbakr, sahabelerin bulunduu bir ordu tarafndan fethedilmitir

Diyarbakrn içerisinde sahabelerin bulunduu ordu tarafndan fethedildiini dile getiren liyen, öyle devam etti:

Halid Bin Velidin bu bölgeye geldii Diyarbakr fetheden sahabe ordusunun içerisinde bulunduu kaytldr. Hem yüzlerce sahabeyi içerisinde barndrmas hem özellikle Eilde Zülküf peygamber, Elyasa peygamber gibi peygamberleri misafir etmesi hem Diyarbakr Fethedildikten sonra kiliseden camiye çevrilen Ulucaminin bulunmas Diyarbakr dünyada esiz ehirlerden bir tanesi haline getirmektedir. 639 ylndan ta bugüne Ulucami imann slamn Kurann minarelerinden ezann duyulmas ile tevhidin merkezi olmaya devam etmitir, inallah da devam edecektir.

Diyarbakrn terörle akla gelmesi kabul edilir deil

Diyarbakrn adnn terörle akla gelmesinin kabul edilebilir bir durum olmadna dikkat çeken liyen, konumasn öyle sürdürdü:

Sokaklarnda abdestsiz gezilmeyen bir ehir, içerisinde peygamberleri ve sahabeleri misafir eden bir ehir, içerisinde slamn en eski mabetlerinden biri olan bir ehir ad geçince terör akla gelecek, iddet akla gelecek, nefret akla gelecek, bu kabul edilebilir bir ey deildir. Bizim öyle zenginliklerimiz vardr ki bu zenginlikleri ortaya çkarabilsek, imdi Surda çevre ve ehircilik Bakanl marifeti ile çok güzel çalmalar yaplyor, inallah tarihi eserler, zenginlikler daha çok ortaya çkarlacak, bunlar ortaya çkarsa inanç turizminin merkezi haline gelebilecek güzel noktalardan, ehirlerden bir tanesi olur diye ümit ediyoruz. Algy deitirmek için de çalmalarmz sürdürmeye devam edeceiz.

Türkiyedeki vatandalara çarm, Diyarbakr ziyaret etsinler

Tüm Türkiyedeki vatandalarn ziyaret planlarnda Diyarbakra da yer ayrmasn isteyen leyen, u ifadeleri kulland:

Mesela Konya, Mevlana ile dünyaya tantlm durumda. Konyaya neredeyse turlar düzenleniyor, ziyaretler yaplyor, bu ehrin maneviyatna da, ekonomisine de, medeniyetine de ciddi katklar sunuyor. Diyarbakrda belki Mevlana gibi onlarca kii var. Sahabelerin bulunmas demek, hakikaten o ehri daha farkl, manen daha zengin bir hale getirir. Bu deerleri sergilemek Diyarbakrllarn görevi, tantmak Diyarbakrllarn görevi, korumak ve gelecek nesillere tamak Diyarbakrllarn görevidir. Ama Diyarbakr dnda yaayan kardelerimiz de gösterilmek istenenle yetinmesinler. Görülmesi gerekeni görmek için Diyarbakrmza ziyaretler yapsnlar. Hz. Süleyman Camisi ve etrafndaki 27 sahabe-i kiram ziyaret etsinler, Ulucamiyi ziyaret etsinler, hanlar hamamlar ziyaret etsinler. Kubbesinin altna Ayasofyann kubbesinin sabilecei dünyadaki belki tek örnek olan Malabadi köprüsünü ziyaret etsinler, tarihi ta 600lü yllara kadar inen On Gözlü köprüyü ziyaret etsinler, gerek Süryanilere gerek dier mezhep ve cemaatlere ait olan kiliseleri görsünler. 33 farkl medeniyetin farkllklarn, zenginliklerini izlerini görsünler ve Diyarbakr böyle tansnlar. Bunun için mutlaka Diyarbakr ziyaret etmelerini, görmelerini ve bunlar gelecek nesillere aktarlmas gayretine katk sunsunlar.

Ana Sayfaya Git