Tarladaki çocuklar eğitime kazandiriliyor

Şanlıurfa Valiliğinin, mevsimlik tarım işçisi çocuklar için İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurduğu özel bürolar sayesinde, e-okul sistemi üzerinde devamsızlıkları bulunan binlerce öğrenci okula kazandırılıyor.

Haberler 13.11.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Valiliinin, mevsimlik tarm içisi çocuklar için l Milli Eitim Müdürlüü bünyesinde kurduu özel bürolar sayesinde, e-okul sistemi üzerinde devamszlklar bulunan binlerce örenci yeniden okullarna dönüyor.

Türkiyede tarm alanlarnn büyüklüü açsndan Konya ve Ankaradan sonra üçüncü srada yer alan anlurfada, 11 milyon 543 bin 201 dekar alanda tarm yaplyor.

Tarma dayal sanayinin de bulunduu kentte, binlerce aile geçimini tarmdan salyor. Mevsimlik tarm içisi aileler, çocuklaryla birlikte çalmak için baka illere gidiyor. Aileleriyle çalmak zorunda kalan çocuklar ise eitimden uzak kalyor.

anlurfa Valilii, tarm içisi ailelerin çocuklarnn okula devamszlklarnn önüne geçebilmek ve eitime kazandrmak için l Milli Eitim Müdürlüü bünyesinde Mevsimlik Gezici Tarm çileri zleme Kurulu oluturdu.

Tarlalarda çalan çocuklar eitime kazandrlyor

Kent genelinde yaplan çalmalar sonucu, binlerce örenci yeniden okula kazandrld.

anlurfa Valisi Abdullah Erin, anlurfann tarmsal faaliyetler bakmndan Türkiyede önemli bir yere sahip olduunu, kentte binlerce ailenin geçimini tarmdan saladn söyledi.

Bu srada çocuklarn da ailelerine elik ettiini ifade eden Erin, Bunlarn bir ksm okula devamszlk eklinde ortaya çkyor. Bir ksm da tarlada çalan aileden uzak kalmamak için tarmsal faaliyetlere elik ediyor. Bu, anlurfann ya da bölgenin bir gerçei ancak bunun deitirilmesi gerekiyor. dedi.

Erin, kentte son dönemde ailesiyle tarmsal alanlarda çalan 4 çocuun pamuk tarlasnda talihsiz bir ekilde hayatn kaybettiini anmsatarak, unlar kaydetti:

Bu tür ac olaylarn yaanmamas için 8 aydr e-okul sistemi üzerinde devamszl görünen çocuklarmzn okula kazandrlmasna yönelik youn bir faaliyet içerisindeyiz. 2015te 28 bin civarnda örencimizin tarm sezonunda devamszlklarn tespit ettik. Bu sayy 2016 ylnn sonlarna doru 11 bine düürdük. Arkadalarmzn etkin ve kararl bir ekilde çalmalar sonucu bu sayy yakaladk.

l Milli Eitim Müdürlüü bünyesinde kurulan anlurfa Mevsimlik Gezici Tarm çilerini zleme Kurulu (AMT) ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve KUR görevlilerinin tarmsal alanlarn taranmas ve çocuklarn okula kazandrlmas, ailelerin bilinçlendirilmesi için çaltklarn aktaran Erin, öyle devam etti:

2016 yl sonunda tespit ettiimiz gerek anlurfa içeresinde gerekse il dnda tarm içisi olarak aileleriyle birlikte giden çocuklarmzn, gittikleri ilde de okuluna devamn salayacak önlemleri alyoruz. Onlar yakndan takip ediyoruz. Gittikleri yerlerde valilik, kaymakamlk ve milli eitim müdürlükleriyle görüerek bu sayy büyük ölçüde kontrol altna alyoruz. Bugün itibaryla bu saynn 6 bin civarnda olduunu söyleyebiliriz. Bu saynn mutlaka sfrlanmas gerekiyor.

- Tarlada çalan çocuun eitim yardm kesilecek

çocuklarn tarla yerine okulda olmas için ailelerin bilinçli davranmasn isteyen Erin, öyle devam etti:

Ailelerimizin bu konuda çok duyarl olmalar gerekiyor. Tarla yerine çocuklarn okulda olmas gerekiyor. Bu konuda bugüne kadar herhangi bir idari yaptrm uygulamadk. Bugünden sonra aldmz karar dorultusunda okulda olmas gerekirken tarlada bulundurulan çocuklarmzn eitim yardmlarnn kesilmesi konusunda kesin kararlk içerisindeyiz. Valiliimizin bu yönde yaynlayaca idari karara aykr davranan ailelere idari yaptrmlar uygulayacaz. Gelin o çada okulda olmas gereken ve iyi bir gelecek elde edebilmesi için eitim ve öretime devam etmesi gereken çocuklarmz tarlalarda deil, okullarda tutalm.

l Milli Eitim Müdürlüü Mevsimlik Tarm çileri Projesi Sorumlusu Mahmut çtrk da bu konunun bata anlurfa olmak üzere Türkiyenin kanayan yaras olduunu belirtti.

Mevsimlik tarm içisi olarak çalan çocuklarn okula kazandrlmas için l Milli Eitim Müdürlüü bünyesinde 13 ilçede takip ekiplerinin kurulduunu kaydeden çtrk, u bilgileri verdi:

Kurul olarak ilk çalmalarmz Eyyübiye bölgesinde yaptk. çalmalar sonucunda elde edilen saysal verileri bakanlmza gönderdik. Yaptmz çalmalarla 2016 ylnda okula devamszlklar bulunan her 100 örenciden 10unu, 2017 ylnda ise her 100 örenciden 41ini okula kazandrdk. Milli Eitim Bakanlmz da bu konuda çok ciddi çalmalar yürütüyor. Babakanlmzn çkard genelgeler dorultusunda tarm içilerinin bulunduu bölgelerde prefabrike evler ve okullar kurulacak. Bunlarla ilgili çalmalara baland. Aileler çalmalar çok olumlu karlyor. Ziyaret ettiimiz ailelere yaplan çalmalar ve onlarn neler yapmas gerektii hakknda bilgiler veriyoruz. Devletimizin ailelerin yannda olduunu hissetmeleri onlar sevindiriyor. Aileler de çocuklarnn kendileri gibi mevsimlik tarm içisi olmasn istemiyor.

- Ailelere tarm içiliinin meslek olmadn anlatyor

Ailelere yönelik çeitli seminerler de düzenlediklerini anlatan çtrk, öyle devam ettti:

Nisan aynda anlurfa Valilii bünyesinde bu ilere yönelik özel büro oluturuldu. Bu komisyonda kentteki birçok kurumdan temsilci bulunuyor. Komisyonda mevsimlik tarm içilerine yönelik çeitli faaliyetler yaplyor. Toplantlarda ve seminerlerde ailelere mevsimlik tarm içiliinin bir meslek olmad anlatlyor. çocuk büyüklerine bakarak gelecekte bu tür ileri yapacan düünerek ya okulu brakyor ya da derslerinde baarsz olmaya balyor. Hedefimiz eitimini brakan tek bir çocuk ya da bu tür konular için devamszlk yapan örenci brakmamak. ifadelerini kulland.

11 çocuuyla birlikte mevsimlik tarm içisi olarak çalan Fatma Karata ise geçim skntsndan dolay çocuklaryla pamuk topladklarn, bu nedenle çocuklarnn okula devamszlk yaptn kaydetti.

Ailesiyle tarlada çalan Narin Karata ise 7. snf örencisi olduunu belirterek, Ailemin maddi durumu iyi olmad için ben de tarlada yardm ediyorum. Bu zamanlar tarlada çaltm için okula gidemiyorum. lerimiz bittikten sonra okuluma devam ediyorum. Okula gitmek çok güzel, bütün çocuklarn mutlaka okulu gitmesi gerekir. dedi.

Ana Sayfaya Git