Tarlasından çıkan tarihin bekçisi

Şanlıurfa'da dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'nin yer aldığı bölgedeki ilk bulguya rastlanan arazinin eski sahibi Mahmut Yıldız, bir dönem kazılarında da çalıştığı ören yerinde güvenlik görevlisi olarak hizmet veriyor.

Haberler 26.03.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada dünyann bilinen en eski tapnak merkezi Göbeklitepenin yer ald bölgedeki ilk bulguya rastlanan arazinin eski sahibi 66 yandaki Mahmut Yldz, bir dönem kazlarnda da çalt ören yerinde güvenlik görevlisi olarak hizmet veriyor.

Mahmut Yldzn yaklak 23 yl önce babas brahim Yldz ile ören yerindeki tarlalarn sürerken bulduklar talar müzeye götürmeleriyle balayan Göbeklitepedeki çalmalar sürüyor.

Dönemin kaz bakan Alman asll Prof. Dr. Klaus Schmidt öncülüünde yürütülen kaz çalmalarnda 20 yl görev alan Yldz, yann ilerlemesi dolaysyla 2005 ylnda bu görevini brakt. Buna ramen tarihten kopamayan Yldz, Göbeklitepeye güvenlik görevlisi olarak hizmet ediyor.

Dünyann dört bir yanndan Göbeklitepeye gelen yerli ve yabanc turistlere de gönüllü rehberlik yapan Yldz, giydii yöresel kyafetler dolaysyla da ören yerinin en çok tannan simalarnn banda yer alyor.

- Dünyaya miras braktk

Yldz, AA muhabirine yapt açklamada, kaz çalmalar balamadan önce de ören yerinin yöre halk tarafndan kutsal olarak bilindiini, kurban kesilip, dilekler tutulan bir mekan olduunu söyledi.

Alandaki ilk bulguya babasyla tarla sürerken rastladklarn hatrlatan Yldz, daha sonra kaz çalmalarnn baladn dile getirdi.

Yldz, Göbeklitepede dünyann her tarafndan gelen insanlarla tanma imkan bulduu için büyük memnuniyet duyduunu ifade etti.

Arkalarnda dünyaya güzel bir miras brakmann sevincini yaadn anlatan Yldz, öyle konutu:

nsan ne yaparsa yapsn, toplum için faydal bir eyler yapmaldr. Arkada güzel eserlerin braklmas lazm, herkesin arkasndan Allah raz olsun denilebilmelidir. Dürüstlük önemli burada. Biz dünyaya miras braktk. Bundan dolay mutluyuz. nallah buras çok daha güzel olur, daha da çok buluntu çkar. Umarm, bu tür eylere bakan uzmanlar, dünyada daha iyi eserlerin bulunmasna da katk salar.

- Göbeklitepe

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve anlurfa Müzesince 1995ten bu yana ortaklaa yürütülen çalmalarla kazlarn balad ören yerinde, neolitik döneme ait boylar 3-6 metre, arlklar da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili talar bulundu.

Kazlarda ayn zamanda, 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli dünyann en eski tapnak kalntlar ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi çeitli tarihi eserler de gün yüzüne çkarld.

Göbeklitepe, Birlemi Milletler (BM) Bilim, Eitim ve Kültür Tekilatnn (UNESCO), Dünya Miras Geçici Listesindeki varlklar arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git