Tatilde deniz yerine tarihi seçtiler

Yaz aylarının kavurucu sıcaklığına rağmen Diyarbakır ve Mardin'i ziyaret edenler, tarihi ve turistik mekanları keşfetmenin mutluluğunu yaşıyor.

Haberler 27.08.2019 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yldr farkl medeniyetlere beiklik eden, tarihi ve turistik mekanlaryla ön planda olan Diyarbakr ve Mardin, özellikle yerli turistlerin tercih ettii iller arasnda yer alyor.

Yaz aylarnda deniz turizmi yerine tarihi yerleri gezmek isteyenler, Hz. Süleyman Camisi, Ulu Cami, Ongözlü Köprü, Hasan Paa Han ve çkale gibi tarihi yerleri ile göz dolduran kadim kent Diyarbakra ilgi gösteriyor.

- Surdaki yaplar her zaman ilgi oda oluyor

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve acenta sahibi Doan an, AA muhabirine yapt açklamada, Diyarbakr ve Mardinin kültür turizmi açsndan iki önemli kent olduunu söyledi.

ki kentin, kültürünü merak eden turistler için vazgeçilmez noktalar bulunduuna iaret eden an, bu ehirlerin gastronomi açsndan da zengin mutfaa sahip olmasnn misafirler için önemli olduunu vurgulad.

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde önemli tarihi yaplarn yer aldn aktaran an: Tarihi zenginlie sahip Surdaki yaplar her zaman ilgi oda oluyor. Tercihini kültür turizminden yana kullanan turistler, scak da olsa gelip surlar ve buradaki dier önemli tarihi yerleri dolayor. Surda gezilecek yerlerin birbirine yakn olmas nedeniyle misafirler araç kullanmadan bütün tarihi noktalar gezebiliyor. diye konutu.

Diyarbakrn inanç turizmi açsndan da önemli bir yere sahip olduunu anmsatan an, yaz aylarnda özellikle Eil ilçesindeki Ziyaret Tepesine turlarn düzenlendiini anlatt.

- Önümüzdeki sene yine tercihimizi bu yönde kullanacaz

Mersinden tatil için Diyarbakra gelen Bilal Sezgin de hemen her yl kenti ziyarete geldiini, her geldiinde farkl tarihi mekanlar kefettiini dile getirdi.

ehirle ilgili izlenimlerini çektii video ve fotoraflarla baka ehirde yaayan arkadalarna göndererek, onlara da Diyarbakr gezmeleri tavsiyesinde bulunduunu belirten Sezgin, öyle devam etti:

Diyarbakr tarih kokan medeniyetin beii kentlerden biri. 50 derece scaklk olsa da biz buraya gelmeyi tercih ettik. Önümüzdeki sene yine tercihimizi bu yönde kullanacaz. Tarihiyle, doasyla, insanlarn kalitesiyle, misafirperverlikleriyle buraya gelmeye deer. Scak da souk da olsa hiç farketmez, yln her mevsimi buraya gelinebilir.

- Severek geliyoruz

stanbuldan gelen Melahat Polat da yllardr yazlar kenti gezmeye geldiini aktard.

Gezilip görülmesi gereken yerlerin banda Diyarbakrn yer aldnn altn çizen Polat, öyle konutu:

Severek geliyoruz, kendi memleketimiz gibi hissediyoruz. Gerçekten u güzellii yaamak herkesin hakk diye düünüyorum. Bütün topraklar hepimizin, hepimiz kardeiz. Mutlaka gelip Diyarbakr görsünler. Ongözlü Köprüye gelsinler. Suru gezsinler, zaten onlar tekrar buraya geleceklerdir.

Almanyada yaayan Elazl Aynur Cankardeler de Ulu Cami, Hasan Paa Han ve surlar gezdiini dile getirerek, Diyarbakr çok güzel gördüm, biraz scak ama yine de güzel, gelip görmeye deer. dedi.

- Mardin

Mardinde de scak havaya ramen ziyaretçi ilgisi yaanyor. Kenti ziyarete gelenler özellikle merkez Artuklu ilçesindeki Dara Antik Kentini geziyor.

Dou Roma mparatorluunun, snrn Sasanilere kar korumak amacyla kurduu Mardindeki Dara Antik Kenti, ziyaretçi aknna uruyor. Kent merkezine 30 kilometre uzaklkta Nusaybin yolu üzerinde bulunan 3 bin yllk antik kente gelen turistler zindan, sarnç ve nekropol alann geziyor.

- Geçen yla oranla yüzde 25 art var

Mardin Turizm ve Otelciler Dernei (MARTOD) Bakan Özgür Azad Güngör, misafirhanelerle birlikte yaklak 10 bin yatak kapasiteli kentte yln her döneminde misafir arlamaya baladklarn bildirdi.

Huzurun salanmasyla ve yaplan organizasyonlarn etkisiyle turizmde önemli bir ivme yakaladklarn aktaran Güngör, kentin turizmde yldz parlayan bir konuma geldiini söyledi.

Yaz aylarnda ky turizminin ön planda olduunu ancak son yllarda kültür turlarnn da ön plana çkmaya baladn vurgulayan Güngör, sözlerini öyle sürdürdü:

Artan hava scaklna ramen misafirlerimiz huzurlu ekilde gezilerini yapyorlar. Grup halinde turlar geliyor. Geçen yln haziran, temmuz ve austos ayna göre bu yl yüzde 25 art var. Mardin artk popüler bir ehir. nsanlar ky turizminin yan sra artk tarih ve kültür turizmine daha çok önem vermeye balad. Tarih ve kültür turlar daha ön plana çkyor.

- Günde 3 bin kii ziyaret ediyor

Dara Antik Kentinde 10 yldr gönüllü rehberlik yapan Sinan Aba ise son 3 ylda salanan huzurdan dolay ziyaretçilerin youn ilgisiyle karlatklarn belirterek, Huzur ortamnn salanmasyla inanlmaz bir younluk balad. Scaa ramen tklm tklm. ki yl önce günde 2 bin kii ziyaret ediyordu, imdi günde 3 bin kiiyi geçiyor. Hafta sonu özellikle çok youn oluyor. Bu yl ziyaretçi saysnda rekor bekliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

stanbuldan gelen Ümmühan çakr Saçolak ise tarihi mekanlarn görmeye geldikleri Mardini çok beendiklerini bildirdi.

Darann görülmesi gereken yerlerin banda geldiini, görüntüsüyle herkesi etkilediini dile getiren Saçolak, Mükemmel, kartpostal gibi bir yer. stanbuldan bir günlüüne gelmitik ama bugün ikinci günümüz. yi ki gelmiiz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git