Taziye yemekleri geleneğine son!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mağduriyete yol açması nedeniyle Kaymakamlık ve Müftülükler, taziye yemeği uygulamasının sonlandırılması için çalışma başlattı.

Haberler 27.07.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde uzun yllarn gelenei, maduriyete neden olan taziye yemei verilmesi sona eriyor.

Bölgede yaknlarn kaybedenler, 3 gün boyunca basal dileklerini kabul ettii taziye evlerinde, yüzlerce misafire iki öün yemek veriyor.

Bu uygulamann baz aileler için maduriyete dönümesi üzerine Kaymakamlk ve Müftülükler gelenee son verilmesi için çalma balatt.

Baz ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca iki öün taziye yemei vermek için kredi çekmesi, borçlanmas, inek ya da traktörünü satmasnn örenilmesi sonucu sorunun çözümü konusunda esnaf, imam, öretmen ve muhtardan oluan heyet oluturuldu, fetvalar verildi, açklamalar yapld.

Baz illerde bu maduriyetin önüne geçilirken, gelenein devam ettii illerde çalma sürüyor.

- Hani Kaymakaml heyet oluturdu

Diyarbakr Hani Kaymakam Turan Soukoluk, vatandalarla yaptklar görümeler sonucu taziye yemei geleneine son verilmesi karar aldklarn söyledi.

Son dönemde yaanan maduriyetlerin iletilmesi üzerine harekete geçtiklerini ifade eden Soukoluk, lçemizde üzücü hikayeler var. Bununla ilgili bankadan kredi çekmi, ödeyememi veya bir iki ineini ve traktörünü satmak zorunda kalan insanlarmz oldu. Gençler geldi ve Siz de destek verin, taziye yemeklerini sonlandralm. dedi. Bunun üzerine geni katlml bir istiare toplants düzenledik. diye konutu.

- Bütün vatandalarmz tarafndan bu konu sahiplendi

Esnaftan vatandaa, okul müdüründen imama tüm kesimlerle bir araya geldiklerini dile getiren Soukoluk, öyle konutu:

Toplantda taziye evlerinde yemek verilmemesi gerektiine karar verdik. Vatandamz yakn vefat ettiinde, acsn yaayamamakta, yemek verme arayna girmekte. Bu bölgede taziyeler 3 gün sürüyor. Hem öle hem akam yemekleri verilmekte. Bir kiiye ortalama maliyet 25 bin lira. Kararn takibi ve iletilmesi için heyet oluturduk. Heyeti lçe Müftülüümüz koordine edecek. Esnaf, imam, öretmen ve muhtarlardan oluuyor. Heyet yaknn kaybeden aileye giderek, hem basal diliyor hem de karar iletiyor. Bütün vatandalarmz tarafndan bu konu sahiplendi. lçemizin farkl noktalarna ve taziye evlerine pankartlarmz astk. Vatandamz karar memnuniyetle karlad.

Taziyede yemek verme uygulamasnn ilçede sona erdiini, bunun il geneline de yaylmasn temenni ettiklerini aktard.

- Camilerde hutbe okutuldu

Diyarbakr l Müftü Vekili Nihat Koç, taziye evlerinde verilen yemeklerin vatandaa yük olmaya balamas nedeniyle cami mütemilatnda bulunan taziye evlerine yemek verilmemesi için yaz gönderdiklerini, din görevlilerini bu konuda bilgilendirdiklerini belirtti.

Taziye evlerinde yemek verilmesinin slam geleneine uymadna iaret eden Koç, kent genelindeki camilerde hutbe vererek vatanda bilgilendirdiklerini söyledi.

Evlerine bir ate dümütür ve canlar yanmaktadr. Canlar yanan insanlar bir de yemek zahmetiyle ve külfetiyle yoramayz. Taziye sahipleri yemekle urarlarsa dertlerine dert, aclarna ac katm oluruz. ifadelerini kullanan Koç, bu yanl uygulamadan vazgeçilmesi gerektiini aktard.

Koç, unlar kaydetti:

mkan olmayan vatandalarmz bankadan faizle kredi çekiyor. Bu asla kabul edilemez. Vatandamz taziyesine gelenlere yemek vereceim diyerek faizle kredi çekemez. Cenaze olduu zaman, komu, e, dost ve durumu iyi olan kiilerin cenaze sahibini gözetmesi gerekiyor. Onlar yemek yapp, cenaze evine götürürler. Cenazede yemek vermek zorunluluk, mecburiyet deildir. Bu yanltan acilen dönülmesi gerekiyor.

Merkez Mahallesi Muhtar Abdurrahman Evran, vatandalarn Kaymakamlkça alnan karardan memnun olduunu anlatarak, maduriyetin önüne geçildiini belirtti.

Vatandalardan Maruf Narin, taziye yemei nedeniyle borca girenlerden etkilendiklerini, uygulamann sona ermesi için de giriimde bulunduklarn söyledi.

lçede kanayan bir yara haline gelmiti. Temennimiz bu uygulamann tüm bölgeye emsal tekil etmesi. diyen Narin, bunun bölgenin sorunu olduunu vurgulad.

- Yas bize 20 bin liraya mal oldu

Süleyman Özlü, annesinin 2011 ylnda hayatn kaybettiini, taziye yemei için borçlandn söyledi.

Özlü, Yas bize 20 bin liraya mal oldu. Akrabalarmn yardmyla o borcu kapatmak için bir yl uratm. lçemizde böyle bir karar alnd. Keke o zamanda böyle bir karar olsayd. Ben de bu kadar sknt çekmezdim. Bundan sonra inallah kimse böyle bir sknt yaamaz, rahat bir ekilde taziyesini yapar. Bu karar alanlara teekkür ediyorum. eklinde konutu.

- Batman

l Müftüsü Turgut Erhan, acl ailelerin taziye yemei vermesinin büyük skntya neden olduunu anlatarak, sivil toplum kurulular ve kanaat önderleri ile bir araya gelerek bunun uygun olmadna, uygun olann taziye sahibine yemek verilmesi olduuna karar verdiklerini dile getirdi.

Bu karara ilde yüzde 80 uyulduuru ifade eden Erhan, büyük sknt yaayan vatandalarn kararn ardndan kendilerine memnuniyetlerini belirttiini aktard.

- rnak

rnak Müftüsü Ramazan Tolan da taziye evlerinde yemek verilmesinin dinde yeri olmadn, zamanla altndan kalklmaz bir hal aldn aktard.

Taziyenin ardndan acl ailenin binlerce lira ödeme yapmak zorunda kaldn dile getiren Tolan, ahit oldum, çocuklarnn ihtiyaçlarn karlamak için baka bölgelere çalmaya giden vatanda oldu. Dönünce annesi vefat ediyor. çocuklar için kazand parann hepsini annesi için kurulan taziyede yemee vermiti. Kimi borca giriyor kimi de elindekileri satmak zorunda kalyor.

Dine uymann önemine iaret eden Tolan, maddi durumu iyi olan vatandalarn ilk olarak taziye yemeini terk etmesinin maddi imkan olmayanlar da rahatlatacan aktard.

Tolan, insanlar bo masraf ve zarardan kurtarmak gerektiine dikkati çekerek, Taziye evlerinde verilen yemekleri birbirimizden utanmadan, çekinmeden kaldrmamz lazm. ifadesini kulland.

Vatandalardan Mehmet irin Konuk, misafirlerine mahcup olmak istemeyen vatandalarn büyük skntya girdiini kaydetti.

Konuk, Acil bir durum olduunda zaten insanlarmz misafirperver. Fakat bunun adet haline gelmesi doru deildir. diye konutu.

Veysel Teymur, bölgede taziye evlerinde yemek verilmesinin bir ön önce sonlanmasn talep ettiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git