TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, komisyona gelen 12 bin 648 başvurudan 12 bin 360'ı hakkında işlem yapıldığını belirterek, "Kötü muamele, işkence iddialarına ilişkin 133 dosya hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu." dedi.

Haberler 19.04.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Komisyon, AK Parti Elaz Milletvekili Serdar bakanlnda topland.

Serdar, komisyon olarak slam dümanlna ilikin Almanyann Berlin ve Köln kentlerini ziyaret ettiklerini, saha çalmalar gerçekletirdiklerini bildirdi.

Komisyona yaplan bireysel bavurular hakknda bilgi veren Serdar, Komisyona ulaan 12 bin 648 bavurudan 12 bin 360 hakknda gerekli ilem yapld. diye konutu.

Memuriyete dair 4 bin 158, cezaevleri 4 bin 45, yargya ilikin 2 bin 329 bavuru yapldn aktaran Serdar, 377 yasal düzenleme, 298 komisyonun giriimde bulunmas, yerinde inceleme talebi geldiini kaydetti.

Kolluk kuvvetleri 163, askerlik 128, eitimle ilgili 136 ikayet geldiini anlatan Serdar, içi sorunlar 152, engelli sorunlar 27 ve farkl sorunlara ilikin de 447 bavuru aldklarn ifade etti.

ikayetleri deerlendirdiklerini belirten Serdar, Komisyonumuza yaplan bavurulardan kötü muamele, ikence iddialar üzerine 113 dosya hakknda, basn yayn organlarnda, sosyal medyada dikkat çeken ikence ve kötü muamele iddialarna ilikin de 20 vakayla ilgili Cumhuriyet Basavclklarna suç duyurusunda bulunuldu. diye konutu.

- Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumuna 422 bavuru

Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu Bakan Süleyman Arslan, komisyona, kurumun görev, yetkileri ve faaliyetleri hakknda sunum yapt.

Kurumun, insan haklarnn korunmas, gelitirilmesi, bilinçlendirilme, ayrmclkla mücadele ve eitlik, ulusal önleme mekanizmas, görü bildirme, tavsiyede bulunma ve izleme görevleri bulunduunu anlatan Arslan, Ayrmclk yasa ihlali iddiasna ilikin 102, ulusal önleme mekanizmas kapsamnda 153 ve genel insan haklar ile dier konulara ilikin 167 olmak üzere toplam 422 bavuru yapld. dedi.

Ayrmclkla mücadelede, toplumsal hayatn bütün alanlarnda eit bir katlmn salanmas amacyla eitim ve farkndalk çalmalar yürütüldüünü anlatan Arslan, Bu konuda bireysel bavuru ya da resen inceleme karar üzerine yaplan deerlendirmelerde ayrmc bir ilem ya da uygulamann tesbiti halinde bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezas yaptrm uygulanabilmektir. diye konutu.

- Kurumun ne yapt hakknda bilgi sahibi olamadk

CHP stanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bavuru saylarnn az olduunu belirterek, kurumun kendisini daha fazla tantmas gerektiini bildirdi.

Her gün gazetelerde saysz ihlallerle karlayoruz, size sadece 422 bavuru olmas, sizde bir sorun olduunu gösterir. diyen Tanal, kurumun daha aktif olmasn istedi.

AK Parti Bursa Milletvekili smail Aydn, sunumda yaplan bavurulara kar ne tür ilemler yapldna dair bilgilerin olmamasn eletirdi.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da kurumun kendisine gelen ikayetler ve bavurular dorultusunda ilgili kurumlar harekete geçirmesi ve bu konuda yaptklar çalmalar hakknda da bilgi sunulmas gerektiini kaydetti. Ersoy, rapor içeriinin yeterli olmadn savundu.

HDP Batman Milletvekili Aye Acar Baaran da kurumda kadn saysnn az olduunu ifade ederek, Eitlii savunmuyorsunuz. deerlendirmesini yapt.

Raporun kendilerini tatmin etmediini belirten Acar, Kurumun ne yapt hakknda bilgi sahibi olamadk. ifadesini kulland.

AK Parti stanbul Milletvekili Mehmet Metiner, kurumun sadece bürokrasi olarak hizmet vermemesi gerektiini kaydetti.

Devletin bütün imkanlar elinizdeyken fiziki yetersizlii bahane ediyorsanz, sizde ufuksuzluk görürüz. diyen Metiner, ktidarmz, iktidar gücünü kötüye kullanan kim olursa olsun aça çkarlmasn isteyen bir iktidar. Kendinizi bu açdan konumlandrrsanz daha iyi hizmet etmi olursunuz. Alm olduunuz duyumlarn hepsinin üstüne titizlikle gitmelisiniz. deerlendirmesinde bulundu.

Komisyon Bakan Serdar, kurumun çalmalarna önem verdiklerine deinerek, Arslana çok daha donanml bir hazrlkla sizi tekrar bekliyoruz. dedi.

Kurum Bakan Arslan, henüz yeni bir kurum olduklarn ancak eletirilere açk olduklarn vurgulad.

Ana Sayfaya Git