Tehlikeli serinlik can alıyor

Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da, göl, baraj ve kanal gibi yerlerde geçen yıl 45, bu yıl da 32 kişi boğularak hayatını kaybetti.

Haberler 24.08.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklklarnn 40 dereceyi at anlurfada, göl, baraj ve kanal gibi yerlerde geçen yl 45, bu yl da 32 kii boularak hayatn kaybetti.

AA muhabirinin derledii bilgiye göre, özellikle yaz mevsiminin banda yaplan tüm uyarlara ve alnan önlemlere ramen boulma vakalarnn önüne geçilemiyor. Kentte Frat Nehri, Atatürk Baraj ve tarmsal sulama için kullanlan sulama kanallar tehlikeye ramen serinlemek amacyla tercih ediliyor.

Bu yaz döneminde imdiye kadar aralarnda kadn, çocuk ve Suriye uyruklularn da bulunduu 32 kii kanal, baraj ve gölde boularak yaamn yitirdi. Özellikle çocuklar ve gençler, tehlikeye aldrmadan kanallarda yüzmeye devam ediyor.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Zeynel Abidin Beyazgül, AA muhabirine yapt açlamada, kentteki hava scaklklarnn zaman zaman mevsim normallerinin üzerinde seyrettiini hatrlatt.

ehrin genç ve çocuk nüfusunun oldukça fazla olduunu ve 17 havuzu özellikle bu ya grubundakilerin kullanmna sunarak tehlikeli yerlerde yüzmelerini engellemek istediklerini anlatan Beyazgül, öyle konutu:

Bu genç ve çocuklarmz yanl yerlerde, sulama kanallarnda serinlemek isterken hayatlarn kaybedebiliyorlar. Böyle olaylarn yaanmamas için hepsini havuzlarmza davet ediyorum. Havuzlarmz ücretsiz ve gün boyu istedikleri kadar burada vakit geçirebilirler. Ayrca hocalarmzn nezaretinde 5 bin civarnda çocuk ve gençlerimize yüzme kursu verdik. Haftada yaklak 50 bin kii bu havuzlardan faydalanyor. nallah bunlarn saysn artrmak istiyoruz. Ailelere tavsiyem, biraz yorulsunlar, biraz zaman ayrsnlar ama çocuklarmz bu havuzlara getirsinler. Allah muhafaza bir çocuumuzun bana bir ey gelse o ailenin üzüntüsü ömür boyu devam eder. çocuklarmz havuzlara gelsin, burada cankurtaranlarmz var güven içinde burada serinleyebilir, güzel vakit geçirebilirler. Yüzme havuzlarmzn saylarn artracaz. çocuklarmz kanallarda veya salkl olmayan yerlerde yüzünce bizler de çok üzülüyoruz. Velilerimiz lütfen çocuklarmz kanal ve tehlikeli yerlerden uzak tutsunlar.

Sürekli gözetim altnda olduklar için ailelerin gönül rahatlyla çocuklarn belediye havuzlarna gönderebileceini dile getiren Beyazgül, bu havuzlarn saylarn artracaklarn bildirdi.

Kanallar üstten durgun görünür ama alt tarafta aknt vardr

Yüzme Federasyonu anlurfa l Temsilcisi ve anlurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor l Müdürlüü antrenörü Mustafa Abak ise ailelerin çocuklarn havuzlara yönlendirerek yüzmeyi örenmelerini salamalarn istedi.

Ailelerin bilinçlenmesi ve çocuklarn kanallar yerine havuzlara göndermesinin önemine deinen Abak, kurslarn ve havuzlarn ücretsiz olduunu anmsatt.

Amaçlarnn çocuklar tehlikeli sulardan uzak tutarak havuzlara gelmelerini salamak olduunu aktaran Abak, öyle konutu:

Açlan kurslarda deneyimli hocalarmzn denetiminde çocuklara yüzmeyi öretiyoruz. Ayn zamanda çocuklara kanallarda yüzmenin tehlikelerinden de bahsediyoruz. Sulama kanallarna dardan baktnz zaman su durgun gibi görünüyor ama alt tarafta aknt vardr, bundan dolay yüzme bilenler dahi kanallarda boulabilir. Kanaln kenarlar yosun olduu için buradan dar çkmak da çok zordur, çkmak isteyen kiinin sürekli elleri kayyor. Baraj gölünde de baz yerler çok derin ve zemini çok yumuak olduu için boulma riski fazla oluyor.

Kent merkezinde ve ilçelerde havuzlarn yeteri kadar bulunduunu ifade eden Abak, Yasak olan ve yüzmek için girilmeyen sulara vatandalarmz girmemeli. Bir insan can bu kadar ucuz olmamal. Yetkililerimiz her türlü önlemi alsa da insanlarmzn bilinçlenmesi lazm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git