Tekirdağ'da tren faciasında bilanço ağır: 24 ölü, 318 yaralı (3) Yeniden

TÜRKİYE, önceki akşam Tekirdağ'ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi'nde yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen faciayla sarsıldı.

Haberler 10.07.2018 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sabaha kadar sürdürülen arama kurtarma çalmalarnn ardndan açklama yapan Babakan Yardmcs Recep Akda, tren faciasnda 24 kiinin öldüünü açklad.

Yaralanan 318 kiiden 194ünün ayakta tedavi edildiini, 124ünün ise çeitli hastanelerde tedavisinin sürdürüldüü bildirildi. çorlu Devlet Hastanesinde hayatn kaybeden 14 kiinin cenazeleri, yaknlarna teslim edilirken, 8 kiinin cenazeleri de stanbul Adli Tp Kurumuna gönderildi.

Edirne Uzunköprü ile stanbul Halkal seferini yapan 12703 Nolu yolcu treni, önceki gün saat 15.40ta Uzunköprüden hareket edip, Krklarelinin Pehlivanköy, Lüleburgaz ile Tekirdan Muratl ilçeleri istasyonlarndan yolcu ald. Toplam 362 yolcu ve 6 kiilik personelle stanbula giden tren, saat 17.20 sralarnda, Muratl ile çorlu arasndaki Sarlar Mahallesi mevkiine ulat. Yolcu treninin, buradaki bir menfezin üzerinden geçii srasnda facia meydana geldi. Trenin lokomotifinin ve ilk vagonunun geçiinden sonra menfezin altndaki toprak kaymas sonucu raylar bolukta kald, trenin ilk vagonundan sonraki dier 5 vagonu, raylardan çkarak, araziye devrildi.

CAN PAZARI

Vagonlarn patlama sesini andran gürültüyle devrilmesi üzerine çevrede bulunan köylüler, olay yerine koup, kazazedelere yardm edebilmek için seferber oldu. Kaza bölgesine araçlarn girememesi üzerine köylüler, traktörlerle gelerek, yarallara müdahale etmeye balarken, bölgeye çevre il ve ilçelerden çok sayda salk ve arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Yarallar, köylülerin traktörleriyle ambulanslarn bulunduu bölgelere tanarak, buradan da hastanelere sevk edildi. Yarallar, köylülerin traktörlerle yaptklar bu yardmlarn, ölü saysnn artmasn engelleyen en büyük etken olduunu söyledi. Ekipler, youn yamur nedeniyle çamurla kaplanan tarlalar ile raylarn üzerinden kilometrelerce yürüyerek, kaza bölgesine ulaabildi.

çorlu Kaymakamlnda Tekirda Valilii Kriz Yönetim Merkezi oluturulurken, kazann ilerleyen saatlerinde Salk Bakanl ile Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) ait hava ambulanslar kullanlarak, kalan yarallar da hastanelere tand.

DEVRLEN VAGONLAR VNç VE çELK HALATLA KALDIRILDI

Kaza bölgesinde AFAD, UMKE, stanbul Büyükehir Belediyesi tfaiyesi ve salk ekiplerinin AKUT Arama Kurtarma Dernei ile belediyelere ait i makineleriyle yapt çalmalar, bugün sabah saatlerine kadar sürdürüldü. Yarallarn tümünün hastanelere gönderilmesi sonras askerler de devreye girdi. Bölgeye vinçler ve askeri zrhl araçlar getirildi.

Devrilen vagonlar, vinç, i makinesi ve çelik halat kullanlarak, kaldrld. Vagonlarn altndan baz yolcularn cenazeleri çkarld. Kaza yeri ile köy yolu arasndaki tarlalarn 20 30 santimetre balçkla kaplanmas nedeniyle cenazeler, zrhl personel taycyla nakledildi. AFAD, jandarma ve Türk Kzlay ekiplerinin de destek verdii çalmalar, bugün saat 06.00da sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD) görevlileri ise hasar oluan raylarda onarm çalmas balatt.

çalmalarn ardndan aa doru ittirilerek ulatrlan hasarl vagonlarn kaldlrp, götürülmesi için de çalma balatlaca bildirildi.

HASTANELERE KOTULAR

Kazazedelerin yaknlar, faciann ardndan yarallarn tedaviye alnd hastanelere akn etti. En fazla yaralnn bulunduu çorlu Devlet Hastanesi önünde toplanan yaral yaknlar, iyi haber alabilmek için bekledi. Yaknlarnn hayatn kaybettiini örenenler ise gözyalarna bouldu.

AKDA: 24 ÖLÜ

Babakan Yardmcs Recep Akda, Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan, Salk Bakan Ahmet Demircan ile Anayasa Komisyonu Bakan, AK Parti Tekirda Milletvekili Mustafa entop, gece önce olay yerine gelip, incelemelerde bulundu.

Bakanlar, daha sonra çorlu ve Tekirda il merkezindeki hastanelere geçerek, yarallar ziyaret edip, durumlar hakknda bilgi ald. Bakanlar, çorlu Kaymakamlnda oluturulan Tekirda Valilii Kriz Yönetim Merkezinde basn toplants düzenledi.

Babakan Yardmcs Akda, arama kurtarma çalmalarnn bugün saat 06.00 sralarnda sona erdiini ve kazada 24 kiinin hayatn kaybettiini açklad. Akda, 8 Temmuz 17.20 sralarnda Tekirdan çorlu ilçesinde ar ya nedeniyle menfez alt toprak kaymas sonucu bir tren kazas meydana geldi. Bu kaza elbette hepimizi büyük bir üzüntüye sevk etti. Bu kazada arama ve kurtarma çalmalar 9 Temmuz 2018 saat 06.00 itibariyle tamamlanmtr. Kaza sonucunda 24 vatandamz hayatn kaybetmitir. Hastanelere müracaat gerçekleen vatandalarmzn tedavileri de devam etmektedir. Hasta yaknlar Salk Bakanlmzn 184 numaral telefon hattndan hastanedeki vatandalarn durumlaryla ilgili bilgi alabilirler. Hayatn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet temenni ediyoruz. Yaknlarna ve milletimize basal diliyoruz. Yarallarmza da acil ifalar diliyoruz dedi.

Konuyla ilgili adli ve idari soruturmalarn titizlikle sürdürüldüünü belirten Babakan Yardmcs Akda, unlar söyledi:

Tekirda Valiliimizde kurulmu olan kriz yönetim merkezi meselenin en bandan itibaren etkin ve hzl biçimde meseleye müdahale etmitir. Ankaradan Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanmz Ahmet Arslan ve Salk Bakanmz Ahmet Demircan olay yerine intikal etmiler. Buradaki hizmet ve çalmalara destek olmulardr. Ben olay olduu anda Kayserideydim oradan olay yerine geldim. Bütün gece boyunca Sayn Cumhurbakanmz ve Sayn Babakanmz meseleyi yakndan takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarn da aldk. Elbette AFAD, jandarmamz, Salk Bakanlmzn UMKE ve 112 ekipleri, Ulatrma Bakanlmzn ekipleri ve dier kamu kurulularmzn ilgili ekipleri çok yönlü olarak birbirlerine destek olacak biçimde meseleye süratle müdahil olmulardr. Ya sebebiyle zeminin çok yumuak olmas balangçta baz zorluklara yol açmsa da ifade ettiim gibi süratli ve etkin bir müdahale kazann hemen akabinde gerçekletirilmitir. Tekrar hayatn kaybeden bütün kardelerimize rahmet, yarallarmza da acil ifalar diliyorum. Olayla ilgili adli ve idari soruturma sürüyor.

DEMRCAN: 124 HASTA TEDAV ALTINDA

Salk Bakan Ahmet Demircan ise kaza sonras 318 kiinin hastanelere bavurduunu belirterek, Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek, taburcu edildi. 124 hastamz u anda tedavi altnda dedi.

ARSLAN: SON KONTROL NSANDA YAPILDI

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakan Ahmet Arslan da bu tip projelerde gerekli geometrik kontrollerin yapldn söyledi. Arslan, Adli ve idari soruturma titizlikle devam ediyor. Konuyla ilgili bir eksik varsa elbette ki ortaya çkacaktr. Ancak unu ifade etmek isterim bu tip projelerde belli yllarda yaplan geometrik kontroller var. Ylda 1 kez yaplmas gereken geometrik kontroller, en son nisan aynda yani yakn bir tarihte yaplm. Yol boyunca bizim tren tekil elemanlarmz ve eflerimiz kontrollerini yapar, onu da ilgili mercilere bildirirler diye konutu.

YAI NEDENYLE OLAANÜSTÜ KNLK OLMU

Dün metrekareye saatte 32 kilogram ya dütüünü kaydeden Arslan, unlar söyledi:

Dün 07.00 trenimiz bu yolu kullanmt ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 aras süreçte metrekareye saatte 32 kilogram ya dümütür. Bu da oradaki menfezde olaanüstü bir imeye zira zeminin sürekli ald ya nedeniyle suya doygun olmas sebebiyle olaanüstü bir ikinlik olmu böyle olunca da tren raylar ve menfez arasndaki malzemeyi götürmesi süresiyle orada bir boluk oluturmu, tren geçerken raylar normal yoldaki gibi gözükmü. Boluk olumasna ramen tren makinistleri tarafndan gözükme ans yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra öteki boluk anlalabilmi ve lokomotif ve birinci vagon yoldan çkmadan devam etmi. Birinci vagon yoldan çkm ancak mevcut pozisyonunu korumu daha sonra ikinci, üçüncü, dördüncü, beinci ve altnc vagonlar lokomotifini çekmesi suretiyle menfezi geçmekle birlikte yan yatmlardr. Kazann olu ekli böyle. Dolaysyla adli ve idari soruturma yaplacak ve bunun sonucunda her ey ortaya çkacak. Bizim söylediklerimiz ilk bulgular çerçevesindedir. Ben de hayatn kaybedenlere rahmet, ailelerine sabr ve yarallara da acil ifalar diliyorum.

BÜYÜK ACI YAADILAR

Öte yandan cenazelerin kaldrld çorlu Devlet Hastanesi önünde büyük ac yaand. Yaknlarn kaybedenler, morgun kapsnda toplanrken, kazazedelerin yaknlarnn feryatlar ise yürekleri dalad. Morg önünde cenaze araçlarnn da sraland görüldü. Hastanede bulunan 8 cenaze, stanbul Adli Tp Kurumuna sevk edildi. Hastaneye çeitli bölgelerden gönderilen adli tp uzmanlarnn yapt otopsilerin ardndan ise 14 kiinin cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Ana Sayfaya Git