"Tel ve çivi aşkı" Türk bayrağına dönüşüyor

Diyarbakır'da Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş sanatlarından olan, eski dönemlerde halk arasında "tel ve çivinin aşkı" olarak nitelendirilen filografi eğitimi alan kadın kursiyerler Türk bayrağı hazırlıyor.

Haberler 01.02.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Osmanl döneminin unutulmaya yüz tutmu el sanatlarndan filografi eitimi alan kadn kursiyerler, tel ve çivi kullanarak Türk bayra hazrlyor.

Tasarlanm bir motif ya da desenin, ahap malzeme üzerine çiviyle çaklmas ve arasndan çeitli renklerde iplik veya teller geçirilmesiyle oluturulan, farkl motif ve desenlerin ortaya çkarlmasn salayan el sanat eklinde tanmlanan, eski dönemlerde tel ve çivinin ak olarak da nitelendirilen filografi, Diyarbakrda düzenlenen kurslarla yaatlmaya çallyor.

Merkez Balar ilçesinde bulunan Fatih Aile Destek Merkezinde (ADEM) düzenlenen filografi kursuna katlan 18 kadn hem el sanat öreniyor hem de gelir elde ediyor.

çivi ve bakr telleri maharetli elleriyle sanat eserine dönütüren kadn kursiyerler Türk bayraklarna gösterilen ilgiden memnuniyet duyuyor.

- Ülkemizin bayran yaptm için gurur duyuyorum

Kursiyerlerden iki çocuk annesi Ersinet Yiit (33), tekstil kursundan sonra filografi eitimi almak için kursa geldiini söyledi.

Türk bayra yapmak ilgimi çekiyor. Ülkemizin bayran yaptm için gurur duyuyorum. diyen Yiit, bo zamanlarn evde oturarak geçirmek yerine hem meslek örendiini hem de aile bütçesine katkda bulunmann mutluluunu yaadn belirtti.

Sedanur Pekta (22), bu sanata ilgilerinin aldklar eitim ile arttn dile getirdi.

Herkese filografi örenmelerini tavsiye eden Pekta, Türk bayrana talebin büyük olmasndan dolay sipariler nedeniyle kursun youn geçtiini aktard.

Pekta, bir bayrak hazrlamann yaklak 5 gün sürdüünü anlatarak, bayran boyutuna göre bu sürenin deiiklik gösterdiini ifade etti.

Bir sanat örenmenin sevincini yaadn kaydeden Pekta, Ülkemin bayran yaptm için mutluyum. Türk bayrana burada çok rabet var. diye konutu.

- Bayraklara çok fazla talep var

Kursta öretici Esra Kaya, Türkiyenin belirli ehirlerinde filografi kursu bulunduunu, Diyarbakrda ise bu alanda ilk kez kurs düzenlendiini söyledi.

Kursiyerlerin Türk bayra hazrlamaya çok istekli olduklarn vurgulayan Kaya, Türk bayraklarna çok fazla talep var. Milli deerlerimize ve bayramza sahip çkyoruz. ifadelerini kulland.

Talep üzerine bayrak hazrladklarn aktaran Kaya, siparilerin sadece Diyarbakrdan deil bölge illerinden de geldiini kaydetti.

Kaya, kursiyerlerin bo zamanlarn meslek örenerek geçirdiine dikkati çekerek, ayn zamanda kazanç da saladklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git