Televizyon aile içi iletişimi sabote ediyor

İstatistikler, televizyon izleme oranlarının ülkemiz için alarm verici seviyede olduğuna işaret ederken, uzmanlar, aşırı televizyon izlemeyi aile bireyleri arasında iletişimin kopmasına yol açan en önemli etkenler arasında gösteriyor.

Haberler 18.03.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeilay Dergisinin Mart saysnda ar televizyon izlemenin aile ilikileri ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ele alnd. çocuklarda ekran bamll sorununa dikkat çeken Klinik Psikolog Mehmet Dinç, anne-babalarn çocuun ekran karsnda geçirdii süre ve içeriini kontrol etmesi gerektiini vurguluyor. Yana uygun olmayan içeriklere maruz kalan çocuklarn çocukluklarn yaayamadan yetikinlerin dünyasna girdiini belirten Dinç, bunun da erken ergenlik gibi çeitli sorunlara yol açtn belirtiyor.

çOCUKLAR çOCUKLUUNU YAAYAMADAN YETKNLERN DÜNYASINA GRYOR

Özellikle 0-2 ya çocuklarda beyin geliiminin çok hzl ilerlediini belirten Dinç, Bu dönemde çocuklarn be duyu organlarn aktif bir ekilde kullanmamalar veya birini kullanmayp dierini daha fazla kullanmas beynin gelimesinde skntya yol açyor. Ekranla kurulan ilikide de be duyu organ kullanlmyor; dolaysyla beynin gelimesinde sorun yaanyor. Üstelik çocuklar, tek yaptklar televizyon izlemek olan ebeveynlerini gördükçe, bunun normal olduunu düünüyor. çocuklar da bu ekilde yetiiyor diyor. Erken ya grubunda uzun süre ekran karsnda kalmann ekran bamllndan ziyade, beyne zarar verdiinin altn çizen Dinç, televizyondaki dünyayla gerçek yaam arasndaki farkn çocuklarda adaptasyon sorununu ortaya çkardn vurguluyor.

2 yandan 6-7 yana kadar günlük yarm saati geçmeyen bir kullanm tavsiye ettiklerini belirten Dinç, Bu kullanmdan kastmz cep telefonu, bilgisayar, televizyonun ayr ayr yarm saat kullanm deil; 24 saat içinde hepsinin toplam yarm saat kullanmdr diyor.

NÜFUSUN YÜZDE 84Ü HER GÜN TV ZLYOR

statistikler, televizyon izleme oranlarnn ülkemiz için alarm verici seviyede olduunu gösteriyor. Türkiye statistik Enstitüsü verilerine göre ülkemizde ailelerin yüzde 94ü, televizyon izlemeyi her gün gerçekletirdikleri sosyal aktivite olarak ifade ediyor. Ortalama bir aile, günde 4,5 saat televizyon izliyor. Ülkemiz nüfusunun yüzde 84ü her gün televizyon izlediini söylüyor. Nüfusun yüzde 40, televizyonda izleyecek bir ey bulamasa da televizyon izliyor. Bu rakamlara göre dünyada ABDden sonra en çok televizyon izleyen ülke sralamasnda Türkiye ikinci srada.

TELEVZYON ZLEME SAATN AZALTACAK 5 ÖNER

En sevdiiniz programlar belirleyin. Dizinin balama saatinde TVyi açn, bittiinde de kapatn.

Bir hobiniz olsun. Hobisi olan insanlar olmayanlara göre daha az televizyon izliyor.

Ailenizle kararlarnz paylan. Onlardan size, televizyona alternatif olacak öneriler ve tavsiyeler vermelerini ve destek olmalarn isteyin.

Kurallar koyun. Televizyon izlemeyi, kendinize bir ödül olarak konumlandrabilirsiniz. Örnein, Bu kitaptan 40 sayfa okursam, sonrasnda 1 saat sevdiim diziyi izleyebilirim ya da çocuum ile 1 saat vakit geçirirsem, sonrasnda 1 saat TV izleyebilirim gibi

Abur cubur TV: Önemli bir gelime ile ilgili bir TV programn izlemek haber alma açsndan salkl bir ana yemek ise, size hiçbir ey katmayan, sadece zamannz harcayan bir TV programn izlemek de abur cubur yemek gibidir. Size katks olmayan eyleri izlemeyin.

Ana Sayfaya Git